İl Sağlık Müdürlüğü Yunus Emre Devlet Hastanesinin yeni binasının teslim alınması ile ilgili Görünüm'de ard arda kaleme aldığım yazılarla ilgili nihayet bir yazılı açıklama (bilgi notu) gönderdi. İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge'nin imza bile atmadığı 'bilgi notu' adı altında gönderilen açıklamayı dikkatle okudum. '4734 Sayılı İhale Kanununu çok iyi bilen bir gazeteci olarak' açıklamayı okurken, zaman zaman güldüm. Sorduğum soruların bir çoğuna ne yazık ki yanıt alamadım.Buna rağmen açıklamayı aynen yayınlıyorum. Açıklamanın sonunda gereken değerlendirmeyi yapacağım.

KULLANIMA AÇILMASI İÇİN
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gönderilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı; 'Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi yeni hizmet binası Sağlık Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalanan protokol kapsamında inşa edilmiş, her türlü kontrol ve müşavirlik hizmetleri TOKİ yetkili kurul ve mühendislerince yapılmış, TOKİ tarafından verilen süre sonunda tamamlanamaması nedeniyle ek süre verilerek tamamlanmış olup, 13/12/2017 tarihinde geçici kabulü TOKİ yetkilileri tarafından yapılmıştır. Halen binanın kesin kabulü yapılmamış, geçici kabul tarihinden bu güne kadar ihale şartnamesi kapsamında tespit edilen eksiklikler TOKİ yetkililerine iletilmiş ve yüklenici firmaya yaptırılmıştır. Binanın kesin kabulü ise TOKİ ile Bakanlığımız Yatırım Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilecek komisyonca yapılacaktır. Haziran 2018'de eski poliklinik binasında yaşanan sıkıntılar, fiziksel alanlardaki yetersizlikler, binanın eski olması nedenleriyle sağlık hizmet sunumunda ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladığından ve eski binada hasta ve çalışan memnuniyetsizlikleri oluştuğundan yeni hizmet binasının B-D-E-F bloklarındaki poliklinik ayaktan tedavi bölümleri ve laboratuvar alanları geçici kabulü TOKİ tarafından yapıldığı için hastane mühendisleri ve teknik ekipten oluşan komisyonca eksikler tespit edilerek geçici kullanım için teslim alınmıştır. İddia edilen eksiklere rağmen imzalanan bu teslim tutanağı, binanın kabulü anlamına gelmemekte, Sağlık Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalanan protokol kapsamında binanın belirli bölümlerinin kullanıma açılabilmesi için izin alınması amacını taşımaktadır.'

SADECE TAŞINMA
AMAÇLI YAPILMADI
Açıklamada şu görüşlere de yer verildi; 'Bu geçici kullanım için teslim alınan bölümlere eski binadaki poliklinikler, laboratuvar ve bazı dahili birimlerin servisleri taşınmıştır. Gerek taşınma esnasında gerekse taşınma sonrasında ilgili birimlerce tespit edilen eksiklikler tutanak altına alınarak yüklenici firmaya yaptırılması sağlanmıştır. Zaten resmi ihalelerde geçici kabulün amacı eksikliklerin tespit edilerek kesin kabule kadar yüklenici firmaya tamamlatılmasıdır. Yeni hastane binamızın da halen kesin kabulü yapılmamış ve tespit edilen eksiklikler olursa TOKİ müşavir firmasına kanalıyla yüklenici firmaya tamamlatılmaya devam edilmektedir. Taşınma döneminde hem yeni binada hem de eski binada hizmetlerin aksatılmadan devam edilmesi, hasta mağduriyeti yaşanmaması, ileri dönemde eski binaların yıkımı ve o bölgede yapılacak olan otopark ve yeşil alanlar ile Uluönder bölgesinden hastaneye ulaşımın sağlanması amacıyla ambulans yolu üzerinden yeni binaya geçiş için tüp geçit yapılmasının uygun olacağı değerlendirilerek İl Sağlık Müdürlüğünün de onayı ile çelik konstrüksiyon tüp geçit yapılmıştır. Tüp geçit projesi yüklenici firmanın bilgisi, TOKİ müşavir firmasının onayı ile mevzuata uygun bir şekilde en iyi teklifi veren firmaya ihale kanununa uygun olarak yaptırılmıştır. Bu tüp geçit sadece taşınma amaçlı olmayıp yukarıda da belirttiğimiz gibi otopark ve yeşil alanlar ile Uluönder bölgesinden hastaneye ulaşımın sağlanması amacıyla yapılmıştır. Geçici kabulden bugüne kadar geçen süreçte gerek proje içinde olan, gerekse sağlık hizmet sunumu için yapılması gereken projede olmayan kısımlar tespit edilerek müşavir firmaya bildirilmiş ve yüklenicinin sorumluluğunda olan işlerin onlar tarafından yapılması sağlanmıştır. Sağlık hizmet sunumda aksaklık yaşanmaması için yapılması gerekip projede olmayan ve dolayısıyla de yüklenicinin sorumluluğunda olmayan işler ise yine tutanakla TOKİ müşavir firmasına bildirilmiş ve projede olmadığı için hastanemiz tarafından mevzuatlara uygun olarak ihale edilerek yaptırılmıştır. Türkiye'de Devlet Hastanelerinde 2. olarak hastanemizde açılan Tüp Bebek Merkezi, tek kişilik izole odalı yoğun bakımlar ve ortopedi beyin cerrahisi gibi ameliyathanelerin duvarları ile anjiografi ve endoskopi ünitesinin duvarlarının kurşunlanması işleri hastanemizce hizmet sunumunun kaliteli olması, hasta ve çalışan güvenliği ve memnuniyeti ile Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite Standartlarının sağlanması amacıyla Bakanlığımızın izin ve onayları ile ihale kanununa uygun olarak ihale edilerek alanında profesyonel değişik firmalara yaptırılmıştır. Yeni Hizmet binamızın bölge halkına biran önce kazandırılabilmesi adına yapılan tüm çalışmalar mevzuatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ederiz.'

AÇIKLAMADA
NEDEN YAT YOK?
İl Sağlık Müdürlüğünün açıklamasını dikkatle okudum. Ben yazılarımda 'yat' diyorum. Açıklamada bu yat neden yok? İl Sağlık Müdürü sayın Uğur Bilge sizin müdürünüzün müteahhitin yatında ne işi var? Açıklamada neden bundan hiç bahsetmiyorsun? Hani bu ilde adam kalmamış gibi Kütahya'ya gidiş gelişi zor oluyor, işlerini kolay takip etsin diye getirdiğiniz o müdür. Sanayide oto aksesuar, kaporta, boya işleri yapan ve dükkanı olan şahıs. Ek iş olarak da Yunus Emre Devlet'te müdürlük yapan zat-ı muhterem.
Ben 'TOKİ'nin ve müşavirlik firmasının kontrol mühendisleri inşaat aşamasında kontrol etmedi' demiyorum. Diyoruz ki, Sağlık Bakanlığı 'Size yazı ile teknik ekip kurun ve binayı TOKİ'den teslim alın' dedi mi? Tabi ki dedi. Peki siz teknik ekip kurup teslim aldınız mı? Hayır. İşte burada teslim alan tek adamdan bahsediyoruz! Taşınma sürecinde 'mühendislerden oluşan bir heyet imza attı ise' onu paylaşın kamuoyu ile. Lafı dolandırmaya gereği yok. Biz ne diyoruz? 'Bu müdür tek başına imza atıp teslim aldı koskoca binayı ve müteahitin yatın da tatil yaptı.' Bu fotoğrafları da sosyal medya hesabından paylaştı. Tepkiler gelince kaldırdı.

GEREKLİYDİ NEDEN
AYRI İHALE YAPILDI?
Kurşunlama ihalesine gelince bu onun bildiğimiz ikinci vukaatı. (Daha da var ya) 'Biz ihale kanuna uygun yapmadınız' demiyoruz. İhaleyi 'alan firma tehdit edildi mi' edilmedi mi? Bu firma yetkilisi Sağlık Müdürlüğüne gelip durumu anlattı mı? Bu olaya Yunus Emre Devlet Hastanesinin mühendisleri şahit oldu mu olmadı mı? Bundan dolayı Başhekim 'o müdürün yetkilerini kısıtladı mı' kısıtlamadı mı? Siz bunlara yanıt verin. Yazdıklarımız doğru değilse bırakın o müdür 'Ben tek başıma bu hastane binasını devralmadım' desin. 'Kurşunlama ihalesinde firma yetkilisini odama çağırıp, tehdit etmedim' desin. 'Yapım aşamasında adama elektrik vermeyip, asansörleri kapatıp işini zorlaştırmadım' desin. 'Ben bırakın yatı, kat bile görmedim' desin.
Bakanlık ve İl Sağlık mühendisleri hiç bir eksik bulmadan bu binayı teslim alırlarsa sorun yok. Ancak duyumlarıma göre 'tespit edilen eksikliklerin üç sayfa doldurduğu' iddia ediliyor. Eksiklere rağmen bu müdür kabul etmişse; İl Sağlık Müdürü olarak siz ne yapacaksınız? Tüp Geçit Projesi ile ilgili 'Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu gereği; projeyi yapan firmadan izin alınması gerekiyor' demiştik. Peki öyle bir izin var mı? Sayın Bilge açıklama güzel de gerçekçi degil! Bu Tüp geçit diyelim ki çok gerekli. O zaman 'neden iş artışı kapsamında' yapılmadı. Neden ayrı bir ihale olarak yapıldı? Bu arada Yunus Emre Devlet Hastanesinin Başhekimi ve İdari Mali İşler Müdürü neredeler ve ne iş yapar?
--------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Almanya Başbakanı Angela Merkel:
Tayyip Bey, size 3 Milyar Avro daha verelim. Mültecilerin hepsi sizin olsun. Siz bizden daha iyi bakarsınız onlara. Vallahi verdiğimiz paranın fişini bile istemeyiz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Sayın Merkel, benim bildiğim Alman hesabı böyle olmaz. Anlaşılan siz işinize geldiğinizde Türk usulü hesap ödüyorsunuz.
--------------------------------------------------
FIKRA
Hangi Otelde Kalıyorlar

İsviçre Çin`e savaş ilan etmiş. Bir şekilde Çin'e kadar gelmişler.
Haber Çin başbakanına geç ulaşmış.
– Başbakanım İsviçreliler saldırdı Pekin'e girdiler
– İsviçre de ne?
– Avrupa'da bir ülke
– Kaç kişi bunlar?
– 5 milyon
– Peki hangi otelde kalıyorlar