Bilindiği üzere İçişleri Bakanlığınca 2019 yılı 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan edildi ve ülke genelinde 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla kampanyalar yapılıyor. Yaya öncelikli trafik için tüm valiliklere de genelge gönderildi.
Yaya öncelikli trafikte başarılı olunması halinde kaza oranlarının Avrupa Birliği seviyesinin altına inmesi bekleniyor.
Bu kapsamda yani yayaya yol vermeme durumlarında sürücülerin ödemesi gereken cezalar da arttı. Yapılan son değişikliklerle birlikte, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına yaklaşırken yavaşlamamak varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen araç sahipleri 488 TL para cezasının yanı sıra 20 ceza puanı alacaklar.
Yaya geçidi ya da okul geçitlerinde görevli bir kişi ya da trafik ışığı yoksa yaya geçidinden ilk geçiş hakkı sürücüye değil yayaya aittir. Sürücüler yaya geçitlerine gelirken yavaşlamalı ve karşıdan karşıya geçmek isteyen yayaya yol vermelidirler.
Buraya kadar her şey gayet normal gibi gözüküyor ama gel gelelim uygulamaya gelince işler değişiyor. Yaya geçidinde geçsem mi geçmesem mi kararsızlığında hareket etmeyen yayalar, yavaşlamalarına rağmen yayaya göre tereddütte kalan sürücüler ve yaya geçidine yaklaşan araçları takip mesafesinde izleyemeyen araçlar. Hepsi daha tehlikeli ve riskli durumları yaratıyor. Bir de bunlara Emniyet Müdürlüğü görevli Polis arkadaşların tutumu eklenmesi işi çığırından çıkarıyor. Emniyetin görevi 'ben yakalarım cezayı keserim' yerine 'ben vatandaşımı daha bilinçli hale getirmek için uğraşırım' olmalı iken biz de tam tersi.
Vatandaşı tersleyeni mi ararsın? Hakkını arayanı fırçalayıp 'git nereye şikayet edersen et' diyenleri mi ararsın. Uygulamayı vatandaşa ve sürücüye göre farklı uygulayanları mı ararsın. Bunların hepsi adalet duygusu içinde olmaz ise vatandaşta elbet tepki gösterip Polis ile karşı karşıya gelir. Yetkililerden rica edeceğim. Oturup yaya geçiş üstünlüğü uygulamasını yapanları izlesinler. Kaç vatandaşa haksız yere ceza kesilmiş? Bir de ceza kesilenlerden emniyet mensubu bir kişi var mı? Elbette hız yapana, trafik ışığında geçenlere net görüntülerle suçu sabit olana gereken cezayı verin. Ancak Polisin kurallara tabiri caizse yorum getirip kafasına göre uygulama yapmasına, cezayı keserken de (kesmez iken de) birilerini kayırıp görmezden gelmesine, hele hele vatandaşı hor gören anlayışa izin vermeyin. Emniyet vatandaşına tuzak kurar mı? Kurmaz kurmamalı ama her şeye rağmen madem kuralım diyor hiç değilse keyfi cezalar olmasın.
Trafik Polisinin görev ve yetkileri, genel anlamda trafiği düzenlemek, trafiği denetlemek ve meydana gelen trafik kazalarındaki iş ve işlemleri yürütmektir. Sadece ceza kesip her zaman haklı olmak değildir! Alım gücü iyice azalan vatandaşa sürekli açık arayıp ceza kesmek hiç değildir. Emniyet Müdürlüğümüz bunun ne kadar farkında bilemiyorum ama özelikle 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' olarak adlandırılan ve birçok ceza ile mağdur edilen bu yıl için vatandaşlarımız yeteri kadar tepkili!..