Günlük alışverişlerimizi genellikle Atatürk Bulvarı üzerindeki bir marketten yaparım.
Son haftalarda reyonları gezerken bir bölüm dikkatimi çekmeye başladı. Alkollü içki reyonunun hemen dış köşesine çok sayıda 1 litrelik cam şişeler dizilmişti. Üzerlerindeki etikette 'Tarımsal Kökenli Etil Alkol' yazıyordu. Arkasında ise 'mutfak için kullanılır' açıklaması var.
Önceleri bir anlam veremedim. Ama günler geçtikçe bu şişelerin hızla satılıp yerine sürekli yeni şişelerin geldiğini gördüm. Üstelik bazı 'kerli ferli' insanların çok sayıda bu şişelerden aldığını görünce merakım daha da arttı.


MUTFAKTA GARGARA YAPIYORMUŞ(!)..
Bir gün alışveriş arabasına 4 şişe koymuş bir kişiye 'Bu şişelerle ne yapıyorsunuz?' diye sordum; Beyefendi; başparmağını ağzına doğru götürüp su içme taklidi yaparak; 'Gargara yapıyorum…' dedi ve uzaklaştı.
Araştırmalara başlayınca 'şişelerin sırrı' çözülmeye başladı.
Eczaneler önceleri etil alkolü, karneyle ve aylık belli bir kota sınırı ile alabiliyormuş. Üstelik satılan etil alkolün hesabı da tutuluyormuş. Daha sonra TEKEL devreden çıkmış ve özel firmalara üretim, satış izni verilmiş.


'KENDİ İÇKİNİ KENDİN YAP' ALKOL BAKKALINIZDAN (!)
Etil alkol çarşıda pazarda 'mutfak ve temizlik ürünü' adı altında su gibi satılıyor. Ancak; evinde temizlik yapmak için 'etil alkol' arayanı hiç duymadım .
Evde, mutfaktan hiç çıkmayan bizim Işın Bey'e sordum; 'Mutfakta etil alkolün ne işi var? Ben çamaşır suyu kullanıyorum' dedi.
Meğer 'gargara amaçlı' alındığı söylenen etil alkol ile evlerde sahte içki yapılıyormuş.
Alkollü içkilere uygulanan ÖTV miktarı arttıkça, vatandaş kendi içkisini kendi üretmeye başlamış.Üstelik etil alkol ile sahte içki üretimi sadece evlerde 'amatörce' yapılmaktan çıkmış, sahil kentlerinde daha geniş bir yelpazeye ulaşmış.
Bu iş o kadar yaygın hobi(!) haline dönüşmüş ki; iddialara göre bazı yerlerde Pakistan'dan gelen ve fiyatı daha düşük olan etil alkol satışı bile yapılıyormuş.
Bu hızla(!) gidilirse yazın sahte içkiden ölüm haberlerine hazır olalım…


AKŞAMCILARIN HAYATI TEHLİKEDE
Etil alkolün denetimsiz bir şekilde satışı bazı soruları da beraberinde getiriyor;
  • Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) etil alkol tüketimindeki anormal artışın farkında mı?
  • Bu kadar çok etil alkol tüketiminin nedeni; halkın birdenbire mutfakta temizlik yapma isteğinin artmasından mı kaynaklanıyor?
  • Etil alkolün bakkallarda hatta semt pazarlarında serbestçe satılması yasa ve yönetmeliklere uygun mu?
  • Etil alkol 18 yaşından küçük çocuklara da satılıyor mu?
  • Etil alkolün piyasaya bu kadar çok ve denetimsiz sürülmesi ile kaçak içki yapılması özendirilmiş olmuyor mu?
  • Kontrolsüz etil alkol ile yapılan sahte içkilerin narkotik etki yaptığı, görme bozukluğu, körlük ve ölümlere yol açabileceği bilinmiyor mu?
  • Sahte içki konusunda 'İçen ölür, kalan sağlar bizimdir' politikası mı izleniyor?
İŞİN ŞAKASI;
Arka fonda Müzeyyen Senar söylüyor;
'Aşk gibi sevda gibi huysuz ve tatlı kadın''
Masamızda beyaz peynir, kavun… Bir de senin hayalin…
'Meyhaneci getir oradan bir 35'lik Etil Alkol….'
Oldu mu şimdi yani..?