Geçen sene başlayan bu yolculuk kaldığı yerden devam edecek ve Kasım ayında ilk konuklarımızla Eskişehir'i edebiyatla zenginleştireceğiz. Edebiyatın hayatı nasıl kucakladığını ve hayatın da edebiyatı nasıl içine aldığını tekrar düşünürsek bu özel çalışmanın önemini tekrar kavramış oluruz.
Geçen sene Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ile yaptıkları diğer üst düzey tüm çalışmaların yanına edebiyat gibi olmazsa olmaz bir yaşam parçasını eklemek fikri doğduğunda bu çalışmanın belirlediğimiz seviyede başlaması, kalması ve devam etmesi düşüne karşılıklı inandık.

***

Eskişehir Kent Konseyi'nin bünyesinde olan çalışma gruplarından Kültür ve Sanat Çalışma Grubu'nun heyecanlı, paylaşımcı ve sanatın değerini bilen dostlarıyla sürekli irtibat halinde kalarak hazırladığımız bu serüven Kasım ayında çok önemli isimlerle tekrar başlıyor. Eskişehir'de hep sancısını çektiğimiz farkındalık, kültür sanat sevgisi eksikliği, okumayan toplum, konuşuyoruz ama anlaşamıyoruz dilemması, şiirle düşünmek, şiir gibi yaşamak sancı ve düşlemlerine cevapları bulacağımız bir zemin olan Edebiyat Buluşmaları üniversite kenti Eskişehir'de öncelikle dünya edebiyat takvimlerinde bahsi geçen bir gelenek haline gelmekte ve sonra da nitelik nicelik terazisinden de alnının akıyla çıkmaktadır. Karşımıza çıkan yetkin olmayan eleştirileri ve saçmalıkları bir kenara bırakarak çok ciddi bir konu olan bu kültür sanat etkinliğini üstatların ağzından dinleyerek, eleştirileri alarak, Nedim Gürsel gibi edebiyatımızın en önemli iş olan bir büyük üstadın da sık sık fikirlerine başvurarak gelişen kompozisyonda hemen ilk senede ESKİŞEHİR GERÇEKTEN BİR KÜLTÜR SANAT KENTİ dedirtmis olan kentin önceki çalışmalarına ufak da olsa bir katkı resmini almış durumdayız. Moderatörlüğünü yapmaya çalıştığım ve her oturumda çok ciddi çalışmalarla önemli takvimlerinden yer ayırıp Eskişehirimize gelen çok büyük kültür dostlarını, üstatları ağırlama ve sohbette yalnız bırakmama ve Eskişehir Kent Konseyini temsil etme ciddiyetini de gayet iyi bilerek yeni sezona giriyoruz. Kitap okumadan eleştiren, kitap okumadan bize zarar veren ve sahne kavramından başka bir ışık hissetmeyen edebiyat dışı konulara polemik yaratılsa da girmeyip değer vermeyen anlayışımız bu açıklamayı bile gereksiz görsem de ciddiyetle yoluna devam etmektedir.

***

Sevgili Hocam Yılmaz Büyükerşen ile yaptığım bir röportajda konusu geçen kültür sanat etkinlikleri ve bunların gelenek haline dönüşmesini bu kentte her adımı hissederek atan, kenti vicdanlı elleriyle saran ve yurt dışında da çok önemle örnek alınarak takdir edilen Nuray Akçasoy ve yıllardır Eskişehir'in Kültür Sanat çalışmalarına ruh veren, yaratıcılık ve estetik görüş sahibi sevgili dost Ahmet Kapanoğlu ile birlikte bu çalışma yine hayata geçmiş durumda. Gençlerin, üniversitelilerin, Eskişehir halkının ve sivil toplum örgütlerinin önemli desteğiyle başlangıç yılından sonra bir devinim kazanan Edebiyat Buluşmaları gurur duyulacak seviye, içerik ve zamanlamada organize edilmektedir. Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu Başkanı sevgili Ali Kara'nın da grubuyla birlikte titiz çalışmaları ve daha aktif bir takvim oluşturma konusundaki yapıcı düşünceleri her şeyi sanata ve şiire daha yakın hale getiriyor. Toplumumuzda ciddi bir sorun olan entelektüel yaşam ve sorunları sevgiyle ve sanatla çözme bakış açısı ancak bu taviz verilmeyen seviye ve anlayışla kazanılır.

Kasım ayında başlayacak yeni Edebiyat Buluşmaları takvimi umarım ÖNCELİKLE Kültür ve Sanat Çalışma Grubunun tamamının katılımı ile ve yine aynı özveriyle ulaşılacak dostların da davetiyle üstadın dediği gibi 'bu davet bizim' sloganı hayata geçer ve karşılıklı şiirimiz ışığa dönüşür. Tüm dostlara sevgi ve selamlarımla...