Otomobil güvenlik sistemlerinin şüphesiz en önemli elemanlarından biri de hava yastıkları(AIRBAG). Hava yastıkları oluşan bir kazada sürücü ve yolcuların hayata tutunmasına katkıda bulunuyor. Ancak bu konuda da birçok doğru bilinen yanlışlar var. Bu yanlışlıkları gidermek amacıyla haftanın konusu hava yastıkları.
Saniyenin 10'da 1'inden bile hızlı açılan hava yastıkları ciddi yaralanmaların önüne geçiyor. Kaza anında öncelikle otomobil hız kaybediyor. Sensörler önce hız değişimini fark edip sonra darbenin ivmesini ölçüyor. Eğer aracınız üretici tarafından belirlenen limitlere ulaştıysa hava yastıklarının içine nitrojen veya argon gazı doluyor. Bütün bu işlemler yaklaşık 40 milisaniye içerisinde gerçekleşiyor.
HAVA YASTIKLARI NEREDE BULUNUR?
Günümüzde otomobillerin model ve donanım seviyelerine göre hava yastıklarının sayısı ve yerleşimi farklı olsa da genellikle önde iki hava yastığı, ön koltukların yan kısımlarında hava yastıkları, sütunların üst kısımlarında hava yastıkları, arka koltukların yan tarafların hava yastıkları olarak artarak gidiyor.
HAVA YASTIĞI NE ZAMAN AÇILMAZ?
Genellikle önden ve yandan gerçekleşen çarpışmalarda açılan hava yastıklarının açılmadığı bazı durumlar da var. Yolcuların çok etkilenmeyeceği düşünülen hafif çarpışmalarda hava yastıkları açılmayabilir. Aynı zamanda aracın devrilmesi, takla atması veya alttan darbe alması durumunda da genellikle açılmaz. Bu arada hava yastıklarının 'emniyet kemerine ek olarak tasarlanmış' bir sistem olduğunu unutmamalıyız. Bu tanım akıllara hemen emniyet kemeri takılı olmadığında hava yastıkları açılır mı? sorusunu getiriyor. Farklı üreticilerin farklı sistemleri olduğunu unutmamamız gerekir. Kimi modellerde sadece emniyet kemeri takılıyken çalışan hava yastıkları, bazı modellerde emniyet kemerinden bağımsız patlayabilir. Emniyet kemerlerini takılıyken hafif şiddetli bir kazada belki yaralanmayacakken eğer kemerinizi takmadıysanız ve hava yastığı patlarsa boynunuzun kırılması bile söz konusu olabilir. 'Emniyet kemerinizi takmayı kesinlikle ihmal etmeyin.'
HAVA YASTIKLARININ ÖMRÜ NE KADARDIR?
Hava yastıklarının yaklaşık ömrü 10 yıldır. Bu süreyi doldurduktan sonra sistemle ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden belirli aralıklarda hava yastıklarınızı yetkili servislerinizde kontrol ettirmeyi unutmayın.

///

FORD ELEKTRİKLENİYOR
Ford, Amsterdam'daki 'Go Electric' etkinliğinde müşteri ihtiyacına göre tasarlanan yeni elektrikli araç ürün gamını tanıttı. Ford açıklamasına göre, Ford, Avrupa için öngördüğü elektrikli araçlar stratejisini Ford Hybrid başlığı altında özetledi. Marka Hollanda'nın Amsterdam kentindeki özel 'Go Electric' etkinliğinde 16 elektrikli araç modelinin duyurusunu yaptı.

///

İLK 3 AYDA SATIŞLAR YÜZDE 44 DARALDI
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2019 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %44,16 azalarak 88.469 adet olarak gerçekleşti. 2018 yılı ilk çeyreğinde 158.430 adet toplam pazar gerçekleşmişti.