Sevgili okurlar;
Dünya yüzünde insanın ebedi hayatını kazanmak için yaptığı tüm işler sevap için olmalıdır ki ahrette bunun karşılığını görsün.
Rahmetli ninem ve dedem benden bir bardak su isterlerdi ve bana 'Yavrum sevaptır, bana bir bardak su verir misin?' diye eklerlerdi. Peki, sevap nedir? Nasıl yapılır, hangi sevabın ahretteki karşılığı daha çoktur? İşte bugün bizde bunları araştıralım.
Bu konuda diyanetin fetvasına bakalım.
İslam'a göre sevap kavramını iki ana grupta toplamak mümkündür.
1)Kulları için sevap,
2) Allah için sevap
Ancak kullar ve Allah için olan sevapların kesin hududunu çizmek kolay değildir. Daha umumi bir açıdan İslam'a göre sevabı, dinin kesinlikle vazife saydığı faaliyetler dışında kalan ve insanın kendi arzusu ile yaptığı fiiller dite tarif edilen kavramdır.
Bundan şunu çıkarmamız mümkün. Bir camide görevli olarak namaz kıldıran bir imamı daha çok sevap alıyor. Yoksa işsiz güçsüz bir insanın ve onun çoluk çocuğunun maişetini temin etmek için bir şekilde vesile olmuş, ya iş vermiş, ya da iş verilmesine sebep olmuş kişi mi daha çok sevap alıyor.
Bunu diyanetten Osman Cilalı hoca efendiye telefonla ulaşarak sordum, bana ifadesi aynen şu oldu:
İşsiz bir kimsenin rızkının temin için aracı olmak farz bir ibadet olan ve her Müslüman'ın yapması gereken ibadetini yerine getiren bir insandan çok daha fazla sevap aldığı kanaatindeyim. O halde herhangi bir sebeple işsiz kalmış bir kişinin kendi emeğinin karşılığını alan bir kişiye yaptığı, yarın ahret aleminde kendisine çok daha getirisi olacaktır.
Sevap ve günah terimleri bütün dinlerde özellikle İslam'dan önceki Musevilik ve Hıristiyanlıkta da mevcuttur.
Sevap, hayırlı bir davranış karşısında Allah tarafından verileceğine inanılan ödüldür.
İslam açısından sevap, Müslümanlar arasında dayanışma ve sevgi bağlarının kuvvetlenmesini sağlayan güzel bir davranıştır. Bu bakımdan dilimizde sevaba girmek-sevap işlemek-sevap kazanmak gibi deyimler hayır işleri ve hayırlı teşebbüslerde hatırımıza gelen cümleler olmuştur.
Bütün bu konuları şunun için yazdım. Oğlumu imam yapsaydım her vakitte sevap alırdım diye üzülen hacı amca senin oğlun bir kişinin rızkının teminine sebep olmuş ise devletin verdiği görevi maaşı karşılığın yapan bir imamdan çok daha fazladır.
Bu konuda kalbin rahat etmiyorsa Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan fetva isteyebilirsin. Devlet memuru kardeşim sende gelen bir vatandaşa güler yüzlü davranıp onu memnun ederek işini görüp gönderirsen işte güler yüz dahi başlı başına büyük bir sevaptır.