Bu dünya tüm canlılar için ortak yaşam alanıdır. İnsanca yaşamasını, birlikte yaşama sanatını bilmiyorsa, insan unvanı verilmemeli!
Eski Türklerde, her çocuğa isim verilmezdi. Dede Korkut Öyküleri'nde şöyle geçer: anne ve babanın verdiği isim gerçek isim değildir. Gerçek ismini alması için ülkesi için faydalı işler yapmalıdır. Avda, savaşta bir kahramanlık göstermesi gerekmektedir.
Günümüzde de herkese insan denilmemeli erdemli olmalı, vatanı, milleti için faydalı işler yapmalı, çevreye duyarlı olmalı, hayvanlara karşı saygılı olmalı ve hak etmelidir. İnsanlık kolay bir meziyet değildir.
İnsanlık sadece yemek, içmek, gezmek ve üremeden ibaret değildir. Aynadaki insanın karşısına geç ve yüzleş.
Hayvanlara hakaret etmeyin!
Neden bir insan kötü bir şey yaptığında ya da sevmediğiniz birisine, hayvan dersiniz anlamıyorum. Anlamadığım gibi hayvanlar adına da çok üzülüyorum. Ülkemizde insanın yaptığı kaba bir eylemin hayvan ismiyle anılması genel bir söylem haline gelmiştir. Mecliste bile ülkemizi yönetenlerin bazıları, kavga anında birbirlerinin bacağını ısırıyor. Diğeri pankart asıyor 'Dikkat köpek giremez diye!' Hayvanların isimlerini, kötü amaçlı eylemlerinizde kullanmayın. Bu olay ayrıca mahkemeye taşındı!
Yargıç; açıklamasında 'Köpek bir hakaret sıfatı değildir' dedi, parlamenterlere 'Hayvanların adlarını siyaset oyunlarınıza alet etmeyin.' 'Nefretten, şiddetten, sömürüden uzak bir yaşam süren masum hayvanların adlarını, art niyetli eylemlerinizde kullanmaya derhal son verin' diye seslendi.
Siz hiçbir hayvanın banka soyduğunu gördünüz mü ya da kulübe bankını kemikle doldurduğunu, başkalarının hakkını yediğini gördünüz mü? Yeni doğmuş bir bebeğe tecavüz ettiğini, çöpe yavrusunu attığını gördünüz mü? Hayvanlar insanlar gibi açgözlü doyumsuz değildir. Günlük yaşarlar yiyebildiği kadar alırlar.
Eğer ki hayvanlar düşünemiyor diye, hayvan diyorsanız. Keşke bu kadar kötülüğe aklınız çalışacağına sizde düşünemeseydiniz. Hayvanca yaşasaydınız. Sadece sevgiyle, karşılıksız, çıkarsız sevebilseydiniz
Hayvan sevgisini bilen insan güzel olan her şeye hayvan ismi ile hitap eder. Benim yaptığım gibi, minik sporcularımı severken, böceğim, tırtılım, kedim, gibi çeşitli hayvan isimleri ile severim. Çünkü küçük çocuklarda tertemizdir, çıkarsızdır, kin nefret bilmez. Tıpkı sevimli dostlarımız gibi.
Hayatta ki en büyük talihim, sevimli dostlarla birlikte yaşama şansımın olmasıydı. Köpeğimle futbol oynardık mesela, elime alıp kaleye topu atmamla, sinirlenip topu dişlerine geçirirdi, hadi at dercesine. Van'dan hediye gelen kedime ne demeli, ben il dışındayken evi terk etmiş ve üzülürüm diye bana bahsetmediler. İki ay sonra eve döndüğümde, duvardan ağlarcasına miyavlayarak geldi. Anlattıklarında çok şaşırdım, kedideki bu hissiyat insanda var mıdır sizce. Kedimle karşılıklı dönüşlerimizi kutlamıştık, zeytini çok seven kedimle, zeytin partisi yapmıştık.
Köpeğim üzüldüğümde ya da sevindiğimde aynı tepkileri verirdi, en güzel yaşadığım anılar hayvanlarla olanıdır. Ailemden sonra, samimiyetinden şüphe duymadığım tek canlıydı köpeğim.
Hayvan sevgisi önemlidir. Özellikle çocukların hayvan sevgisi ile büyümesi, çocuğun yaşamına yön verebilir.
Hayvanlar, sizin o anki ruh yapınıza göre hareket ederler ve her zaman size zaman ayırmaya hazırdırlar, en küçük de karşılık beklemeden.
Belki sevmeyebilirsiniz ama hayvanlara saygı duymayan ve tüm canlılara saygı duymayan, bence insan olmayı da hak etmiyor. İnsanlık vasfını kazanarak kullanmanız dileğiyle… Sevgi ve Saygılar..