Yeni Başkan ve yönetim kurulumuzu seçmiş, sportif direktörümüzü bulmuşken, yeni sorunlarla karşılaşıyoruz. Önümüze çıkan engeller belki de koskoca bir yılımıza mal olacak. Umutla başlamak istediğimiz sezona büyük sancılarla başlıyor, daha doğrusu başlayamıyoruz.
Transfer yasağı kalkacak diye beklerken, karşımıza çıkan yeni bir dosya ile tüm planlar bir anda değişti. Görevi devretmek, veda konuşması yapmak veya yeni sportif direktörü kapıda karşılamak değildir. İster ihmal, isterse bilgisizlik diyebilirsiniz ama görevi devredinceye kadar bu kulübün yöneteni veya çalışanı iseniz, bu durumdan yeni yönetime mutlaka bilgi vermeliydiniz. Oysa verilecek bir bilgi ile çok kolay çözülecek bu dosya şimdi bizlere inanılmaz yaralar açabilir. Umarım sorun en kısa sürede çözülür.
Konunun başlığından da anlaşılacağınız gibi kulüplerde şeffaflıktan uzaklaştıkça güvensizlik hat safhaya ulaşıyor. Mesut Hoşcan yönetimine 27 Milyon borçla devrettiği bilançonun ardından borç 100 Milyon civarı açıklanmıştı. Yine aynı yönetim 94 Milyon borçla devretmişti. Aynı borç 116 Milyonla Sinan Özeçoğlu'na devredildi. Ama karşılarına çıkan dosyalarla bu borcun şimdiden 160 Milyona dayandığı söyleniyor. Henüz ortada yazılı ve belgeli bir açıklama da yok.
Şimdi bu verilerden yola çıkarsak;
2008 yılında 6 Milyon borçla Süper lige çıkan Eskişehirspor 8 yılı süper lig,1 yılı TFF 1.Ligi olmak üzere son 9 yılını baz alalım. Süper ligde olmak demek vasat bir takım için o yıllarda 50 Milyon gibi bir parayı kasanıza koymanız demektir. (Forma göğüs reklamı, stat reklamları, loca ve kombine gelirleri, transfer satış vb. gelirleri hariç yaklaşık bu kadardır.) Yani Eskişehirspor bu 8 yıl içerisinde 400 Milyon geliri kasasına koydu. Alper Potuk, Sezer Öztürk, Tarık Çamdal, Erkan Zengin ve Aytaç Kara satışlarından da yaklaşık 18 Milyon Euro, yani Türk Lirası bazında 75 milyon TL gelirle süper ligi toplam 475 Milyon TL gelir elde ederek küme düştü. Geçen yıl Halil Ünal yönetimi kendi ağzından 38 Milyon gelir kaynağı yarattık demişti. Bilançoya göre 22 Milyonda borçlanılarak 60 Milyonla TFF 1.ligini tamamladık. Buna göre 9 yılda toplam 535 Milyon TL gelir elde etmiş oluyoruz. Şimdiki borcumuz ise 200 Milyona çıkabileceği konuşuluyor. Bunu da üzerine koyarsak 9 yılda toplam 735 Milyon TL harcamışız. Yayın gelirleri ve aldığımız puanlar ortada olduğu için rakamı yaklaşık bu kadar net verebiliyoruz. (Sadece transfer satış gelirleri basında çıkan haberlerden alınmıştır.)
Yılda ortalama 80 Milyon TL gelirle yönetilen Eskişehirspor, maalesef hala kalıcı gelire sahip olamamıştır. Sıkıntılarımızın ana kaynağı budur. Başarı camiaya heyecan yaratmak ve flaş transferler yapmak değildir, asıl başarı bu kadar geliri doğru yönetebilmektir.
Şimdi yeni yönetim transfer tahtasını açamazsa önlerindeki bilançoyu görün diye bu satırları yazıyorum. Onlara da buradan şunu söylüyorum. Sizlerin önündeki en büyük engel şeffaflıktır. O nedenle geçmişten mutlaka ders almalıyız. Sinan Özeçoğlu yönetimi kulübümüz için köprüden önceki son çıkıştır. Onu da kaçırırsak kulübü kapatır gideriz. Şimdi her zamankinden daha çok destek ve birlik olma zamanıdır.