Günümüzde sağlığın yaşam biçimi ile büyük miktarda ilişkisi olduğu kabul edilmektedir. Seçtiğimiz hayat biçimi vücudumuzu büyük oranda etkilemektedir.
Hayatınıza sporu rutin olarak girdiyse, duygusal, zihinsel ve ruhsal açıdan kendinizi iyi hissedersiniz. Ruhsal olarak iyi hissediyorsanız bedensel açıdan da iyisiniz demektir.
Spora her yaşta teşvik etmek için çalışmalar yapılmalıdır. Bilinçsizce yapılan sporlar konusunda halk bilgilendirilmelidir. Özellikle parklarda kendi hallerinde spor yapmaya çalışan yaşlılar için spor eğitmenleri görevlendirilmelidir.
***
Doğada spor yapmasını seven biri olarak, yıllar önce parkta spor yaparken, yaşlı bir kadın dikkatimi çekti. Hızlı bir şekilde defalarca eğilip kalkıyordu. Arada belini tutuyor yüzündeki tarifsiz acı hissediliyordu. Sporu kendisine adeta işkence haline getirmişti.
Ani hareketler yapmaması konusunda kendisini uyardım.
' Teşekkür ederim yavrum, doktor sağlığın için spor yap dedi bende sabahları kalkıp geliyorum. Sağlık için geldim hepten sağlığım bozuldu' dedi. Bir sonraki gün koşarken, önceki gün uyardığım yaşlı teyze ve yanında iki kadın, yanıma yaklaşıp 'bizde sizinle birlikte spor yapmak istiyoruz' dediler. Dört kişi başladık spor yapmaya, her sabah kalktığımda sayı artıyor. Yedi, on beş, yirmi derken çığ gibi büyüyorduk. Yaşları büyük olmasına rağmen antrenmanı bir gün aksatmıyorlardı.
Egzersiz minderleri, gazete kağıtları ve çimenlerdi, yaklaşık bir yıl birlikte çalıştık. Çok mutlu oldular.
Bir sabah Annemde antrenmana geldi. Annemi tanıyan komşular, kızı olduğumdan habersiz, benden övgülerle bahsetmeye başladılar.
Annemde Annem olduğu söylemeden hakkımda komşulardan bilgi alıyor, bir taraftan da sporunu yapıyordu. Antrenmanın sonuna kadar dinledi onları.
Bir ara bana dua ederlerken, Annemin duygulanıp gözlerinin dolduğunu gördüm.
Antrenman sonunda gururla 'o benim kızım' dedi. Park sporu öğrencilerimin Annemin elini öpmek için çabaları daha duygu vericiydi.
Ara sıra karşılıksız faydalı işler yapmak, dua almak şifa gibidir. Sizi mutlu eder güç verir.
Örneğin alanınız sporsa, size en yakın parka gidip gönüllü eğitmenlik yapabilirsiniz.
Bunu Belediyeler ve Gençlik spor Hizmetleri de yapabilir. Daha büyük kitlelere ulaşılabilir. Şu anda belki yapıyorlardır fakat birkaç eğitmenle, birkaç parkta yapılması yerine yüzlerce gönüllü eğitmenle şehrin her köşesine hizmet sunulabilir.
Özellikle yaşlılar bedensel ve ruhsal olarak zayıflar. Kendilerini inanılmaz derecede yalnız hissediyorlar. Kendilerini iyi hissetmeleri adına, Onlara güç vermek adına destek olunabilir.
Özellikle parklara konulan spor aletlerini kullanımı konusunda eğitmenler halkı bilgilendirebilir.
Vatandaşlarımız her şeyin en güzeline layık. Spor, eğitim, sağlık ve tüm alanlarda ne gerekiyorsa en iyisini yapmalıyız.
Atatürk'ünde dediği gibi 'Başarılı olmak için her türlü yardımdan çok bütün milletçe sporun esasını, değerini anlamak ve ona kalpten sevgi göstermek onu vatani vazife saymak lazımdır'