Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984)
George Orwell'in yarattığı 'Big Brother' imgesini beyaz perde de hakkıyla verebilmek elbette çok kolay değil. Yine de, kitabın yarattığı çekicilikten fazlasıyla yararlananıyor film.
Bir kitabı sinemaya aktarmak, en başından yenilgiyi kabul etmek demektir. En azından kitap karşısında. 1984'ün başına gelen de bu. Ancak yine de, yarattığı atmosfer ve distopik dünya izleyeni yeteri kadar sarıp sarmalıyor.
Elbette izlenmesi zon bir film. Zira günlük hayatın içinde fark etmeden yaşadığımız onca şeyi, kurgulanmış, kategorize edilmiş ve tüm çıplağıyla (ve elbette abartılmış) görmek, bizi rahatsız ediyor. Zihnimizin hep gerisine atmaya alıştığımız, sistemin bize çok açıkça olmasa da, yavaş yavaş ve sıcaklıkla empoze ettiği bir dünyanın sonunu görüyor izleyici.
KONUSU:
III. Dünya Savaşı sonrası dünyanın düzeni değişmiştir. 1984 yılında Londra artık Okyanusya isimli polis devletinin başkentidir. Faşist hükümetin Gerçek Bakanlığı için çalışan bürokratlardan biri olan Winston Smith'in görevi, farkında olmasa da tarihi gerçekleri saptırmaktır. Sıkı bir partili olan Smith, her şeyin yalan üzerine kurulu olduğunu öğrendiğinde kendisini sorgulamaya başlar. Bakanlıkta çalışan Julia ile tanışıp aşık olduğunda Aşk Bakanlığı'nın bile normal olduğu bu dünya Smith için daha da karışık hale gelecektir.
KÜNYE:
Yönetmen: Michael Radford
Oyuncular: John Hurt, Suzanna Hamilton, Richard Burton, Cyril Cusack, Gregor Fisher


BRAZİL
1984'ten bir yıl sonra vizyona giren Brazil, bir yönüyle sanki 1984'e yapılan bir nazire. Yine hepimizin çok da hayalini kurmadığımız bir gelecek. Ancak 1984'ün aksine baskıcı yönetim biçimi daha farklı bir şekilde deforme ederek gerçek bir 'Terry Gilliam' filmi olabilmeyi başarıyor Brazil.
KONUSU:
Geleceğin tuhaf ve gereksiz derecede karmaşık, fütüristik dünyasındayız. Devlet memuru Sam Lowry (Jonathan Pryce), etrafını saran bu bürokrasi ve teknoloji cenderesinden bunalmış bir istatistikçidir. Kaçışı ve sükuneti, kendisini her şeyden izole ettiği hayallerde bulur. Rüyalarında sürekli olarak aynı kadını kurtardığını görür.Sam'in yaşadığı gerçek dünyayı ise, herşeyi görüp kontrol eden bir bilgisayar idare etmektedir. Jill Layton (Kim Greist) isimli genç kadın terorist olmakla suçlandığında, düzenli olarak hata kontrolleri yapmakta olan Sam bunda bir yanlışlık olduğunu farkeder ve Jill ile tanıştığında onun rüyalarında kurtarıp durduğu kız olduğunu anlar.
KÜNYE:
Yönetmen: Terry Gilliam
Oyuncular: Jonathan Pryce, Kim Greist, Iam Holm, Robert De Niro, Michael Palin