Bir bayramı daha geride bıraktık. Ama maalesef bu bayramda da insanlığı, sevgiyi, saygıyı, dostluğu, erdemliliği, yardımlaşmayı, dayanışmayı, paylaşmayı konuşamadık. Bu güzel duyguları coşkuyla yaşayamadık. Gündemimizde yine adalet vardı.

Her Yerde Adalet
Dinimize, inancımıza, kültürümüze, kimliğimize göre adalet en yüce değerlerimiz arasında ilk sırada geliyor. Değerlerle ilgili bütün kaynak ve kitaplarda da ilk sırada adalet yer alıyor.
Son yıllarda Millî Eğitim Bakanlığının başlattığı değerler eğitimi projesinin en başında da adalet var.
Neredeyse tüm okulların kendileri için belirlediği değer sisteminin içinde adalet vazgeçilmez değerler arasında. Hatta okul girişlerine konulan değer ağacının veya panoların en başındaki değer de adalet.
Yargıyla ilgili yerlerde duvara asılan söz nedir? 'Adalet Mülkün Temelidir'
Kimine göre buradaki mülk insanlar arasında asıl adaletsizliğe neden olan kapitalizmin ürettiği mal, ürün, servet. Mahkeme salonlarına asılan Adalet Mülkün Temelidir sözündeki mülk sözcüğünün asıl anlamı ise devlet. Yani Adalet Devletin Temelidir. Bu sözden de anlaşılıyor ki devletin temelini adalet oluşturuyor. Devlet adalet üstünde yükseliyor, ilerliyor, varlığını sürdürüyor.
Niye devletin temelinde adalet var? Çünkü adaletin olmadığı yerde eşitlilik yoktur. Güven, huzur, mutluluk yoktur. İnanç yoktur, iman yoktur.

Adalet İçin Adil Olmak
Peki niye adaleti devletin temeline yerleştiremedik, adil olmayı yaşam biçimi haline getiremedik?
  • Yıllardır Millî Eğitim Bakanlığı değerler eğitimi verdiği halde.
  • Eğitim kurumlarının, okulların, özel ve kamu kurumlarının hemen hemen tamamının değerleri arasında adalet olduğu halde.
  • Mahkeme salonlarının duvarlarına asıldığı halde.
  • En önemlisi Türk siyasi hayatındaki birçok partinin adının içinde adalet olduğu halde.
Neden her dönemde adalet aradık?
Çünkü önce adil olamadık. Çünkü insanımıza adil olma davranışı, becerisi ve tutumunu kazandıramadık. İnsanlar adil olmayınca, adil davranmayınca, adil olmayı kişilik haline getirmeyince adalet sağlanamaz. Adaletin sağlanması için insanımızın, ülkeyi yönetenlerin, devletin başında olanların adil olması gerekir.

Her Dönemde Adalet Aradık
Dün hak, hukuk, adalet arayanlara söylenen neydi? Mahkemelerin verdiği kararlara saygılı olalım. Bugün hak, hukuk ve adalet arayanlara söylenen nedir? Yollarda sokaklarda adalet aranmaz. Mahkemelerin verdiği kararlara saygılı olun.
Bir zamanlar hak, hukuk, adalet isteyenler moskof uşağı ilan ediliyordu ve hapse atlıyordu. Şimdi Moskova ile ilişkilerimizi düzeltmek için olağanüstü çaba gösteriyoruz.
Bir zamanlar hak, hukuk, eşitlik, özgürlük, adalet isteyenler 12 Eylül darbecileri tarafından 'bunların kökü dışarda' denilerek hapse atıldı. Asmayalım da besleyelim mi diyerek idam edildi.
Daha sonra inanç, ibadet, hak, hukuk, adalet isteyenlere 'Türkiye'yi İran'a benzetmek istiyorlar' diye karşı çıkıldı, hapse atılanlar oldu.
Türkiye'yi yıllarca Adalet Partisi yönetti, adalet istemeye devam ettik. 15 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi yönetiyor adalet istemeye devam ediyoruz.

Adaletten Korktuk
Her dönemde adil olmak yerine adalet isteyenden korktuk ve korkmaya devam ediyoruz.
Her dönemde adalet isteyenler 'dış mihrakların oyununa geliyorsunuz; devletin milli birliğini ve bütünlüğünü bozuyorsunuz, terör odaklarına destek çıkıyorsunuz' diye susturulmaya çalışıldı.

Adalet Bir Gün Size de Lazım Olacak Demek İstemiyoruz
Oysa asıl adalet yoksa dış mihrakların oyununa daha kolay gelinir. Adalet yoksa milli birlik ve bütünlük daha kolay bozulur; adalet yoksa terör örgütleri daha kolay kendilerine yandaş bulur.
Artık korkmadan, ürkmeden hep birlikte adalet isteyelim. İstemekle de kalmayalım. Adaletin devletin temeli olmasını, adil olmanın insanımızın karakteri haline gelmesini tüm Türkiye'nin ortak amacı haline getirelim. Gücü eline geçirenin değil herkes için adalet olan bir Türkiye yaratalım ve bir daha adalet bir gün size de lazım olacak sözünü kullanma ihtiyacımız olmasın.