Kentlerin kaderleri sadece siyasete bağlı değildir ve öyle de olmamalıdır; her ne kadar en çok siyasi platform diyalogları zemin için gerekli olsa da bir kişinin çıkıp farklı bir orkestra şefliği yapması daha özgün bir çığır açacaktır. Bir otelde basın toplantısı düzenleyen Celalettin Kesikbaş, Sanayi Odası'na yönelik projelerini açıkladı. Günümüzde sanayicinin 'Bırakın bugünü düne anca ulaşabiliyoruz. Bizim hedefimiz sanayicimizin yarınını yakalaması. Dünya sanayisi bunu hedefliyor. Kolaylaştırıcı enstrümanları önceden planlıyor. Biz bunu yapamıyoruz. Bu sorunların yıllar önce çözülmesi gerekiyordu. Artık bir yerden başlamak gerekiyor. Biz buna hazırız' derken olaya ne kadar samimiyet ve ciddiyetle baktığı görülüyor. Biz bu bakış açısına pet uzak kalmamış mıydık?

Büyük gemilerin kolay manevra alamaz metaforu büyük bir özgüveni de içerirken uyarıyı da benimsiyor. 'Bu şehrin sanayisinin büyük olması önemli bir olgudur. Ancak bu büyüklüğe rağmen biz sanayimizi bir hücumbot gibi, kıvrak, atılgan ve hızlı yapmalıyız. Edilgen değil etken bir sanayi olmak istiyoruz. Elbette bizim gemimizin de hedefleri olmalı. Ancak bu hedeflere hiçbir sanayicimiz tek başına yüzerek ulaşamaz. Bu nedenle biz kavramı sanayimiz ve şehrimiz için çok önemli' sözlerinin içinde aile olarak görme ve sancıları paylaşma duruşu büyük yer alıyor.

Hedefler: 'Biz sanayi ve sanayici kavramlarını ayırdığımızda hep bir problem olduğunu ve bunun da bize kayıp yaşattığını gördük. Servis şoföründen tutun da arıtma tesisinde çalışanına kadar bu olguya hizmet eden herkes Sanayi Odası'nın bir parçası olmalı. Biz bunu böyle görmezsek hedeflerimize ulaşamayız. Bu enerjiyi bulamayız. Biz çıktığımız bu yolda sadece oy kullanacakları değil onlara enerji veren her kesimin çıkarlarını düşünüyoruz. Sanayi Odası bürokratik zorunlu işlerin yapıldığı yer olduğu sürece hedeflerimizden uzak kalacağız. Biz ekip olarak Eskişehir Sanayi Odası, sanayi ve sanayici kavramını tüm katmanları ile geleceğe taşımaya adayız' derken adım adım kararlılıkla sahiplenme ve cesaret söz konusu; bu kentin ihtiyacı olan olgulardan en önemlisi olan hedeflerden sağlıklı bir dille bahsetme olgunluğu büyük umutlar veriyor.

Projeler: Kesikbaş'ın Eskişehir Sanayi 2021 için hazırladığı proje başlıkları ise şu şekilde; 'Yaşam Kent Projesi, Ortak Satın Alma Platformu kurmak, ELİT Card Uygulamasına başlamak, Dış Ticaret ve Ortak Tanıtım Platformunu oluşturmak, 'Made in Eskişehir' olgusunu güçlendirmek, Hasanbey Lojistik Köyü'nü Sanayi Odası'na taşımak, kendi enerjimizi üretmek, Güneş Tarlası OSB'si oluşturmak, Atık Projeleri ile sıfır atıklı sanayiyi sağlamak, kurumsal barışı sağlamak, Ortak İnsan Kaynaklı Yönetimi Portalını oluşturmak, Data Center Merkezi kurmak, ESO internet TV'sini kurmak ve ESO meclislerini canlı yayınlayarak şeffaflığı sağlamak, kod yazabilen ve robot programlayabilen gençler yetiştirmek' projeleri mantıklı düşünebilen herkesin keyifle okuyacağı önemli adımlar.

Celalettin Kesikbaş kimdir?
Aslen büyük dedeleri 1911 Selanik göçmeni olan Celalettin Kesikbaş, 1968 yılında Eskişehir'de doğdu. Sırasıyla Eskişehir Hürriyet İlkokulu, Tunalı Ortaokulu ve Eskişehir Bahçelievler Lisesi'ni bitirdi. 1990 yılında ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliğini bitirdi. Girişimcilik ruhuyla atıldığı mücadelelerden sonra başarıyla büyüttüğü çalışmalarının sonucunda gelen gelirle 2010 yılında aile mesleği olan döküm işine geri döndü. Şu an tüm dünyaca tanınan LAVA markasını oluşturdu. Sonrasında ise sırasıyla 2012 yılında LANDE Endüstriyel Ürünler Sanayi Ticaret A. Ş. kuruldu. Dünya genelinde de ilk 10 marka arasındalar. İyi derecede ingilizce bilen evli ve bir kız çocuğu babası olan Kesikbaş'ın duruşu şimdiden önemli bir ciddiyet, samimiyet ve sınıf atlama psikolojisi getirmiş durumda. Kendisine kenti kucaklayan duruşunda ve çalışmalarında başarılar dilerim.