Bir futbol kenti olan Eskişehir'de önceki akşam bir ilk gerçekleşti. A Milli Futbol Takımımız Eskişehir'de ilk defa sahne aldı.

TARAFTARA TEŞEKKÜR
Eskişehir 'Yeni Atatürk' Stadyumu'nda oynanan maçta tribünleri tıklım tıklım dolduran Eskişehirli taraftarlar statta müthiş bir ambiyans yarattı. Taraftarların ateşlediği A Milli Futbol takımızı özel maça Moldova'yı 3-1 ile geçti. Eskişehirspor taraftarı 1. Dakikadan son dakikaya kadar yaptığı müthiş destekle tüm Türkiye'ye örnek oldu. Maç sonunda Milli Takımlar Futbol Direktöre Fatih Terim ve Türkiye Futbol Federasyonu milli takımın galibiyetinde büyük rol oynayan Eskişehir Halkın ve şehre teşekkür ettiler.

GENÇLER UMUT VERDİ
Müthiş gecede çok sayıda ilklerde yaşandı. Emre Mor 10., Ahmet Yılmaz Çalık 8. ve Cengiz Ünder 2. kez forma giydikleri A Milli Takım maçında, ilk gollerini Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu'nda kaydettiler. Güray Vural, Harun Tekin, Deniz Türüç ve Serdar Gürler de bu maçla birlikte A Milli Takım formasını ilk kez giydiler. Maç başlamadan önce yapılan müthiş koreografide yaklaşık 100 metre uzunluğunda Türk bayrağı açıldı. Türkiye Futbol Federasyonunun sponsorlarından Arçelik tarafından yaptırılan ve maraton tribününde yükselen dev Türk bayrağının altında, 'Milli takıma başarılar dileriz' yazısı yer aldı. Stadın çevresine de 'Türkiye UEFA EURO 2024 Adayı' pankartı asıldı. A Milli Takım, Moldova karşısında genç bir kadroyla çıktı. Millileri, özel maçtaki yaş ortalaması 23,7'ydi. Bu genç kadro Türkiye A Milli takının ileriki geleceği açısından umut verdi. Taraftarın Türkiye'ye örnek olan müthiş performansı sayesinde önümüzdeki süreçte A Milli Takımın Eskişehir'de çok sayıda müsabaka yapacağı belirtiliyor.

nostalji
KURULUŞTA ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DAMGASI
1964 yılında Türkiye Akademiler arası futbol şampiyonası düzenlenir. Eskişehir Ticari İlimler Akademisi (Akademi Gençlik) finalde Ege Üniversitesi'ni 6-0 gibi büyük bir farkla mağlup ederek şampiyon olur.
BOLEL BAŞKAN
Maçın bitiminin ardından gözlemci Burhanettin Türker, Kafile Başkanı Nafiz Yazıcıoğlu'nun kulağına; 'Madem elinizde böyle bir kadro var niye 2.lige katılmıyorsunuz' der. Bunun üzerine Aziz Bolel, Yalçın Kılıçoğlu ve Aydın Begiter önderliğinde kentin işadamlarından o zamanın parasıyla 75-80 bin lira toplanır. Akademi Gençlik, İdman Yurdu ve Yıldıztepe kulüpleri birleştirilerek, 19 Haziran 1965'te Eskişehirspor kurulur. Başkanlığa Aziz Bolel getirilir. Yeni oluşturulan takımın iskeletini Akademi Gençlik oluşturdu. Eskişehirspor'un kuruluşunda da eski adıyla Eskişehir Ticari İlimler Akademisi olan Anadolu Üniversitesi'nin damgası vardı.
MAVİ BEYAZDAN VAZGEÇİLDİ
Eskişehirspor'un forma renkleri belirlenirken, ilk olarak kentin simgesi Lületaşı'nın beyazı ile Havacılık kenti olarak bilindiğimiz için gökyüzünün mavisi düşünülüp, karar verilmiş. Ama daha sonra bu renklerin Yunan Bayrağını anımsattığı için vazgeçilmiş. Kulüpte yapılan toplantıda Kulubün ilk Yöneticilerinden Nafiz Yazıcıoğlu'da o yıl Fransa Kupasını kazanan Rennes futbol takımının bir derginin ön kapağındaki sevinç fotoğraflarını gösterir. Odadaki herkes o dergideki siyah-kırmızı renklerin uyumuna, başarıyı bu renklerle yaşayacağına inanır. ES ES'in renklerinin Siyah Kırmızı olması oybirliği ile kabul edilir.
KIRMIZI ŞİMŞEKLER
Nafiz Bey'in teyzesinin oğlu dergide hayran kaldıkları formanın aynısını Fransa'dan yaptırıp Eskişehir'e yollar. Maddi sıkıntılar yüzünden bir süre gümrükte kalan bu formalar, uzun seneler takımımızla özdeşleşti. Kolları ve yakalarında siyah şerit bulunan kırmızı forma ve siyah şort ile nice başarılara imza atıldı. O dönemlerde bu formalar sayesinde ES ES 'Kırmızı Şimşekler' lakabını aldı. Sonraki yıllarda Kırmızı Şimşekler lakabının Anadolu'da pek çok türevi vardır. Mor Şimşekler, Mavi Şimşekler, Kara Şimşekler gibi. Diğer bir deyişle Es-Es'in renklerini almayanlar lakabını aldı.
AMBLEMDEKİ ÜÇ YILDIZ
Eskişehirspor'un amblemini Aziz Bolel çizdiği eskizlerden yararlanarak Selahattin Vapur Çizdi. Amblemdeki üç yıldız Akademi Gençlik, İdmanyurdu ve Yıldıztepe kulüplerini temsil ediyor. Merhum Aziz Bolel'in Kurucu Başkanlığını yaptığı Eskişehirspor ilk yıl 2. Ligde mücadele etti. İlk yılında yenilgi almadan şampiyon oldu. Birinci Lige (Bugünün Süper Ligi) çıktı. Taraftarların ES ES ES Kİ Kİ Kİ ESKİ ESKİ ES! sloganlarıyla şampiyonluğa koşan Eskişehirspor'un ilk teknik direktörü Abdullah Matay'dır.
İLK GOLÜ FETHİ ATTI
Eskişehirspor ilk resmi lig maçına 5 Eylül 1965'te çıktı. İlk maçta Kasımpaşa'yı 2-0 yendi. Eskişehirspor'un resmi maçta ilk golünü Fethi Heper bu maçta attı. O yıl tribünlerdeki büyük bir afiş dikkat çekiyordu. Afişte, 'Karşımızda Rakipler Kar Oluyor Eriyor, Milli Lig Bekle Eskişehirspor geliyor' yazıyordu. Aziz Bolel başkanlığındaki Eskişehirspor'un ilk yönetim kurulu şu isimlerden oluştu; 'Dündar Özbil, İsmail Özdemir, Niyazi Önal, Necmettin Eldem, Aydın Begiter, Ziya Şener, Abdullah Uygur, Yalçın Kılıçoğlu, Nafiz Yazıcıoğlu, Mustafa Doğramacı, Şükrü Kuntsal.' Kulüp Doktoru ise Lami Görker'di. Eskişehirspor'un ilk kaptanı Yüksel Özbek'tir. Kaleciliğini Hakkı Aygün'ün yaptığı ES ES'in ilk yıldaki ilk 11'i şu isimlerden oluştu; 'Hakkı Aygün, Mehmet Dülger, Mahmut Şölenişçi, İsmail Arca, Metin Büyüksolak, Ayhan Aşut, Muzaffer Çil, Kamuran Yavuz, Hasan Bora, Nihat Atacan, Fethi Heper.' 1965-1966 sezonunda İkinci Ligde şampiyon olarak 1. Lige çıkar. ES ES ligin son maçında 12 Haziran 1966'da Güneşspor'u 3-1 yenerek şampiyon olmuştu. Şampiyonluk sonrasında Aziz Bolel başkanlığı bırakır. Murat İnce yeni başkan olur. Kırmızı Şimşekler İstanbul'un üç büyüklerine ilk kafa tutan takım olarak, Anadolu Devrimi'ni yapar.



**
foto şaka

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören: Halilciğim, ES ES taraftarının A Milli takıma verdiği müthiş destekten dolayı seni kutlamaya geldim.
Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Yıldırım Başkan, umarım kutlamaya elin boş gelmemişsindir. PTT Liginden sonra A Milli takımın seyircisinin marka değerini de arttırdık. Bu öyle havayla suyla olmuyor yani!..