2002-2011 yılları arasında iki dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Eskişehir Milletvekilliği yapan Murat Mercan Tokyo Büyükelçisi oldu.

İLK YILLARA GÖTÜRDÜ
AK Parti'nin Kurucu Merkez İlçe Başkanı Hasan Tuç kendi sosyal paylaşım sitesinde Mercan'ın Tokyo Büyükelçisi olmasını tarihi bir fotoğrafla paylaştı. Fotoğrafta Eskişehir'e büyük hizmetleri olan Maliye Bakanı merhum Kemal Unakıtan, Murat Mercan, dönemin İl Başkanı Fikret Dönmez ve Hasan Tuç yer alıyor. Bu fotoğraf beni AK Parti'nin ilk kurulduğu yıllara götürdü. Recep Tayyip Erdoğan 2001 yılında AK Parti'yi kurdu. Eskişehir'deki Milli Görüş kökeninden gelen Murat Canözer, Ahmet Yapıcı, İbrahim Atıcı gibi önemli isimler yeni kurulan partinin başarılı olacağına inanmadıkları için kuruluşta yer almadılar. Canözer ve Yapıcı 2002 seçimlerinden sonra partiye katıldılar. Atıcı ise Numan Kurtulmuş ile birlikte AK Parti'ye katıldı. Parti'nin Eskişehir'deki Kurucu İl Başkanı Osman Yüksel oldu. Hasan Tuç'ta Kurucu Merkez İlçe Başkanıydı. Bu iki isim ve arkadaşlarıyla büyük fedakarlıklarla AK Parti Eskişehir Teşkilatı'nı kurdu.

ADAY YAPILMADI
Osman Yüksel 3 Kasım 2002 seçimleri öncesinde İl Başkanlığından istifa ederek, milletvekili adayı oldu. Kendi yerine de akrabası olan Fikret Dönmez'i İl Başkanı yaptı. Kurucu İl Başkanı Yüksel partideki ilk haksızlığa 2002 Genel Seçimlerinde uğradı. Parti Genel Merkezi 6 kişilik milletvekili aday listesine onun ismini yazmadı. Partinin kurucularından olan Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan 1. sıra adayı oldu. Eski emniyetçi Muharrem Tozçöken 2. sırada yer aldı. Sivrihisarlı Eğitimci ve işadamı Fahri Keskin 3. sırada, Eski ETO Başkanı Ayhan Arslan 4. sırada yer aldılar. AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gülnur Hayran 5. Sırada, Mimar Birol Azdiken 6. Sırada yer aldılar. Seçimler yapıldı. AK Parti Türkiye'de iktidar oldu.

İLK SEÇİMDE BİRİNCİ OLDU
TBMM'ye sadece iki parti girebildi. Bir yıl önce Osman Yüksel, Hasan Tuç ve arkadaşlarının Eskişehir'de kurduğu AK Parti %29 oranında oy alarak Eskişehir'de birinci parti oldu. %22 oy alan CHP ikinci sırada yer aldı. Özellikle 1. Sıra Milletvekili adayı Emin Nedim Öztürk'ün büyük performans gösterdiği DYP %14 ile 3. Sırada, Cem Uzan'ın partisi Genç Parti %11 ile dördüncü sırada yer aldı. DYP ve Genç Parti partileri ülke genelinde barajı aşmış olsaydı, Nedim Öztürk ve Nihat Eldem milletvekili seçilecekti. Öztürk ve Eldem Eskişehir'de seçilecek oyu toplamalarına rağmen, partileri ülke barajına takıldığı için milletvekili olamadılar. Altı Milletvekilini AK Parti ve CHP üçer üçer paylaştı. AK Parti'den Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Fahri Keskin, CHP'den Cevdet Selvi, Vedat Yücesan ve Mehmet Ali Arıkan milletvekili seçildi.

'UYUM NOKSANLIĞI'
Osman Yüksel 2004 Yerel Seçimlerinde AK Parti'den İl Genel Meclisi Üyesi seçildi. Meclis içinde yapılan oylama ile İl Genel Meclisi Başkanlığına getirildi. Merkez İlçe Başkanı İbrahim Poyraz'ın başını çektiği parti içi muhalefet grubu Yüksel'i İl Başkan adayı olması için ikna etmeye çalıştı. Ve bunda da başarılı oldular. Genel Merkezin İl Başkan adayı Fikret Dönmez'di. Seçim 21 Nisan 2006 tarihinde yapılacaktı. O yıllarda Parti'nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı Eskişehir'e gelerek, Yüksel ile görüştü. Yazıcı, Yüksel'e 'İl Başkan adaylığından çekil. Biz tek adaylı seçim istiyoruz. Adayımız Fikret Dönmez'dir. İl Genel Meclisi Başkanlığına devam et' dedi. Yüksel, yola birlikte çıktığı arkadaşlarını ortada bırakmamak için Yazıcı'yı dinlemedi. İl Başkanlığına aday oldu. 21 Nisan'da yapılan seçimde 2 oy farkıyla İl Başkanlığına seçildi. Genel Merkez kendisine biat etmeyen Yüksel'i ve İl Yönetim Kurulu'nu 'Uyum noksanlığı ve güvensizlik' gerekçesiyle görevden aldı.

TEPEBAŞI'NI KAYBETTİ
Genel Merkez seçimi iki oy ile kaybeden Dönmez'i tekrar İl başkanlığına atamadı. Yüksel-Dönmez çekişmesi Birlik Vakfı'na yaradı. 21 Nisan 2006 seçimleri sonrasında parti Birlik Vakfı'nın güdümüne girdi. Ayşe Fert Dökmeci İl Başkanı oldu. Ancak yönetimde Birlik Vakfı'nın güçlü ismi Murat Canözer'in ağırlığı vardı. 2007 seçimlerinde Dökmeci Milletvekili adayı olduğu için İl Başkanlığından istifa etti. Canözer İl Başkanı oldu. 2009 Yerel Seçimlerinde Canözer Tepebaşı Belediye Başkan adayı olduğu için İl Başkanlığı görevinden istifa etti. Yerine İl Başkan Yardımcısı Salih Koca İl Başkanı oldu. Canözer, Ataç'a karşı seçimi kaybetti. AK Partı Tepebaşı Belediyesi'ni kaybetmiş oldu. Salih Koca 2011 seçimlerinde milletvekili adayı olduğu için il başkanlığından istifa etti. Yerine İl Başkan Yardımcısı Süleyman Reyhan İl Başkanlığına atandı. Koca milletvekili oldu.

ESKİŞEHİR İNSANINI ANLAMIYORDU
2006-2014 yılları arasında göreve gelen tüm İl Başkanları hep Birlik Vakfı Üyesi. Bir yerlere aday olan İl Başkanlarının yerine hep yardımcıları atandı. Yönetim gücünün Vakıf dışındaki kişilere gitmesi hep engellendi. Sonuç ne oldu? Hep hüsran. Demek ki Birlik Vakfı Eskişehir'i ve Eskişehir halkını anlayamıyordu. 2014 Haziran'ında Süleyman Reyhan istifa etti veya ettirildi. Yerine Dündar Ünlü il Başkanı olmasıyla Birlik Vakfı parti içerisindeki gücünü yitirmeye başladı. Çünkü partinin lideri Recep Tayyip Erdoğan Eskişehir'deki başarısızlıkta en büyük sebebin Birlik Vakfı olduğunu düşünüyordu. 1 Kasım'da Salih Koca'nın yerine Harun Karacan'ın aday yapılmasıyla Birlik Vakfı'nın etkisi iyice azaldı. Karacan'ın önce MKYK'ya girmesi sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olmasıyla birlikte artık Eskişehir AK Parti teşkilatında Birlik Vakfı'nın hiçbir etkisi kalmadı. Bundan dolayı artık Eskişehir'deki bürokratların Birlik Vakfı toplantılarında boy göstermelerine gerek kalmadı. AK Parti Osman Yüksel'in kongreyi kazanıp, görevden alındığından bugüne hep tek adaylı kongreler yaptı. Bir tek 15 Temmuz 2012 İl Kongresi'nde ikinci bir başkan adayı (Ayten Kızılsu) çıktı. O'nu da Atatürk Stadyumu'ndaki protokol kapıları kilitleterek, aday olması engellendi.



GEÇMİŞİN HATALARI
AK Parti'de kongre sürece başladı. Birlik Vakfı'nın etkisini yitirdiği bir dönemde seçilecek yeni yönetimler ilk sınavını 2019'da yapılacak yerel seçimlerde verecek. Peki dört seçim üst üste kazanan Yılmaz Büyükerşen'in karşısına kim aday çıkacak? Adaylık için yine tek ismin geçmesi dikkat çekiyor. Bu isim AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan. AK Parti'de geçmiş yıllarda Eskişehir halkının tasvip edeceği, oy verebileceği potansiyele sahip çok sayıda değerli insan vakıf ve cemaat engelleri nedeniyle dışlandı. Bundan dolayı Karacan'dan başka Eskişehir halkına hitap edebilecek ve seçimi kazanabilecek potansiyele sahip Büyükşehir adayı bulmakta zorluk çekiyor…

KAMERA KAYITLARINA BAKILACAK
Gülay Güneş 2004-2009 yılları arasında AK Parti'den Belediye Meclis Üyeliği yaptı.

TRAFİKTE TACİZ
2010-2014 yılları arasında da Odunpazarı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevinde bulundu. Gülay Hanım dün trafikte bir halk otobüsü şoförünün tacizine uğramış. Güneş bu olay ile ilgili kendi sosyal paylaşım sitesinde yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; '26 H 00xx Halk otobüsü resmen üzerime sürdü. Atatürk Bulvarından Atatürk Caddesine dönecekmiş gibi yanaşıp korna ve solumdan tacizle SSK'ya doğru sürdü. Sağa çektim elim ayağım titriyor.' Gülay Hanıma geçmiş olsun diliyorum. Emniyet ve Büyükşehir Belediyesi Gülay Güneş'e yapılan bu tacizin takipçileri olarak, kural tanımaz şoför hakkında işlem yapmalı.



TEŞEKKER ETTİ
Yukarıdaki bu yazıyı 24 Temmuz Pazartesi günü kaleme almıştım. Bu yazım üzerini Valilik ve Büyükşehir Belediyesi harekete geçmiş. Gülay Hanım kendi sosyal paylaşım sitesinde bu konuyla ilgili yaptığı son paylaşımda şu bilgileri verdi; 'Bugün öğle saatlerinde Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Müdürlüğünden aradılar. Pazar günü Face' de başıma gelen Halk Otobüsüyle yaşadığım olay ile ilgili. Valilikten kendilerine bu konunun araştırılmasıyla ilgili bir yazı gitmiş. İyi de dedim (ben Valiliğe şikayetimi bildirmedim ki.) Meğer gazetede yayınlanmış. Ayhan Aydıner yazmış. Olayla ilgilendiklerini, kamera kayıtlarına bakılacağını söylediler. Doğrusu şaşırdım ve de bu duyarlılık hoşuma gitti. Bunun için de Gazeteci Ayhan Aydıner'e, Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Müdürlüğüne ve Valiliğimize hassasiyetlerinden ve duyarlılıklarından ötürü çok teşekkür ederim.'

FOTO ŞAKA:




AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay: Dündar Bey, Harun Karacan Genel Başkan Yardımcısı olduğu için artık Büyükşehir'e aday olmaz. 2019'de ben Büyükşehir adayı olursam seçimi 15-0 alırız.

AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü: Hah hah hah! Emine Hanım siz dünyanın en komik fıkrasını anlatsanız, söylediğinize güldüğüm kadar gülemezdim.

FIKRA:

ŞANSLI PİZZACI
Fabrikanın patronu, müdürünü yanına alarak ani bir baskınla fabrika içinde personeli kontrole çıkar.
Dolaşırken tembel tembel oturan bir genç görür ve çok sinirlenir.
– Haftalığın ne kadar senin?
– 300 Lira efendim.
Patron cüzdanını çıkarır ve gence 300 Lira'yı uzatır.
– İşte haftalığın şimdi git bir daha gelme!
Genç 300 Lirayı alır ve oradan gider.
Patron müdüre dönerek:
-Bu genç ne kadar zamandır burada çalışıyordu?
Müdür:
-O genç burada çalışmıyor efendim, yalnızca pizza siparişimizi getirmişti.