ETİ Sosyal Bilimler Lisesi ve Eskişehir Anadolu Lisesi'nde çalışan iki öğretmen öğrenciler için 'Festivale gidilecek' kılıfı altında 5-16 Temmuz tarihleri arasında yedi ülkeyi kapsayan 'Güney Avrupa Gezisi' organize etmiş.
NE KADAR DOĞRU?
Bu geziyle ilgili okul duvarlarına ilanlar asılıp, 1000 Euro veren öğrencilerin bu festival gezisine gideceği belirtilmiş. Çocukların Avrupa'yı görmesi, bilgi ve kültürlerinin artması açısından bu geziler yapılabilir. Velilerin izniyle ve onlardan alınacak ücretlerle bu gezilerin yapılmasına karşı değilim. Ancak uyduruk bir festival bahane edilerek, bu gezinin yapılması ne kadar doğru? Okul duvarlarına ilanlar asıp, 1000 Euro karşılığında mı öğrenciler festivale götürülür? Festivaller, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversitelerin çağrısıyla yapılır. Festivale katılacak folklor veya dans grubu kaç kişiyse o kadar kişi götürülür. Yani 1000 Euro'yu veren herkes gitmez. Bu ekibinin masrafları organizasyonu düzenleyen ülkenin komitesi tarafından karşılanır.
PASAPORT İÇİN Mİ?
Liseler arasında yapılıyorsa, karşı taraf karşılamıyorsa, İl Milli Eğitim Müdürlüğü veya Okul Aile Birliği bu geziyi finanse eder. Anlayacağınız hiçbir şekilde öğrencilerden para alınarak, festivale götürülemez. Ben Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ve öğrenci duvarlarına bu gezinin duyurularının asılmasına izin veren okul müdürlerine soruyorum. İlanda duyurulan festival için bunu düzenleyen komiteden resmi çağrı geldi mi? Gelmediyse, bu gezi ilanları Eskişehir'in en seçkin iki lisesinin ve bir özel lisenin öğrenci duvarına nasıl asıldı? Hizmet pasaportu alabilmek için mi 'festivale gidiyoruz' dendi? Bu geziyle alakalı hizmet pasaportu çıkarılması için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazılı başvuru oldu mu? Olduysa Milli Eğitim bu yazıya ne yanıt verdi? Yoksa bu paralı geziye onay verildi mi?
ÜCRETSİZ AVRUPA TURU
YAPACAKLAR VAR MI?
Bu gezi festival gezisi ise, bu etkinlik dışında gezilecek 6 ülke 15 şehrin adı yazılarak hizmet pasaportu alınabilir mi? Bu gezi için 35'er kişilik iki grup öğrenci alınacağı belirtiliyor. İki otobüste boş kalan 10'ar kişilik kontenjanlar kim için ayrıldı? Yoksa bu 'festival bahanesiyle' organize edilen etkinlikle bazı Milli Eğitim yöneticileri, okul müdürleri veya öğretmenler 'ücretsiz olarak' Avrupa turu yapacak mı? Roma'da kalınacağı söylenen Festival oteli, hostel mi? Bu gezi için öğrenci başı alınacak 1000'er Euro fazla değil mi? 1000 Euro para verip, festival gezisine katılan öğrenciler burada Eskişehir'i tanıtacak hangi folklor oyununu veya dansını sergileyecek? Vali Azmi Çelik'ten 'festival kılıfı altında' yapılan bu geziyle ilgili soruşturma açmasını bekliyorum. İl Milli Eğitim'den sorduğum sorulara yanıtlar bekliyorum…

//////

ESKİŞEHİR'İN BÜYÜK
OYUNCUSU VEFAT ETTİ
18 Haziran 1945'te Eskişehir'de doğdu. 16 yaşındayken Eskişehir Belediye Tiyatrosuna girerek oyunculuğa genç yaşta ilk adımını attı. Yılmaz Büyükerşen ile birlikte sahneye çıktı. 1970 yılındaysa Semih Evin'in yazıp yönettiği Kara Leke filmiyle profesyonel oyunculuğa başladı. Kısa zamanda birçok filmi kariyerine sığdırmayı başararak 70'live 80'li yıllara damgasını vurdu. Eskişehir'in bu büyük oyuncusunun adı Bülent Kayabaş'tı. Bir süredir tedavi gören Kayabaş dün yaşamını yitirdi. Cemal Süreya; 'Özlemek, ölmekten sadece iki harf fazla be çocuk' demişti. Türk sinema ve tiyatro camiası Kayabaş'ı özlemle anacak.



FOTO ŞAKA

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: Hocam o kadar çalıştım, koştum yine referandumda hüsrana uğradık. Eskişehirli neden bize 'Evet' demedi?
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Nabiciğim Ekmeleddin'in bile Erdoğan'dan fazla oy aldığı şehirden sen nasıl bir sonuç bekliyordun ya?..