Son iki yıldır hem özel okulların sayısı, hem de özel okullara devam eden öğrenci sayısı hızla artmaktadır. Görünen o ki bu artış devam edecektir. Bu artışa paralel olarak da özel okullar arasındaki rekabet de hızlanarak devam edecektir. Peki, bu rekabet çocuklarımıza verilen eğitim kalitesini ne yönde etkileyecektir. Özellikle mayıs ayından itibaren değişik özel okulların şehir içindeki reklam panolarında;

Birinci sınıfa kayıt sınavı,

Ara sınavlara kayıt sınavı,

Tanışma sınavı,

Yeni öğretim yılı kayıt sınavı,

Kayıt için seviye belirleme sınavı,

Kayıt için düzey belirleme sınavı,

Bursluluk sınavı,

Gibi reklamları görüyoruz.

Daha çocuklar okula başlar başlamaz kendilerini bir yarışmanın içinde buluyor. Üstelik bu yarışma çocuklarımızı geleceğe hazırlama adına yapılıyor. Yine okullar,

Çocuğunuzu geleceğe hazırlıyoruz, çocuğunuzun geleceğine kayıtsız kalmayın, gelecek bizimle gelecek, geleceğin okulu gibi sloganlarla bugüne değil çocuklarımızı geleceğe hazırladıklarını iddia etmektedirler. Bugünü kaçıran çocuklarımız geleceğe hazırlanabilir mi? Okullarda bilgi edinme ve bilgi depolama gibi anlamsız bir yaraşmanın ve rekabetin içine sokulan çocuklarımız gerekli olan becerilere sahip olmadan bugüne ve geleceğe hazırlanabilir mi? Bilginin kullanılması ve yeni bilgiler üretmeyi içeren karmaşık bir eylem olan beceriler kazandırılabilir mi?

Çocuklarımız bu günkü hayatında kullanması gereken okuma ve okuduğunu anlama becerisi, karar verme becerisi, neden sonuç ilişkisi kurma becerisi, problem çözme becerisi, sosyal katılım becerisi, sorumluluk alma ve aldığı sorumluluğu yerine getirme becerisi, iletişim becerisi, araştırma becerisi, bilgi toplama ve yeni bilgi üretme becerisi, kendini yönetme becerilerine sahip olmadan gelecekteki hayatına hazırlanabilir mi?

Tabi ki hayır. Çocuklarımızın geleceğe hazırlanabilmeleri için öncelikle bu günlerine hazırlanmaları gerekir. Bu güne hazırlanmak ise yukarıda bazılarını hatırlattığım becerilere sahip olmalarını sağlayabilmektir. Özellikle ileriki haftalarda ele alacağım günlük yaşam becerilerine sahip olmalarını sağlayabilmektir.

Özel okul sahipleri ve yöneticileri lütfen çocuklarımızı ve velilerimizi kandırmayalım. Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak istiyorsak gelin önce onları bu güne hazırlayalım. Bu gün ihtiyacı olan becerilere sahip olmasını sağlayalım. Bu güne hazır olmayan çocuk geleceğe hazırlanamaz. Belki bir üniversite diploması alır. Ama anne babasından bu sefer de diplomalı olarak geçinmeye devam eder. Üniversitede okurken anne babasından aldığı aylık harçlıktan daha az ücretle çalışmak yerine anne –babasından geçinmeyi tercih eder.

Tabi ki bu durumu değiştirecek olan biz anne babalar ve öğrenci velileri olacaktır. Çocuklarımız için bu gün ve gelecekte ihtiyaç olan beceriler nelerdir? Bunları en iyi bilen bizleriz. Okullardan bunları talep etmek, okulları bu becerilere yönelik eğitim programları hazırlayarak uygulamaya zorlamak da bizim görevimiz.