Pazar sabahı şımarıklığı ile uyanma ile kalkma arasını uzatmayı düşünüyorum, her zamanki gibi. O anda olabilecek en korkunç şey, sınav görevimi anımsıyorum. Yarım saatten de az bir zaman kalmış. Uyandım mı yoksa bir kabusta mıyım bilemiyorum.
Fırlayıp yataktan, ne bulduysam üzerime geçiriyorum. Bir yandan da ulaşımımı planlıyorum. Daha henüz kafamda trafik tıkanıklığına dönüşüyor, otobüs, tramvay, taksi imgeleri. Kapıda bekleyen katlanır bisikletimi görünce kurtuluyorum bütün bu karmaşadan.
İlk pedal dönerken yeni endişeler beliriyor bir bir. 'Sınav evrakını mı unuttum', 'kimliğim yanımda mı?', 'Pantolonumu giymiş miydim!'...
Bir süre önce, aynı yere ulaşımın taksi ile çevre yolundan yarım saati geçtiğini anımsıyorum. İşte şimdi gerçek bir korku bütün diğer endişelerimin yerini alıyor. Hemen başlıyorum dua etmeye, anlayışlı bir bina sorumlusu olsun. Bir yandan da en kısa yolları kestirmeye çalışıyorum.
Yüzlerce kez pedallanmanın verdiği bilinmişlikle sokaklar kendiliğinden yol veriyor bana. Kaldırımlar, parklar, kimi yerde tramvay yolu (yasak ama dörtlüler yanıyor kafamın içinde) ve ulaşıyorum üniversitenin kapısına. Hızla geçiyorum güvenliği, kimlik sormaması için göz göze gelmeden. Basıyorum tüm gücümle pedallara, rampayı çıkınca görevli olduğum fakültenin kapısındayım.
Arama yapmak için bekleyen polisin şaşkın bakışları önünde bisikletimi katlıyor ve bir şey söylemesine fırsat vermeden çıkışta alacağımı bildiriyorum. Peşin peşin de teşekkür ediyorum ki bisiklet yasak konusu hiç açılmasın. Zaten o bisiklet değil, katlanır.
Toplantı odasına yönelip, sıranın kapıya dek uzadığını görünce rahatlıyorum, yetiştim. Ben imza atarken, bina sorumlusu şampiyonluğumu ilan ediyor, 'sekiz, yirmi beş'. Skorumu yazarken imzamın yanına, gülümsüyorum kendime —beş dakikam var daha, bir çay içilir.

BİSİKLET DÜNYA HIZ REKORLARI

Düz yolda bisiklet hız rekoru saatte 268,831 km ile Hollandalı bisikletçi Fred Rompelberg'e aittir. Rompelberg rekoru, 3 Ekim 1995 tarihinde Amerika, Utah, Bonneville Salt Flats'de özel bir parkurda (kurumuş bir göl zemininde) gerçekleştirmiş. Bu rekor gerçekleştirilirken, bisikletin önünde yer alan özel tasarlanmış bir aracın yarattığı hava koridoru ile bisiklet desteklenmiştir. Rompelberg'in bisikleti de bu iş için özel tasarlanmıştır.

Bisikletin ulaşabildiği en yük hız, 334,6 km/s özel bir rooler (bisiklet koşu bandı) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu rekor bir İngiliz sporcu olan Bruce Brusford tarafından 1996'da gerçekleştirmiş.

En hızlı downhill rekoru 172 km/s, Fransız Eric Barone'un. Rekor, Nikaragua'da Cerro Negro volkanında 12 Mayıs 2002 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Avusturyalı bisikletçi Markus Stöki 2007'de kar zeminde gerçekleştirdiği inişte saatte 210 km hıza ulaşmıştır.

Haftanın Etkinlikleri

Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
1 Ocak
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
2 Ocak
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
3 Ocak
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
7 Ocak Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00

Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.