Sağlıklı yaşamak için doğru beslenmenin önemi giderek daha geniş kitlelerce kavranmaya başladı. Beslenmenin lezzetli olduğu kadar sağlıklı olması için de sebzelerle zenginleştirilmesi gerekiyor. Bu anlamda çok yararlı bir sebze olan enginarı hiç olmazsa mevsiminde soframıza koymamız sağlığımız için bulunmaz bir nimet gibidir. Enginar besleyici mineraller ve fotokimyasallar içeren bir sebzedir. Tazesi veya konservesi salataya ekleyerek, bezelyeli veya baklalı ya da sade zeytinyağlı yemeği yapılarak veya bulgur ya da pirinç ile doldurup dolma şeklinde tüketilebilir.
Enginar A, B1, B2, B6 ve folik asit (B9) , C, D vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko mineralleri, karbonhidrat, protein ve lif içermektedir. İçerdiği posa, vitamin ve mineraller sayesinde vücudu dinlendirmekte, dinçlik ve gençlik vermektedir. Hücre yıpranmasını engelleyerek yaşlılık etkilerini azaltmaktadır. Yüksek oranda besin lifi içerdiği için kan şekerinin dengelenmesinde ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırarak kabızlığı önlemektedir. İçindeki potasyum, sodyum/potasyum dengesinde etkili olup, tansiyonun normal seviyeye gelmesini etkilemektedir. Yüksek protein içeriği nedeniyle kalp adalelerini güçlendirir ve üre, kolestrol seviyesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Demir içermesine rağmen kansızlık tedavisinde özütü kullanılmalıdır.
Çoğu kişinin sevdiği kısım ortası olarak ifade edilen beyaz renkli çiçek tablasıdır. Ancak içerdiği vitaminler ve minerallerle en faydalı olan yeri yapraklarıdır. Vücudumuzda protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, ilaçlar ve birtakım elementlerin işlem görmesinden sorumlu olan karaciğerin kendini yenileyebilme özelliğini sürdürebilmesi için düşük yağlı beslenme, sebze ve meyve tüketimini artırma, şekerli ürünleri azaltmanın yanısıra karaciğer dostu olan enginar, kereviz gibi sebzeleri tüketmek gelmektedir. Enginar karaciğeri toksinlere ve enfeksiyonlara karşı korumakta ve karaciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Enginarın içeriğinde bulunan quersetin, rutin, gallik asit, sinarin maddeleri nedeniyle kanser, kalp hastalığı, karaciğer bozukluğu, yüksek kolestrol ve diyabet gibi sağlık problemlerine karşı koruma sağlamaktadır.
Enginardaki sinarin konsantrasyonu safra üretimini uyararak karaciğer sağlığını korur, yağların sindirimi ve absorbe edilmesini sağlar, üre ve kolestrol seviyesinin düşmesine yardımcı olur ve kolestrolün sebep olduğu damar sertliğini, kalp rahatsızlığını, beyin kanmalarını önleyicidir. Sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlıdır. Kalp kaslarının güçlenerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Quersetin ve rutin antioksidanlardır ve vücudu kansere karşı korur, kalbi güçlendirir.
Enginar tüketimi meme kanseri ve lösemi tedavisinde de etkilidir. Enginarın yapraklarındaki quarsetin ve gallik asit gibi antioksidanların kanserli hücre ölümünü artırdığı ve kanserli hücrelerin yayılmasını azalttığı kanıtlanmıştır. Yapraklardaki sinarin, hücrelerin hasar görmesini yavaşlattığı için karaciğer, prostat, meme, yumurtalık, kolon ve mesane kanserine karşı faydalıdır. Enginardaki bitkisel kimyasallar kanser ajanlarını bloke etmektedir. Zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde mide kanseri üzerinde tümör riskini küçültücü etkisi olduğu bildirilmiştir. Kanı temizleyip, toksik maddelerin idrarla dışarıya atılmasını sağlayarak yorgunluğu gidermekte, idrar söktürücü olduğu için böbreklerin çalışmasını düzenlemektedir. Yağların sindirimini ve absorbe edilmesini sağlayan enginar, bağırsakları temizlemekte, mideyi dezenfekte ederek rahat çalışmasını sağlamakta ve toksinleri attırmakta ve ishale iyi gelmektedir.
Tüketmek için küçük boyluları daha uygundur, daha kolay pişebilmektedir. Satın alırken yeşil yaprakların ucuna dikkat edilmelidir. Ucu siyah olup, yaprakları birbirinden ayrı olan enginarlar taze değildir. Enginarın yapraklarının sivri uçları ve sapı kesilmeli, eskimiş kötü görünen yaprakları atılmalı, orta kısmındaki diken gibi batan sert yapraklar ayrılıp,ortasındaki tüyler küçük bir kaşık ile temizlenip, kararmaması için limonla ovulmalı, acısının giderilmesi için iki kaşık unlu su konulmuş bir kapta bekletilmelidir. Zeytinyağlı enginara havuç, patates, bezelye içeren garnitürlerin ilavesi, besin değeri ve lezzetini artırmaktadır.
Enginar ilaç gibi bir sebzedir. Doğru miktarda kullanılırsa çok önemli faydaları olan bu sebze fazla tüketildiğinde vücutta gaza neden olabilmekte, safra sıvısını artırdığı için safra taşı oluşumunu artırabilmektedir. Safra taşı olan kişilerde belirtileri şiddetlendirir. Papatya, marul, ayçiçeği ve devedikenine alerjisi olan kişilerde alerjiye neden olduğu için bu kişilerce tüketilmemelidir.