Yeni dönemin en ilgi çeken bakanlarından biri de Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk oldu. Sayın Ziya Selçuk neden bu denli ilgi çekti?
  1. Uzun zamandan beri ilk defa Millî Eğitim Bakanlığına bir eğitimcinin gelmiş olması.
  2. Prof. Dr. Ziya Selçuk'un eğitim sorunları ve çözümü konusunda çok şey söylemiş olması.
Prof. Dr. Ziya Selçuk benim de yakından izlediğim bir eğitim bilimci. Kuramın ve uygulamanın içinde yer almış, eğitimin sorunlarını yakından bilen ve her bir eğitim sorunu hakkında çözüm önerileri olan bir eğitimci. Bu sorunları ve çözüm önerilerini de farklı ortamlarda dile getirmiş, eğitimle yakından ve uzaktan ilgisi olanlarla paylaşmış bir eğitimci.
Ders programları, öğretmen yetiştirme ve öğretmen nitelikleri, yönetici atamaları, ödev, sınav sistemi, ortaöğretim ve üniversiteye geçiş vb. birçok eğitim sorunu hakkında görüş ve önerileri var. Dolayısıyla Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk'un Milli Eğitim Bakanı olarak görevlendirilmesi çok isabetli bir karar oldu. Toplumda umut ve beklenti yarattı.
Ziya Selçuk için yazdıklarını, söylediklerini hayata geçirme zamanı. Kendisi için de Türkiye için de bir fırsat.
Bir konuşmasında 'Şimdi nitelik zamanı' diyor sayın Selçuk. Evet şimdi nitelik zamanı. Bir başka konuşmasında 'Eğitimin krizde olduğunu, krizin aşılabilmesi ahlak, hukuk, demokrasi gibi zemin unsurları çerçevesinde, devlet aklı devreye sokularak yeni bir sistem tasarımı ortaya konulmasına bağlıdır' demişti. Şimdi toplum kendisinde ahlak, hukuk, demokrasi çerçevesinde bir eğitim sisteminin oluşturulmasını bekliyor.
Her fırsatta sistemde öğretmenin önemine değinmiştir Ziya Selçuk. KPSS sınavının öğretmenin yetişmesinde en büyük engellerden biri olduğunu söylemiştir. 'KPSS sınavı nedeniyle eğitim fakültelerinin üçüncü ve dördüncü sınıflarında öğretmen adayları sınava hazırlanıyorlar ve kendilerini yetiştiremiyor' demiştir. Doğal olarak iyi öğretmen yetiştirmenin önündeki bu engelin de kaldırılmasını bekliyoruz kendisinden.
Sayın Ziya Selçuk birikimli bir eğitim bilimci. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı döneminde siyasilerle birlikte çalışma deneyimi de var. Bir konuşmasında ya, ya da toplumundan ve toplumuna geçmemiz gerektiğini söylüyor. Ve toplumunun, insanları şundan mısın bundan mısın, siyah mısın beyaz mısın, benden misin değil misin diye ayırmadığını; Türkiye'nin birikimini değerlendiren bir anlayış olduğunu dile getiriyor. Tam da hepimizin istediği ve onayladığı bir anlayış.
Sayın Selçuk'un en önemli söylemi ise 'bir toplumsal mutabakatla, bütün milletin ortak paydasına dayanmayan bir eğitim sistemi asla neşet etmez, canlanmaz, büyümez' görüşü. Yine çok özlediğimiz ve çok arzu ettiğimiz bir söylem.
Sayın Selçuk'un eğitim sistemimiz ve alt sistemlerinin her boyutunda tespitleri, görüşleri ve önerileri var. Bu nedenle ilk defa bir bakandan tüm toplumun ortak beklentileri oluştu. Kendisinin de söylediği gibi 'şimdi nitelik zamanı'.
Sayın Ziya Selçuk Millî Eğitim Bakanlığı ile ya tarihe geçecek ya da eğitimle ilgili konularda artık susmayı tercih edecek. Tarihe geçmesi çocuklarımız, gençlerimiz ve Türkiye'nin hayrına olacak.
Ahlak, hukuk, demokrasi ve adalet zeminine oturtulmuş; toplumsal mutabakatla, bütün milletin ortak paydasına dayandırılmış nitelikli bir eğitim yolculuğunda Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk'u destekliyor ve başarılar diliyoruz.