Bir Ege kasabasında, bir 'Kofti Efe' varmış... 'Kofti Efe' bir akşam ter, kan içinde meyhaneye gelmiş: 'Len oğlum ver bi tek!' Meyhaneci koşup gelmiş: 'Hayrola efem, ne oldu?' 'Köşe başında dört herif çıktı karşıma, iki patlattım dördü de kaçtı...' Meyhaneci çırağa bağırmış: 'Efeme bi tek daha ver, leblebiyi unutma!' Meyhaneci hınzır, üstüne gidiyor: 'Eeee efem, sonra ne oldu?' 'Bu sefer sekiz kişi olup geldiler...''Eeee!' 'Sekizini de iki yumrukta kaçırdım!' Meyhaneci bağırmış: 'Len oğlum efeme bi tek daha ver, leblebiyi unutma!' Efe tekleri üst üste yuvarladıktan sonra kükremiş:
'Sekiz on altı oldu, on altı otuz iki!' Efe sallıyor, meyhaneci tekleri peş peşe ısmarlıyor. Efe, otuz ikiyi tamamladıktan sonra elinin tersiyle ağzını silip, bıyıklarını sıvazlayınca meyhaneci çırağa kızmış: 'Ulen, efemin kadehi boş kalır mı?' Efe diklenmiş: 'Yetti gayri, bütün gasabayı bana mı kırdıracan?' İşte eskiler 'Kofti Efe' diye bu gibilere derlermiş! Bugünde 'Kofti Efeler' hiç yok mu? Sokakta, iş yaşamında, siyasette hep varlar. Birileri tarafından koltuklara oturtulduklarını kısa bir sürede unutarak, marifeti kendinden sanmaya başlarlar. Yaptıkları işi 'bire bin katarak' anlatarak, kendilerini iyi şekilde pazarladıklarını sanırlar. Kendi işini doğru yapıp yapmadığını bakmayarak; bırakın çalışma arkadaşlarını başka kurumlarda çalışanlara bile ayar vermeye çalışırlar. Öğrendikleri üç-beş süslü kelimeyi biraz yalanla harmanlayıp; bulundukları her ortamda kendilerini üstün biri olarak göstermek isterler. Bu olaya kendilerini öyle kaptırırlar ki; sınırlı potansiyelleri olmasına rağmen çok önemli ve yeri doldurulamaz insan olduklarına inanırlar. Ancak 'Nasıl gelirsen, öyle gidersin' sözü hep doğru çıkar. Belli bir süre sonra oturduğu koltuk altından çekilince koftilikleri 'Züğürt Ağaya' dönüşür. Yaptıklarından hiç ders çıkarmayarak, hayatta koftilik yapmaya hala devam ederler. Yoksa sizin etrafınızda hiç 'Kofti Efe' yok mu? Bence yoksa çok şey kaybetmişsinizdir!..



Türk dünyası matematikçilerini İngiltere'de Keele'de tanıtacaklar

Eskişehir Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Harezmi, Ömer Hayyam, Uqlidisi, Biruni, Ebu'l Vefa, Sabit Bin Kurra gibi bilim insanlarının matematiğe kazandırdıkları tekniklerini anlatan projelerini İngiltere'nin Keele Üniversitesi'nde sunacaklar. Eskişehir Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji ve Anadolu Lisesi Müdürü Canan Madenoğlu, öğrencilerinin hazırladıkları projenin Keele Üniversitesi'nden davet aldığını belirterek; 'Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır' sözünden ilham alarak kadim geçmişimiz ve köklü tarihimizde yer alan Harezmi, Ömer Hayyam, Uqlidisi, Biruni, Ebu'l Vefa, Sabit Bin Kurra gibi matematik dünyasına iz bırakmış, batılı bilim insanlarına temel oluşturmuş matematikçilerin hayatları ve matematiğe kazandırdıkları teknikleri araştıran öğrencilerimiz hem İngilizce hem de Türkçe olacak şekilde poster bildiri hazırladılar. Bu proje ile İngiltere'de Manchester yakınlarında olan İngiltere'nin en önemli uygulamalı matematik çalışmalarının yapıldığı Keele Üniversitesi matematik bölüm başkanı olan Prof. Julius Kaplunov ve ekibinden davet aldık. TÜBİTAK çalışması yapmak için ülkemize gelen Kaplunov, projemizden çok etkilendiğini henüz 14 yaşında olan bu öğrencilerin böyle çalışma içerisinde olduklarından dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Öğrencilerimiz Bahçeşehir Kolejli olmanın onlara sağladığı donanımla ve taşıdıkları vizyonla, henüz hazırlık sınıfında araştıran, üreten ve projelerini İngilizce sunabilecek düzeye erişiyorlar. Posterler, Keele Üniversitesi'nin akademik personeli ve üniversite öğrencilerine İngilizce sunulacak' diye konuştu. Okul Müdürü Dr. Canan Madenoğlu'nu, Projede büyük katkıları olan Bahçeşehir Koleji Matematik Zümre Başkanı Emre İncekalan'a ve projede görev alan öğrencileri Dünya Matematiğinde iz bırakanTürk Dünyası Matematikçilerini İngiltere'deki üniversite akademik personeline ve üniversitelilere tanıtacak bir çalışmayı yapacak olmalarından dolayı kutluyorum. Bu tür başarılarının artarak devam edeceğine inanıyorum...



DİSİPLİN KURULU'NA GİRDİ

Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman Türk Sağlık-Sen Genel Merkez Kongresi'nde Disiplin Kurulu Asil Üyeliğine seçildi. Kararman bu konuyla ilgili kendi sosyal paylaşım sitesinde yaptığı paylaşımda; '16-18 Şubat 2018 tarihinde yapılan Türk Sağlık-Sen Genel Merkez seçimlerinde Genel Başkanımız Sn. Önder Kahveci'nin listesinden Disiplin Kurulu Asil üyeligine seçildim. Destek veren tüm gönüldaşlarıma Teşekkür ü borç bilirim. Davası insana hizmet olanlara selam olsun' dedi. Eskişehir'i Türk Sağlık-Sen Genel Merkezinde temsil edecek olan Kararman'ı kutluyorum.



FOTO ŞAKA



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
Yılmaz Hocam, Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'de katıldığı İl Kongresi benim katıldığımdan daha kalabalık ve coşkulu olmuş. Sizce bunun nedeni ne?
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Erdoğan partisinin lideri. Siz ise Genel Başkanısınız. Sizce liderin mi genel başkanın mı kongresi daha kalabalık ve coşkulu olur?


FIKRA

OSMANLI DA FAYTON ARKASI YAZILAR.
‎'O şimdi yeniçeri...'
'Hatalıysa.. Tiz kellesi vurula..'
'Tek rakibim Hezarfen Ahmet Çelebi.'
'Kıroyum ama akçe bende.'
'Faytonunda bana yer yoksa güzelim, ben at üstünde de giderim..'
'Paşa babam sağ olsun.'
'Akıncısın dediler kız vermediler..'
'Fetihlerin ustasıyım, gözlerinin hastasıyım..'
'Alırım faytonunu..'
'Hakkını ver faytonun, hakkını..'
'Havan kime sultanım..'
'Atlarım beyaz, kılarım namaz.'
'Rahmetli de şahlanırdı..'