Son yıllarda doğru beslenmeye daha fazla önem vermeye başlayan insanların hiç işlem görmemiş veya olabildiğince az işlem görmüş ve içinde daha az katkı maddesi olan ya da hiç olmayan gıdalara olan ilgisi, giderek artmaya başlamıştır. Ülkemizin geleneksel gıdaları arasında yer alan pestil, taze yani mevsim içinde yetişen elma, dut, erik, kayısı, üzüm, incir gibi tatlı veya ekşimsi meyvelerden kış aylarında yemek için hazırlanır. Hem tat hem de sağlıklı beslenme bakımından aranan bir gıda olan pestil enerji, vitamin, mineral değeri yüksek bir geleneksel gıdadır.
Yapımında kullanılan meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliğini taşıyan pestil, kağıt benzeri ince bir yapıda olup, kolay saklanabilir, doğrudan her mevsimde ve istenen her zaman tüketebilmeye elverişlidir. Pestil yapımı için meyvelerin kabuk, çekirdek ve posaları ayrılır ve elde edilen özsuyuna, su, şeker, un veya nişasta, bazen bal ve süt de katılarak koyulaştırılır, sonra genellikle beze veya yağlı kağıda serilerek kurutulur. Pestil yapımında meyvelerin haşlanmasında kullanılan suya süt katıldığında pestil daha elastik, beslenme değeri daha yüksek ve daha lezzetli olmaktadır, ancak sütün oranı %1-5 arasında yani düşük oranda olmalıdır. Su veya sütle kaynatılan meyvenin sıvı halden peltemsi yapıya dönüştürülmesi ve kuru maddesinin artırılmasında un ve nişastanın çok önemli etkisi vardır. Nişasta ile yapılan pestiller, unla yapılanlara göre daha yumuşak olmaktadır, ancak en iyi sonuç nişasta ile unun yarı yarıya kullanıldığı veya sadece unun kullanıldığı durumda elde edilmektedir. Pestilin yapıldığı tencerenin çelik olması gerektiği belirtilmektedir. Pişen ve yoğunlaşan kıvamlı sıvıya (buna herde de denmektedir) tat ve aromayı artırmak için tarçın, karanfil, zencefil gibi bazı baharatlar ilave edilmektedir. Pestil artık düşük ısılı (100 0C) fırınlarda da kurutulmaktadır.
Pestil hangi meyveden yapılmış ise onun adı ile satılmakta, vitamin ve mineral içerikleri meyve çeşidine, yetiştirme koşullarına ve uygulanan işlemlere göre değişmektedir. Örneğin pestil yapımında dut kullanılırsa ülsere, astım ve bronşite faydalı olup, ağız ve boğaz hastalıklarına etkili olduğu belirtilmektedir. Pestil yapıldığı meyveye bağlı olarak potasyum, kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, bakır, demir, manganez, çinko, selenyum minerallerini oldukça yüksek miktarda içerebilmektedir. Aynı zamanda B1, B2, B3 vitaminleri kaynağı olan pestilde çinko, magnezyum, potasyum, demir oranı diğer minerallerin miktarına göre biraz daha yüksektir. Yapıldığı meyveye göre de farklılıklar görülmektedir.
Pestil içerdiği şekerden dolayı iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Beynin enerji kaynağı olan glikoz, fiziksel ve zihinsel performansı etkilemektedir. Glikoz insülin salgısını artırdığı için triptofanın beynin çalışmasında işlevi olan serotonin maddesinin sentezine yardımcı olmaktadır. Enerji değeri yüksek olan pestil, özellikle çocuklar, sporcular ve ağır işte çalışanların beslenmesinde yer alması gereken bir gıdadır. Soğuk kış günlerinde enerji yanında, mineral, vitamin ve protein deposu olan pestilin 100 gramı 332 kcal olduğu için az miktarda, ara öğün olarak , farklı meyvelerden hazırlanmış olanları tüketilmelidir.