Sevgili okurlar,
Yeryüzünde canlıların en büyük düşmanlarından biri de inattır.
Hayvanlar içinde özellikle katıların ve keçilerin çok inat ettikleri söylenir. Katırlarla pek işimiz olmadı ama keçileri yakından tanıma ve kurban etme imkanımız oldu. Mübarek koyun ve koçları kurban için götürürken sanki ilahi bir sezişle sanki İbrahim Peygambere gönderilen koç gibi gayet vakur, itip kakmaya gerek duymadan kaderine razı imiş gibi. Ve Allah'ın kendisini seçkin bir mahlukat olarak görmüşçesine kurban edeceğiniz yere gelir ve kesilmeyi bekler. Ama keçiyi alıp kurban edileceğiniz yere götürmek için ne zahmetler çekerdik. Ama biri vakur ve asil şekilde gelir diğeri ise ayağını bir direttiği zaman iterek götürür ve ikisi de neticede kesilirdi.
Şimdi insanlara gelince, zengin veya fakir kuru inat çok şey kaybettirir. Bir işi kolayca halledeceği yerde işi inada bindirip birçok şeyi kaybeden milyonlarca insan görürüz. Bir de İslam tarihine baktığımız zaman insanlık tarihinin en büyük İslam ve insanlık düşmanı yeğeni olmasına rağmen, İslam peygamberinin en büyük düşmanı Ebucehil aynı zamanda büyük bir inadın da sahibi idi. İşte örnek; Ebucehil yeğeni İslam peygamberi Hz. Muhammed A.S'yi öldürmek için o kadar tuzaklar kurdu ki adedini bilmek mümkün değil. Bunlardan birisi de kendi evinin önüne çok derin bir çukur kazar ve Allah Resulünü akşam namazından sonra evine yemeğe davet edecek, kuyuyu da üzerini toprakla gizleyecek ve kuyuya düşen Hz. Muhammed A.S. ölecekti.
Planını uygulamaya koyan Ebucehil kendi evde kalmış ve bir adamını mescide göndererek onu davet etmişti. Yüce Allah Habibine Cebrail vasıtasıyla durumu bildirmiş ve tedbirli olmasını emretmişti.
Peygamberimizin geleceğini öğrenen iblis Ebucehil onu karşılamak için heyecanla evinden çıkmış ve onu evin dışında karşılamak için ona doğru ilerlerken heyecandan (güya ondan artık kurtulacak ya) kazdığı kuyuyu unutmuş ve o kazdığı kuyuya kendi düşmüştü.
Ebucehil'i oradan çıkarmak için ne kadar ip, zincir uzatmışlarsa da bir türlü ulaşamadılar.
Bunu gören Ebucehil 'Bana Muhammed'i ağırın' diyerek yüce peygamberimizi oraya çağırdı.
Metrelerce iplerin ulaşamadığı o derin kuyuya peygamberimiz A.S. elini uzatarak 'Ver elini' dedi ve elini uzattı Ebucehil'i kuyudan çıkardı.
Çıkar çıkmaz, 'Ya Muhammed senin kadar sihirbaz kimseyi görmedim' diyerek küfrü inadı devam etti.
Onun zamanında peygamberimizden o kadar çok mucizeler gördü ki ama bu küfrü inadı onu ta cehennemin en alt tabakasına kadar götürdü. Onun için hiçbir zaman hiçbir canlıya hayır getirmez.