Görünüm'de daha önce kaleme aldığım yazıda ilimizde toplam 204 Mesleki Teknik Dersi öğretmeninin ihtiyaç fazlası olduğunu belirtmiştim.

ÖĞRETMENİ VAR DERSİ YOK
İlimizde ihtiyaç fazlası öğretmen sayıları şöyle sıralanıyor; 'Büro Yönetimi 1, Matbaa 3, Radyo Televizyon 1, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi 1, Giyim Üretim Teknolojisi 15, Halkla İlişkiler Organizazyon Hizmetleri 1, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri 2, Metal Teknolojisi 11, Motorlu Araçlar Teknolojisi 33, Muhasebe ve Finansman 2, Plastik Teknolojisi 2, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 12, Seramik ve Cam Teknolojisi 8, El Sanatları 1, Elektrik 15, Elektronik 16, Grafik ve Fotoğraf/ Grafik 7, Grafik ve Fotoğraf/Fotoğraf 1, Yapı Tasarımı 15, Makine ve Kalıp 5, Makine Ressamlığı 4, Makine Model 5, Raylı Sistemler Elektriki-Elektronik 1, Tekstil 2, Metalurji Teknolojisi 5, Tekstil Teknoljisi/Trikotaj 2, Sağlık-Sağlık Hizmetleri 28, Bahçe Peyzaj 1, Gazetecilik 1, Halkla İlişkiler Organizasyon 1, Aile Tüketici Hizmetleri 1' Mesleki Okullarda dokuz ders işlenmediği halde bunların branş öğretmeni olan 15 eğitimci ihtiyaç fazlası olarak ilimizde görev yapıyor. Yaşanan bu durum; 'İşlenmeyen dersler için öğretmene ihtiyaç yok ki fazlası olsun' dedirtiyor.

CAM BÖLÜMÜ
AÇILMALI
İlimizdeki Mesleki Okullarda Gazetecilik, Halkla İlişkiler Organizasyon, Plastik Teknolojisi, Aile Tüketici Hizmetleri, Grafik ve Fotoğraf/Grafik, Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik, Metalurji Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi/Trikotaj, Tarım Teknisyenliği/Bahçe Peyzaj dersleri yok. Ama öğretmenleri var. 5 Metalurji Teknolojisi, 1 Gazetecilik, 2 Plastik Teknolojisi, 1 Halkla ilişkiler Organizasyon, 1 Aile Tüketici Hizmetleri, 2 Tekstil Teknolojisi/Trikotaj, 1 Tarım Teknisyenliği/Bahçe Peyzaj Öğretmeni kendi branş derslerine girmeden maaş alıyor. İlimiz ve yakın bölgemizde seramik ve cam sektörü gelişmiş durumda.
Mesleki okullarımızda 13 Seramik ve Cam Teknolojisi Öğretmeni var. Bunların 8'i ihtiyaç fazlası görünüyor. Bu durum Mesleki Teknik eğitiminin nasıl planlandığını gözler önüne seriyor. Mesleki Okullarda Seramik ve Cam bölümü açmazsanız, 8 öğretmen ihtiyaç fazlası durumuna düşer. Hem de bu sektörde yetişmiş eleman ihtiyacı karşılanmaz.

MESLEK LİSELERİ KAPANIR
Eskişehir'in Mesleki ve Teknik okullarında 204 öğretmen fazlası yaşanırken, 182 Din Kültürü ve Ahlak Öğretmenine ihtiyaç olması dikkat çekiyor. Demek ki İmam-Hatiplere ve dini eğitime verilen destek Türkiye'nin can damarı olan sanayiye ara eleman yetiştiren mesleki ve teknik okullardan esirgenmiş. Demek ki ülkemizde teknisyenden çok imama ihtiyaç varmış(!) TEOG'un yerine gelen adrese dayalı kayıt sistemiyle ilimizdeki mesleki teknik liseleri boşalmaya başladı.
Aslında mesleki eğitim almaları gereken vasat öğrenciler Anadolu Liselerine gidiyor. Çünkü ortaokullarda onları mesleki okullara yönlendirecek hiçbir çalışma yapılmıyor. İmam Hatip liselere verilen 'tanıtım desteği mesleki liselerden' esirgeniyor. Böyle giderse ilimizdeki mesleki teknik liselerin çoğu kapanır. Eskişehir'in Mesleki ve Teknik okullarında öğretmen fazlası 700-800'e çıkar. Milli Eğitim Bakanlığı 'Dindar nesil' yetiştireceğim diye gençleri imam hatiplere yönelteceğine, onları mesleki eğitimi teşvik etmelidir. Ülkemiz sanayisi imamlarla değil, mühendis, tekniker ve teknisyenlerle kalkınır. Bilimsel eğitim verilen Fen Liseleriyle büyük beyin gücüne sahip olabiliriz...
------------------------------------------------
NOSTALJİ
AĞA'YA LÜLETAŞI PİPO

Yıl: 1994. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı merhum Sakıp Sabancı, holding yöneticileriyle birlikte Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (ESİAD) ziyaret ediyor. 25 yıl öncesine ait tarihi fotoğrafta dönemin ESİAD Başkanı Orhan Kesikoğlu, 'kentimize yatırım yapması için' davet ettikleri 'Ağa' lakaplı Sabancı'ya plaket ve lületaşından yapılmış pipo veriyor. Gerçekten o yıllardaki ESİAD 'imza attığı işlerle hep kent gündeminde' yer alıyordu. Kentimizin önemli 'sorunlarının çözümünde' etkin oluyordu. Siyasi 'partilerin yerel birleşenlerini ve kentin tüm milletvekillerini Eskişehir paydasında' bir araya getiriyordu. ESİAD'ın o yıllarda yaptığı çalışmaları, 'estirdiği rüzgarı' bugün kentimizde 'hiçbir kurum' gerçekleştiremiyor. Sabancı Holding eski yönetim kurulu başkanı olan Sakıp Sabancı, 2004 yılında 'Amerikan iş dergisi Forbes'in milyarderler listesinde 147'nci sırayı' almıştı. Sabancı, halka yakın tavırlarıyla 'Sakıp Ağa lakabını' kazandı. Yüreği vatan sevgisiyle dolu olan büyük işadamı 15 yıl önce 10 Nisan 2004 tarihinde 71 yaşında böbrek kanserinden yaşamını kaybetti. Sabancı'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Sakıp Ağa'nın ülkemize yaptığı hizmetler asla unutulmayacak...
-----------------------------------------------
CUMARTESİ HİKAYESİ
YURDUMUN TOPRAĞI TEMİZDİR

İngiliz Kralı VIII.Edward 4 Eylül 1936'daİstanbu'a geldiği zaman, yatından bir motora binerek Dolmabahçe Sarayı'na yanaşır. Atatürk de rıhtımda onu beklemektedir. Deniz dalgalı olduğundan, kralın bindiği motor, sürekli inip çıkmaktadır. İmparator rıhtıma çıkmak istediği bir sırada, eli yere değerek tozlanır. O sırada Atatürk elini uzatmış bulunduğundan, kral da ona elini uzatmadan önce mendiline silmek ister. Ama Atatürk hemen devreye girer ve: ''Yurdumun toprağı temizdir, o elinizi kirletmez'' diyerek kralı elinden tutup rıhtıma çıkarır. Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yarınn 81'nci ölüm yıldönümü.
Onu büyük özlemle anarken, bizlere emanet ettiği çağdaş cumhuriyete ve devrimlere her zamankinden daha çok sahip çıkacağız.
---------------------------------------------
FOTO ŞAKA

CHP eski İl Başkanı Sinan Özkar:
Atilaycığım bir daha İl Başkanı olursam, bu sefer tarafsız olacağım.
CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç: Şu gelen Kazım Kurt değil mi?
CHP eski İl Başkanı Sinan Özkar: Hani nerde? Yeni mi geldi? Son söylediğimi duydu mu?
------------------------------------------------
FIKRA
KARŞI TARAFA GEÇİP DE BİZE Mİ KÜFRETSİN?

Süleyman Demirel'in Başbakan olduğu dönemlerden birinde kendi partisinde sürekli küfreden bir milletvekili hakkında diğer milletvekilleri şikayette bulunmuşlar. 'Sayın Demirel bu milletvekili sürekli küfrediyor. Lütfen partiden ihraç edelim gitsin.' O hazırcevaplığı ve kıvrak zekası ile Demirel yapıştırmış cevabı: 'Binaenaleyh, olmaz öyle şey. Biz ihraç edelim karşı tarafa gidip bize mi küfretsin? Bırakın adamı.'