İsmet Paşa:
Paşam bizim Türkiye Cumhuriyeti varken üstüne kuma bir devlet kuracaklarmış.
Mustafa Kemal Paşa: İsmet biz kumayı aile hayatından bile kaldırdık.Nasıl yapacaklarmış?
İsmet Paşa: Vallahi Paşam, adını bile koymuşlar. Akkoyunlu mu, Akkeçili mi ne öyle bir şey.
Mustafa Kemal Paşa: Olamaz İsmet! Benim Cumhuriyeti emanet ettiğim gençler yine tarikatlardan, şeyhlerden mi medet umuyor?
İsmet Paşa: Paşam o da bir şey mi? Ülkeyi yönetenler bizim çağdaş medeniyetlere çevirdiğimiz devletin yönünü, Ortadoğu bataklığına döndürmüşler.
Mustafa Kemal Paşa: Bizim Avrupa'dan önce haklarını verdiğimiz 'Asil Türk Kadını' tekrar Araplar gibi kapanmak, cahil kalmak, mirastan eşit pay almamak, köle gibi yaşamak mı istiyor?
İsmet Paşa: Paşam, televizyon diye bir alet yapmışlar. Tarikat şeyhleri ve yamakları her gün buraya çıkıp, şarlatanlık yapıyormuş. Deve sidiğini bile övüyorlarmış. Halk gerçek bilimden uzaklaştırılmış.
Mustafa Kemal Paşa: Biz o kadar 'din adamı görünüşlü' İngiliz ajanlarını astık. Hala mı insanlarımız bu şarlatanların peşine takılıyor?
İsmet Paşa: Paşam o da bir şey mi? 'Muhterem' diye yıllarca övgü düzdükleri Hoca Efendileri 'vatan haini' çıktı. Hala bundan ders almayarak, 'Hoca Efendi benzeri' soytarıların peşinden koşuyorlar.
Mustafa Kemal Paşa: İsmet biz Cumhuriyetin temelleri öyle sağlam attık ki; yıktıklarını zannettikleri Cumhuriyetin gölgesi bile onlara yeter.

***

NOSTALJİ



(Büyükerşen - Kesikoğlu - Uluç - Özüak)


HINCAL ULUÇ HAYAL KAHVESİ'NDE
Yıl: 2000. 17 yıl önce Orhan Kesikoğlu işletmeciliğini yaptığı Hayal Kahvesi'nde Gazeteci Yazar Hıncal Uluç, Basketbol Yazarı Ünal Özüak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i ağırlıyor. Hayal Kahvesi o yıllarda Eskişehir'in en gözde eğlence mekanıydı. Eskişehir'i ziyaret eden Hıncal Uluç ve Ünal Özüak, Büyükerşen'den Eskişehir'e yapmayı düşündüğü projeleri dinlediler. Uluç yıllar sonra bu projeler tamamlandığında da Eskişehir'i ziyaret ederek, Büyükerşen'i takdir eden yazıları kaleme aldı.