Sevgili okurlar;
İslam dininde 2 kavram vardır. Bunlardan birisi yasak, diğeri ise kitap, sünnet ve icma-ı ümmet ile serbest olan şeylerdir. Mesela faiz haram ama alışverişte sınırı aşmadığınız takdirde kazanılan kar helaldir. Yani serbesttir.
Bunları tek tek yazacak olursak sayfalar dolu yamamız gerekir ama haram olan sadece Kur'an-ı Kerim'de yazılı olanlar değil yaşadığımız hayatta yaptığımız çok şeylerde de haram vardır.
Mesela toplu taşıma araçlarında gereksiz yere bir başka yolcuyu rahatsız etmek haramdır. Altımızdaki veya üstümüzdeki komşuyu rahatsız etmek haramdır. Pazarda aldığımız küçük bir şeyi bile değerinden fazlaya satmak haramdır. Yaşlı bir insana yer vermeyerek onu ayakta bırakmak haramdır.
Bir yerde açık bile olsa mekruh olan bir sigarayı ve onun dumanını hoşlanmayan bir insanın yüzüne üflemek haramdır. Bir vereceğimizi borcumuzu imkanımız olduğu halde bilerek geciktirip karşı tarafı mağdur etmek haramdır.
Hatta evimize giderken helal para ile aldığımız bir yiyeceği onu almaya imkanı olmayan konu-komşuya göstererek evimize götürmek haramdır.
İzinsiz ve destursuz çat kapı karşı komşuya girmek haramdır. Günlerde toplanıp Kur'an okumalı, Evradiye okumalı, helal ise de dua bitince diğer hanım kardeşlerimizin aleyhinde sırf içini dökmek için dedikodu yapmak içini böyle dualı günlerde boşaltmak haramdır.
Bunları uzun uzun daha yazabiliriz. Neticeyi şuraya getirmek istiyorum. Sadece büyük günahları terk edip yukarıdaki saydığımız işler gibi halleri yapmak da bizleri Allah korusun kıyamet günü cehenneme götürebilir. Ta ki tevbe etmezsek. Halk arasında bize hoş gelen ama Allah katında yasaklanmış birçok küçük günahları yapanlar sonunda aynen küçük günah diye tevbekar olmazlarsa akıbet felaket olur.
Yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed A.S. hayatı boyunca bırakın büyük günahları küçük günahlara yakın bile olmamıştır.
Onun sahabeleri de onu örnek alarak onlar da küçük günahlardan hep kaçınmışlardır ve o sevgili peygamberimize ahirette komşu olabilmek için en ufak diyeceğimiz haramlardan da kaçınarak ömürlerini tamamlamışlardır.