İl Milli Eğitim Müdürlüğü 4 Ocak 2017 Çarşamba günü İl çapında ortaokul 7, 8 sınıflara, lise 11., 12. sınıflara Kazanım Değerlendirme ve Değerlendirme sınavı yapıyor. Sınavlar 7, 11 ve 12. sınıflarda sabah saat 10:00'da başlayacak ve tek oturum olarak yapılacak. 8.sınıflarda ise 10:00 ve 14:00'da başlamak üzere iki oturum halinde yapılacak.
Ancak eğitimcilerin, velilerin bazı endişeleri ve soruları var. Biz de bu konuları vurgulamakta yarar görüyoruz.
Daha önceki yıllarda il çapında yapılan 'seviye tespit sınavlarında' bazı sorunlar yaşanmış ve bu sınavlar daha sonra kaldırılmıştı. Bu sınavların tekrar yapılmasının amacı nedir?
Sadece kar elde etmek için sınav ihalelerine giren şirketlerin hazırladığı sınavlar eğitimcilerin hafızasında kötü anılar olarak duruyor.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22/d maddesi gereği, Doğrudan Temin Usulü ile ilgili firmadan teklif alınarak belirlenecek firma konusunda ilgili yasalara uyulduğundan eminiz. Bu konuyu takip etmek ilgililerin işi.
Eğitim ile ilgili sınavları yapacak firmaların belirlenmesinde dikkat edilecek kriterler ve ilkeler çok fazladır. Umarım sınavı hazırlayan şirket titizlikle ve doğru seçilmiştir. Firma seçiminde sadece parasal konular konuşulmamalıdır.
Sadece ticari kaygılarla ihale alan ve alanında uzman olmayan firmaların hazırladığı sınavlar öğrencilere yarardan çok zarar verirler.
Yönergede belirtilen yönetmeliklerde 'izleme sınavları' kaldırılmıştı. Ancak değerli yöneticilerimiz 'Merkezi Sistem Sınavları' dışında yapılan bu sınavın özellikle İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde hangi madde kapsamına girdiği ile ilgili mutlaka bir çalışma yapmışlardır.
Sınav sonuçları nota dönüştürülecek mi? Öğrencilerin başarı puanlarını etkileyecek mi?
Sınav soruları müfredat ve kazanımlara uygun olmalıdır. Müfredat kesim sınırları kim tarafından belirlenmiştir ?
TEOG gibi bir sınavda bile tartışmalı sorular çıkabildiğine göre hazırlanan soruların müfredat ve kazanımlara uygunluğu, doğruluğu, güvenilirliği nasıl belirlenmiştir?
Sınav sorularının Türk Milli Eğitim Temel Kanunu'na, Atatürk ilke ve İnkılaplarına, öğretim programlarına uygun olması konusunda gerekli uyarılar mutlaka yapılmış olmalıdır.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü soruların bilimsellik, dil anlatım, seviye ve ölçme tekniğine uygunluğu bakımından incelemesini yapacak komisyonları oluşturdu mu? Yoksa bu konular tamamen ilgili firmanın inisiyatifine mi bırakıldı?
Haftalık ders saati sayısı az olan derslerde bir günlük kar tatili bile müfredatta geri kalmaya yol açmaktadır. (Nitekim bir günlük kar tatili yapıldı,devamı da gelecek gibi)
Şu anda ikinci yazılı sınavlarını tamamlamaya çalışan öğretmenler müfredat eksiklerini giderme planlarını dönem sonuna göre düzenledikleri için bu sınav nedeniyle sıkıntıya düşmüşler ve bazı konuları (kazanımları) hızlı geçmek zorunda kalmışlardır.
Bu değerlendirme sınavının birinci yarı yıl sonunda ya da ikinci yarı yıl başında yapılması daha iyi olurdu. Böylece sınava 'Hazır Bulunuşluk Sınavı' niteliği de eklenmiş olurdu.
Bu sınav için her öğrenciden 2 TL ücret istenmektedir. Ancak sınav ücretinin verilmesi ''gönüllülük esasına göre'' ifadesi ile isteğe bağlı bırakılmıştır. Eksik ücretlerin okullar tarafından (Okul Aile Birliği) ödenmesi isteniyor. Bu durum bazı okullarda sıkıntı yaratıyor.
TEOG sınavları, kar tatili gibi nedenlerle ders günü kayıplarına bir yenisi ekleniyor. Telafi programları hiçbir zaman eksikleri giderme de yeterli olmuyor. Umarız öğrencilerimize, bu sınavları yapmakla elde etmeyi beklediğimiz katkı kaybettiğimiz ders saatlerinden daha fazladır.
Sınav 8.sınıflara iki oturum halinde uygulanacak. TEOG sınavına benzetilmeye çalışılmış ama zaten yeterince sınav kaygısı yaşayan 8. sınıf öğrencileri sabahtan akşama kadar sınava girecek ve her yönden çok olumsuz etkilenecekler.
Sınavlarda öğretmenler kendi okullarından başka okullarda görevlendirilecekler. Uzak okullara gitmek zorunda olan öğretmenlere bazı merkezlerden servis aracı sağlanması yerinde olur.
Okul Bina Komisyonları; Okul müdürü ve iki yardımcısından oluşuyor. Okul yöneticilerimize güvenimiz sonsuzdur. Ancak TEOG sınavında olduğu gibi okul sınav komisyonuna başka okullardan en az bir yöneticinin Bina Sorumlusu olarak katılması her bakımdan yararlı olacaktır. Bu durum en başta değerli özel okul yöneticileri olmak üzere tüm yöneticileri çok rahatlatacaktır.
Sınav sonuçları nasıl analiz edilecek? Analiz sonuçları okullar ve kamuoyu ile paylaşılacak mı? En azından ilçe bazında genel bilgileri bilmek hepimizin hakkı.
Geçen yıl İl Milli Eğitim Müdürlüğü ENAP (Eğitimde Niteliği Artırma Projesi) başlatmıştı. Hızlı ve umutlu başlayan bu proje ne oldu? Bildiğimiz kadar en son toplantı tam bir yıl önce yapıldı. Milli Eğitim Müdürü aynı kişi olduğuna göre bu projenin başladığı gibi yürütülmemesinin nedenleri nelerdir? Yoksa Eskişehir 'de eğitimin niteliğinin yeterince arttığı mı düşünülüyor?
Sonuç olarak ilimizdeki eğitim sürecine ve niteliğine olumlu katkılar yapması , öğrencilerimizin daha iyi bir eğitim almaları için gerekli verilerin alınabilmesi, sınav sonrasında başarıyı artırıcı önlemleri daha somut bilgilerle tartışabilmek için bir değerlendirme sınavı yapılması kararlaştırılmış.
Bize düşen yukarıda belirttiğimiz bazı konuların dikkate alınacağı umuduyla bu sınavın sağlıklı ve başarılı bir şekilde tamamlanmasını dilemektir.
Bu vesile ile İlimizin Değerli Eğitim Yöneticilerine, cefakar ve fedakar Öğretmen Arkadaşlarımıza, canımız, göz bebeğimiz Sevgili Öğrencilerimize yeni yılda sağlık, mutluluk ve başarılar dileriz.