İl Milli Eğitim Müdürlüğü kentte düzenlediği 'Hayat Boyu Öğrenme Kursları' ile dikkat çekiyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü 1 Eylül 2017 ile 15 Şubat 2018 tarihleri arasında (5,5 ayda) 1732 kurs düzenledi. Bu kurslara 37 bin 433 kişi katıldı. Bunların 13 bin 360'ı sertifika aldı. Odunpazarı'nda 824, Tepebaşı'nda 531, Çifteler'de 78, İnönü'de 61, Sivrihisar'da 56, Seyitgazi'de 43, Mihalıççık 35, Sarıcakaya ve Beylikova'da 22'şer, Mihalgazi'de 20, Mahmudiye'de 15, Günyüzü'nde 13, Alpu'da 11 kurs açıldı. Han ilçesinde 'sadece bir kursun açılması' dikkat çekti. En çok kursiyere '20 bin 500' ile Odunpazarı'nda ulaşıldı. En az kursiyer '12' ile Han ilçesinde oldu. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Pehlivan önderliğinde rekor sayıda kur açan Eskişehir 'Hayat Boyu Öğrenme' de başarılı oldu. Ancak en az kurs düzenleyen Han, Alpu, Günyüzü ve Mahmudiye İlçe Milli Eğitim Müdürleri bu konuda uyarılmalı. Buradaki yöneticilerin duyarsızlığı başarı ortalamasını düşürüyor. Bu kurslar sayesinde ilimizde okuma yazma seferberliği büyük hızla devam ederken, insanlarımız meslek sahibi de edindiriliyor. Yabancı uyruklu vatandaşlara Türkçe öğretiliyor. Başarılı çalışmalarından dolayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme biriminde çalışan personelleri kutluyorum...



******

BASINIMIZIN ACI GÜNÜ

Eskişehir basınına büyük katkıları olan İstikbal Gazetesi sahibi Oğuz Türkmen (79) dün tedavi gördüğü ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti. 1939 yılında Emirdağ-Suvernez Köyü'nde dünyaya gelen Türkmen İstikbal Gazetesi'nin 50 yıldır sahipliğini yapıyordu. Oğuz Türkmen'in naaşı bugün öğle Mahmut Sami Ramazanoğlu Camii'nde kılınacak cenaze sonrası toprağa verildi. Basınımızın duayen ismi Türkmen'e Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Türkmen ve İstikbal Gazetesi ailesine baş sağlığı diliyorum. Acınızı paylaşıyorum...



******

NOSTALJİ

VARDAR VE METİN

Yıl 1991. 27 yıl önce. Fotoğraftaki kişiler dönemin SHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Selami Vardar ile SHP İl Başkanı merhum Kemal Metin.

HAKKINI TESLİM ETTİLER
1973- 1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığına seçilen (O yıllarda Eskişehir Büyükşehir kapsamında değildi) Vardar, büyük altyapı hamlesiyle dikkat çekti. O yıllarda Eskişehir'de alt yapı yoktu. Vidanjörler vardı. Evlerdeki fosseptiği vidanjörler çekerdi. Sezai Aksoy tarafından başlatılan altyapı çalışmaları Vardar döneminde büyük hız kazandı. Vardar parayı yer altına gömerek Eskişehir'in altyapı sorununu çözdü. Vardar 24 Ağustos 2001'de vefat etti.

ASLA UNUTMAYACAK
SHP İl Başkanı Kemal Metin otoriter ve babacan tavrıyla SHP'de gerçek bir liderdi. Vardar ile çok tartışmalar yaşadı. Hatta O'na ültimatom bile vererek, bazı belediye bürokratlarının görevden alınmasını bile istedi. Zaman zaman sert tartışmalar yaşasalar da Mihalıççıklı iki dev çınarın dostlukları ölene kadar sürdü. Kemal Metin 10 Mart 2009'da vefat etti. Bugün O'nun ölümünün 9'ncu yıldönümü. Bugün Kemal Metin'den bayrağı oğlu Yavuz Metin aldı. Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi olan Yavuz Metin, bugün Kemal Metin'in oğlu olmanın gururunu ve sorumluluğunu taşıyor. Kemal Metin ve Selami Vardar'a Allah'tan rahmet diliyorum. Eskişehir halkı bu iki dev çınarı asla unutmayacak.

******

CUMARTESİ HİKAYESİ

DOSTLUK VE SADAKAT EFSANESİ HACHİKO


1924 yılında Tokyo Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde görev yapan Japon profesör Dr. Hidesaburo Ueno, küçük bir köpek yavrusu buldu.

ÇOK ŞAŞIRDI
Profesör Ueno, köpeğin adını Japoncada 'sekizinci' anlamına gelen Hachiko adını koydu. Safkan akita cinsi beyaz bir erkek olan Hachiko, her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya kadar yürüyen sahibine eşlik etti. Metronun dış kapısına kadar getirdiği sahibini uğurladıktan sonra da eve döndü. Çok geçmeden bir akşam üniversite dönüşünde metronun çıkışında profesör Hachiko'yu kendisini beklerken gördü ve çok şaşırdı. Bu akıllı köpek sahibinin eve dönüş saatlerini hesaplayarak ve aynı yolu kullanacağını düşünerek metronun önüne gitmişti. Ondan sonraki bir yıl boyunca, Hachiko her sabah sahibini metroya kadar götürdü, her akşam iş çıkışında da metronun önünde karşıladı. Hiç saatini şaşırmadı.

HEYKELİNİ DİKTİLER
Ama bir akşam metrodan çıkmadı profesör. Hachiko'nun gözleri metronun kapısında gece boyunca bekledi. Bir sonraki akşam yine yoktu profesör. Üçüncü akşam metrodan yine çıkmadı. Üniversite'de kalp krizi geçirip ölmüştü profesör. Hachiko her akşam 'sahibim metrodan gelecek' diye inatla bekledi. Haftalar, aylar boyunca her akşam Tokyo metrosunun Shibuya İstasyonu'nun kapısına gitti. Hachiko tam 10 yıl boyunca sahibinin gelmesini bekledi. 1935'te, 11 yaşındayken metronun kapısında öldü. Bugün Tokyo'ya gidenlerin Shibuya istasyonunun kapısında karşılaştığı köpek heykeli Hachiko'dur. Japonlar, sadakat ve insan-hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra 10 yıl boyunca sahibini beklediği yere Hachiko'nun heykelini diktiler.

FİLME KONU OLDU
II. Dünya Savaşı'ndan sonra da unutmadılar ve savaş sırasında tahrip olan heykelin yerine 1948'de yenisini diktiler. Çok sevdiği sahibiyle mezarları yan yanadır. Bugün Shibuya İstasyonu'nun o kapısı Hachiko çıkışı olarak biliniyor ve Tokyo'nun en önemli buluşma merkezlerinden biridir. Her yıl Hachiko'nun ölüm yıldönümü olan 8 Mart gününde birçok hayvansever heykelin önünde buluşur. Hachiko'nun mumyalanmış naaşı ise Tokyo'da bulunan Ulusal Bilim Müzesi'nde sergilenmektedir. Hachiko 'nun hikayesi 1987 yılında bir Japon filmine de konu oldu. Türkiye'de de Japon Filmleri Festivali'nde gösterildi. 70 yıl önce yaşanmış bu köpek hikayesinin Hollywood versiyonu da çekildi ve Hachiko'nun sahibi Profesörü Richard Gere canlandırdı.



******

FOTO ŞAKA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
CHP'de parti içi demokrasi benimle birlikte geldi.

CHP PM Üyesi Gaye Usluer: Kemal Bey, 'demokrasi' dediğiniz şey yoksa göbek adınız mı? Siz geldiğiniz günden beri yaptığınız hiçbir uygulamada demokrasinin zerresini göremedik de!..

Sanatçı Zülfi Livaneli: Anlaşılan Gaye Hanım öğle yemekte 'yürek' yemiş ki, Kemal Bey'e 'kürek gibi' laf soktu.



******

FIKRA

LAZ BANKACI


Laz banka müdürü Rusya'ya geziye gitmiş ve bir lokantadan içeri girmiş. Siparişlerini verdikten sonra birde bakmışki karşısında afet bir hatun sürekli kendisine bakıyor. Davetkar bakışlarla hatunu masaya çağırmış, hatun gelip masaya oturmuş. Ancak ikiside birbirlerinin dilinden anlamıyormuş. Hatun çantasından kalem ve kağıt çıkarmıs ve kağıdın uzerine sigara resmi çizmiş. Bizim laz müdür hemen sigarasına davranmış, kadına ikram etmiş. Hatun daha sonra kağıdın üzerine kadeh resmi çizmiş. Bizimki hemen garsonu çağırmış ve en iyi şaraptan sipariş vermiş. Hatun bu seferde kağıda ev resmi çizmiş yanına da 100 dolar resmi çizmiş.Bizimki içinden;
– 'Ula karıya bak, banka müdürü olduğumu anladı konut kredisi istiyoo..'