İlk bisikletini alacakların öncelikle yanıtlamaları gereken soru budur. Bisiklet seçimi, bisiklet kullanım amacına göre yapılır. Bisikletinizi nerede ya da ne için kullanacaksınız?
1.) Okula, işe, çarşıya, pazara bisikletinizle gitmek istiyorsanız seçiminiz ŞEHIR/TUR BISIKLETI olmalı. Şehir bisikletleri, trafikte güvenli yol almak için idealdir. Çamurlukları yağışlı havalarda sürüş konforunu artırır. Ön ve arka bagajları, sepetleri, çanta ve eşyaları kolayca taşımaya yarar. Şehir içi, asfalt, düzgün zeminlere uygundur. Stabilize yollarda da kullanılabilir.
Amacınız günü birlik gezilerse, Kızılinlere, Musaözüne, Bozdağa, Beşikderesi'ne, çevre köylere, gitmekse doğru bisiklet şehir bisikleti olur.
KATLANABILIR BISIKLETLER de bir tür şehir bisikletidir. Birkaç saniye içinde basit hareketlerle katlanırlar. Mağazada, markette elde iterek ya da çekerek taşınabilir.
Eskişehir'de otobüse, tramvaya binmek için uygun tek seçenektir. Böylece yolun bir kısmı bisikletle, bir kısmı otobüsle gidilebilir. Çevre ilçelere, köylere otobüs ile gidip, bisikletle gezilebilir.
Katlanabilir bisikletler ile anahat trenlerinde ve hızlı trende yolculuk yapılabilir. Konya'ya, İstanbul'a trenle gidip bisikletle gezilebilir.
2.) Amacınız yoldan çıkıp doğayı özgürce keşfetmekse seçiminiz DAĞ BISIKLETI olmalıdır.
Hobi amaçlı üretilen dağ bisikletlerinin yalnızca ön tekerleğinde amortisör olur.
Stabilize ve toprak yollarda, ormanlarda kullanılır. Kent Orman patikalarında, Karabayır, Kızılinler köy ve tarla yollarında güvenli ve konforlu bir sürüş için dağ bisikleti uygundur.
Önemli not: Süpermarketlerde, oyuncakçılarda ve beyaz eşya mağazalarında çokça gördüğümüz arka amortisörlü dağ bisikletleri hiçbir işe yaramaz. Bunların arka amortisörü fazladan ağırlık ve güç kaybına neden olur, yalnızca. Profesyonel sporcular için üretilen tam süspansiyonlu dağ bisikletleri spor ve yarışmalarda kullanılır. Fiyatları çok yüksektir.
3.) Düz asfalt zeminlerde, şehirlerarası yollarda hız yapmaksa tercihiniz seçiminiz YOL/YARIŞ BISIKLETI. Spor amaçlı kullanım için tasarlanmış bu bisikletler yarışmalara, çok yüksek hızlara çıkmaya uygundur. Yalnız başına yapılacak sürüşler tehlikelidir. Bunun için bir yol yarış bisikleti grubuna katılmak en iyisi olur.
Önemli not: Kolayca hızlanmak için tasarlanmış çok ince tekerlekleri nedeniyle kolay kolay duramazlar. Şehir içi kullanımı için hiç uygun değildir. Bozuk yollar ve mazgallar, aniden duran araçlar tam bir tuzaktır. Ancak tecrübeli bisikletçiler yol/yarış bisikletlerini ulaşım amaçlı da kullanabilirler.
***
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
6 Mart
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
7 Mart
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
8 Mart
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.45

***

BİSİKLOPEDİ

VIRAJLARDA GÜVENLI SÜRÜŞ

1. Viraj girişinden önce uygun hıza düşülür. Virajda fren yapmak tehlikelidir.

2. Viraja uygun hızda, yolun bize ait olan şeridinin en iç noktasına yönelerek girilir. Trafiğe kapalı bir yol değilse, asla karşı şeride geçilmez.

3. Bu andan itibaren bakışlar ve baş virajın en iç noktasına yönelir.

4. Virajda dıştaki aynakolun aşağıda olması denge ve yol tutuş yeteneğini artırır.

5. Virajın en iç noktasından, bisiklet viraj yönünde uygun miktarda yatırılarak geçilir.

6. Virajın çıkış aşamasında şeridin dışına doğru hız artırılarak dönüş manevrası güvenle tamamlanır.

7. Virajın içinde beden alçak tutulur. İyice eğilerek bisiklete yaklaşılır.

8. Yoldaki bozukluklar, kum, ıslak zemin gibi engeller virajlarda çok daha büyük tehlikelerdir.

***
BİLMECE/GÜLMECE

İnsan neden bisikletini yatağa alır?
Uyurgezer olduğu ama yürümek istemediği için.