Seçim meydanları ısınıyor. Türkiye hakikaten önemli bir seçim arifesinde. Sonuç ne olursa olsun büyük bir kırılma yaşanacağı ortada. Son 16 yıla her açıdan damga vuran AKP ilk defa bu kadar tedirgin bir seçime giriyor ve ilk defa meydanları sirküle edemiyor. Kendi kurduğu seçim stratejisinde kendisinin kaybetme olasılığı artmış durumda.
Tabii bu sistemi kurduğu için pişman oldukları da gelen haberler arasında! Ahmet İnsel 'Neden pişmanlar?' durumunu şöyle aktarmış 'Birinci nedeni yüzde 40-45 arasında oyla Meclis'te çoğunluğa veya koalisyonun büyük ortağı olma güvencesine sahip AKP, birdenbire yüzde 40'ın mutlak kaybetme anlamına geleceği bir tehlikeyi kendi elleriyle yarattı. İkinci neden, birinci nedenin sonucu. Başkanlık seçiminde birinci turda seçilememe riskinin yüksek olduğunu gören Erdoğan, hem MHP'yi barajdan kurtarmak hem de MHP'nin aday göstermeden kendisini desteklemesini sağlamak için seçim ittifakı olanağını devreye soktu. Ve bugüne kadar üst üste seçimleri kazanmasının arkasındaki önemli etmenlerden biri olan, muhalefet partilerinin bölünmüşlüğüne son verecek kapıyı açtı! Seçim ittifakı olanağı, hem de farklı parti kimliklerini koruyarak yapılabilen bir ittifak, muhalefetin ittifak kurmasını kolaylaştırdı. Millet İttifakı'nın yarattığı dinamik sadece milletvekili seçiminin sonuçlarını değil, cumhurbaşkanı seçimini de etkileyecek. İki turlu çoğunluk sistemi ile tek turlu nispi temsil sistemini aynı gün yapılması cin fikrini verenlerin bugün AKP'nin reisinden kaçacak delik arıyor olmaları da kuvvetle muhtemeldir. Üstelik Meclis'te çoğunluğu kaybetmesine rağmen başkan seçilen kişinin seçimi tekrarlatma kartını kullanmasının kendisi için bedeli artık ağır olacak. Kendi seçimini de lağvetmek zorunda kalacak. Bu kez muhalefetin dayanışma içinde Meclis çoğunluğuna sahip çıkması, 7 Haziran 2015 sonrası Meclis başkanı seçiminde yaşananı tekrarlatmaması güçlü bir ihtimal.'
Durum aynen bu! Özellikle adayların seçim çalışmalarını takip edenlerin ortak tespiti, AKP ilk defa bu kadar coşkusuz, ilk defa reklam kampanyaları bu kadar sönük, ilk defa bu kadar gergin! Muhalefet ise AKP karşısında ilk defa bu kadar kendinden emin, ilk defa bu kadar arzulu ve ilk defa bu kadar rahat!
Görünen iktidar zorda ve Türkiye yıllar sonra bir değişime bu kadar yakın!..