Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliklerin uygulanmasının, yayımlandıktan kısa bir süre sonra ertelenmesinin alışkanlık haline geldiğinden söz etmiştim.
Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nin 'çocuk güvenliği ile ilgili' bazı maddelerinin ve okul kantinlerinde 'Okul Gıdası' logolu ürünlerin satışı ile ilgili yönetmeliğin uygulanmasının ertelenmesinin çok ciddi sonuçları olabileceğini defalarca vurgulamıştım. Korktuğumuz başımıza geldi.

KİMLERİN BASKISIYLA ERTELENDİ?
Ankara'da, okul kantininden aldığı şırınga şeklindeki oyuncak sıvı çikolatayı yerken nefes alamayarak fenalaşan yedi yaşındaki M. Yağız Köksal'ın ölümü, denetimsizliği bir kez daha gözler önüne serdi.
Mert'in ölümünün ardından benzer bir haber de Diyarbakır'dan geldi. Şırıngalı çikolata tüpünün kapağı nefes borusuna kaçan yedi yaşındaki Umut Bilgi de yaşamını yitirdi.
2019-2020 eğitim dönemi başlamadan okul kantinlerinde satışa sunulacak ambalajlı gıdalara sınırlama getirilecek ve 'Okul Gıdası' logosunun bulunması zorunlu olacaktı. Ancak yönetmeliğin uygulanması bir yıl ertelendi. Eğer bu erteleme olmasaydı, minik yavruların yaşamlarını yitirmesine neden olan şırınga tüplü, plastik kapaklı çikolata okul kantinlerinde satılamayacaktı.

MHP'Lİ M.NURULLAH SAZAK'IN DUYARLILIĞI
Milli Eğitim ile ilgili sorunları TBMM gündemine genellikle CHP Milletvekili Utku Çakırözer getirirdi. Ancak bu sefer tepki başka bir yerden geldi. MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, küçük öğrencilerin okul kantinlerinden aldıkları yiyecekler nedeniyle yaşamlarını yitirmeleri üzerine hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığına verdi.
Sayın Sazak, soru önergesinde, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya aşağıdaki soruları yönelterek hepimizin duygularını ve kaygılarını da dile getirmiş oldu;
  • 'Okul Gıdası' logosu uygulaması 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı için hangi sebeplerle ertelenmiştir? Ölümle sonuçlanan vakaların ardından bu uygulamanın ivedilikle yürürlüğe girmesi için bir çalışma düşünülmekte midir?
  • Özellikle çocuklar için üretilen gıdalarda Bakanlığınız tarafından verilen izinlerde kriterler nelerdir?
  • Ölümle sonuçlanan vakalara konu olan şırınga şeklindeki çikolata ürününün, ileride çocuklarda madde bağımlılığı gibi alışkanlıklara altyapı hazırlayabileceğini düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu tarz ürünlerin piyasaya sürülmesi için firmalara Bakanlığınız tarafından izin verilme sebebi nedir?
  • Okullarda meydana gelebilecek bu tip olaylara karşı okul personelinin ilk yardım eğitimi var mıdır? İlk yardım konusunda herhangi bir eğitim programı çalışmanız var mıdır?
  • Okul kantinlerinde satılan, çocukların sağlık ve güvenliğini tehdit eden ürünlerin tespiti için yapılan denetimler hangi kurumlar tarafından, ne sıklıkla yapılmaktadır?
  • Yapılan denetimler sonucu uygunsuz ürün sattığı tespit edilen kantin işletmelerine uygulanan yaptırım nedir? Denetim sonucunda kaç adet kantin işletmesine cezai işlem uygulanmıştır?
MHP Eskişehir Milletvekili Nurullah Sazak'ın TBMM'ye verdiği soru önergesibir çok açıdan farklı anlamlar taşıyor.
Mevcut iktidara 'koşulsuz' destek vermesiyle bildiğimiz MHP'nin bir milletvekilinin, çocuklarımızın yaşamlarını ilgilendiren bir konuda yapılan yanlışlara karşı ,üç bakanlığa doğru sorularla 'hesap sorabilmesi' herkesi sevindirmiş ve umutlandırmıştır.
Dilerim bu soru önergesi TBMM'ye pek uğramayan Bakanlara kadar ulaşır ve umarım yanıtlar bir çok konuda olduğu gibi yine 'yaşananlar bu işin fıtratında var..!' diye gelmez.