Bir özel okulda Kurumsal Kimlik ve İletişim Yöneticisi olan bir arkadaşıma ülkemizin bu gün en çok ihtiyacı olan üç şey nedir, diye sordum. Hiç düşünmeden cevap verdi.
Adalet, merhamet, vicdan.
Peki, bunların dışında neler olabilir diye tekrar sordum. Hiç düşünmeden yine cevap verdi.
Hak, hukuk, vicdan
Her iki sıralamada da vicdanı söyledin. Özel bir sebebi var mı dedim. Evet, bilerek ve kasıtlı olarak söyledim. Hem de çok var. Çünkü vicdan yoksa adalet de merhamet de yoktur. Vicdanı olmayan insan adil de olamaz, merhametli de olamaz.
Peki,'hak, hukuk, vicdan' diye devam etti. Vicdan yoksa hakkaniyetin olması düşünülmez. Hele hele hukuk iyice ortadan kalkmıştır. Vicdanı olmayan insanların hak ve hukuka uygun karar verebilmeleri, yargıda bulunmaları da mümkün değildir, dedi
Vicdan, öncelikle insanın kendini ve davranışlarını objektif, tarafsız ve adil yargılama yapmasını sağlar. Vicdan, aynı zamanda insanın dış dünyası ile ilişkilerini dengeli bir şekilde yürütmesini sağlar.
Sonra vicdan üçlemesine devam ettim. Vicdan olmadan yapılamayacak, yerine getirilemeyecek, dengelenemeyecek, insan, toplum, ülke ve dünyanın yararına olmayacak şeyleri düşündüm. Bakın neler buldum.
Siyaset, ticaret, vicdan.
Doğruluk, dürüstlük, vicdan.
Yetki, sorumluluk, vicdan.
Birey, toplum, vicdan
Bilgi, bilim, vicdan.
Problem, çözüm, vicdan
Meslek, etik, vicdan
Çalışmak, üretmek, vicdan
Akıl, mantık, vicdan
İyilik, yardım, vicdan
Tutarlılık, tarafsızlık, vicdan
Empati, anlayış, vicdan
Sevgi, saygı, vicdan.
Bu üçlemelere bakılırsa bu günlerde hepimizin vicdanlı olmaya çok ihtiyacı var. Özellikle ülkeyi yönetenlerin, siyasetçilerin, başkanların, başbakanların, kendilerini güçlü sananların ya da gerçekten güçlü olanların.
Bu hafta gündemde Anayasa görüşmeleri var. Anayasa değişikliğinin Türkiye'nin tamamına yarar sağlaması, ülkemize huzur, barış ve kardeşlik getirmesi bu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki milletvekillerinin vicdanları ile hareket etmelerine bağlı. Özellikle bu hafta;
Adalet, merhamet, vicdan;
Hak, hukuk, vicdan,
Siyaset, ticaret, vicdan üçlemesine çok ihtiyacımız.
Vicdanı rafa kaldırırsak, hak, hukuk, adalet, merhamet rafa kalkar. Hak, hukuk, adalet ve merhametin olmadığı yerde huzur, barış ve kardeşlik olmaz.
Önümüzdeki haftalarda yukarıdaki üçlemelerin bir ya da birkaçına değinmeye devam etmek istiyorum. Aydın Boysan'ın bir yazısından veya söyleşisinden hatırlıyorum. Şöyle demişti 'Tüm insanlar dünyaya, kafa ve yüreklerinde bir iç mahkeme ile gelirler. Bunun adına vicdan denir'
Dünyaya gelirken kafa ve yüreğimizde getirdiğimiz vicdanımızı hiç yanımızdan bırakmayalım.