Eskiden kent merkezinde 'Necatibey İlkokulu, Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu, Gazi Lisesi' vardı. Şimdi bu okullar yok.

64 YILLIK AD TARİHİ OLDU
Necatibey İlkokulu 1940 yılında açıldı. Okula 1925–1929 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Mustafa Necati Bey'in adı verilmişti. Mustafa Necati Bey, 1 Ocak 1929'da, harf inkılabının yaygınlaşması amacıyla millet mekteplerinin açıldığı günde apandisitinin patlaması ile hayatını kaybetti. Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Falih Rıfkı Atay, Çankaya kitabında, ölüm haberini alan Mustafa Kemal'in derin bir üzüntüye kapıldığını ve ağlamaya başladığını belirtti. 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı '%100 Eğitime Destek Kampanyası çerçevesinde' ilimizin hayırseverlerinden Suzan Gürcanlı okula 'ek olarak 8 derslik, çok amaçlı salon ve bilişim teknolojileri sınıfı' yaptırdı. Bundan dolayı 'okulun 64 yıllık adı' değiştirildi. 14 Eylül 2004'ten bugüne eğitim kurumu Suzan Gürcanlı İlkokulu olarak faaliyet gösteriyor. Gazi Lisesi 'yıllarca Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsünde' faaliyet gösterdi. Gazi ismi 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten geliyordu. Hayırsever işadamı Tayfur Bayar, %100 Eğitime Destek Kampanyası Uluönder Mahallesi'nde yeni okul binası yapıldı. Kampüs içerisinde bulunan Gazi Lisesi bu yeni binaya taşındı. Okulun ismi de Tayfur Bayar Anadolu Lisesi oldu. Bu değişiklik 2004 veya 2005 yıllarında yapıldı. Kesin bir tarihi veremiyorum. Çünkü Tayfur Bayar Anadolu Lisesi'nin 'resmi sitesinde okul tarihçesi kısmı' boş. Belki de 'Gazi adının kimse tarafından hatırlanılmaması için böyle uygulama yapılmışta' olabilir.

TOKLUCU VE ÖZEN
Kırmızıtoprak Mahallesi'nde bulunan Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu kentimizin eski okullarından birisiydi. Çok sayıda ünlü isim bu okuldan mezun oldu. Bu okul binası yıkıldı. ETİ ailesi buraya 'son derece güzel ve donanımlı bir okul binası' yaptırdı. Buraya 4 Ağustos 2015 tarihinde tatil için gittiği Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitiren ETİ Şirketler Grubu Onursal Başkanı Firuz Kanatlı'nın eşi Gülay Kanatlı'nın adı verildi. Böylece 'İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in adı okuldan' silinmiş oldu. 'Ekrem Toklucu'nun Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü döneminde Necatibey İlkokulu ve Gazi Lisesi isimleri kalktı. Necmi Özen'in Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü döneminde de Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu tarih oldu.' Bu isim silinme olaylarında hayırseverlerin hiçbir kabahati yok.

YENİ OKULLARA VERİLMELİ
Bu konuda 'Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Necati Bey isimlerine şaşı bakan İl Milli Eğitim Müdürleri' suçludur. Eskişehir'den, Eskişehir'in tarihinden, kentin okullarından bihaber olan iki Milli Eğitim Müdürü yüzünden Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Atatürk'ün, İstanbul'u fetheden büyük padişah Fatih Sultan Mehmet'in, Cumhuriyetin ilk Milli Eğitim Bakanları arasında yer alan Mustafa Necati Bey'in üç okuldan adları silindi. Türk tarihinin en önemli isimleri nasıl bu kadar kolaylıkla okullardan adları silinebildi. Milli Eğitim, Necatibey ilkokuluna ek derslikleri yaptırabilirdi. Böylece eski Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'in ismi silinmemiş olurdu. Bakanlık sıfırdan bir okul yapıp, adı Gazi Mustafa Kemal'den gelen Gazi Lisesini yaşatabilirdi. Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu'nun eski yerindeki okul binasını Milli Eğitim kendisi yapabilirdi. Böylece Fatih Sultan Mehmet'in ismi de silinmemiş olurdu. Ne yazık ki; üç okulun isimleriyle birlikte tarihleri de ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. (Tayfur Bayar Anadolu Lisesi ve Gülay Kanatlı Ortaokulu'nun resmi sitelerindeki eğitim kurumlarının tarihçeleri yer almıyor.) Milli Eğitim Bakanlığının Eskişehir'e üç okul yapma borcu var. Eskişehir'de yapılacak ilk eğitim kurumlarına Gazi Lisesi, Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu ve Necatibey İlkokulu adları verilmeli.

**
NOSTALJİ


İLK FORMA
Eskişehirspor'un ilk giydiği forma siyah kırmızı kalın çubukluydu. Bu formayı ilk olarak 22 Ağustos 1965 tarihinde Şeker Stadyumu'nda Galatasaray ile oynanan hazırlık maçında giydi. 2. Ligde şampiyon olup birinci lige çıktığı 1965-1966 sezonunda bu kalın çubuklu formayla sahne aldı. Eskişehirspor'un kurulmasına öncülük eden aynı zamanda ilk yönetim kurulu üyelerinden ve forma renginin Siyah-Kırmızı olmasını öneren merhum işadamlarından Mustafa Doğramacı'nın oğlu olan Murat Doğramacı'nın arşivinden 31 Ekim 1965'de Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda ES ES'in Bursaspor ile oynadığı maçın kadro fotoğrafını da köşemde siz okurlarımla paylaşıyorum. ES ES bu maçta Bursaspor ile 1-1 berabere kalmıştı. 3 Nisan 1966 tarihinde Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan maçta Bursaspor'u Fethi Heper, Kamuran Yavuz ve Nihat Atacan'ın attığı gollerle 3-1 mağlup ettik. Ve o yıl şampiyon olarak Birinci Lige (Bugünün Süper Ligi) çıktık.
**

CUMARTESİ HİKAYESİ
ÖNCE BİRİNİ
SONRA DİĞERİNİ
ISIRDI
Bir çocuğun elinde iki tane elma varmış. Annesi çocuğa: 'elmalarından bir tanesini bana verir misin' demiş. Çocuk elindeki elmaların önce birini, sonra diğerini ısırmış… Annenin dudaklarındaki tebessüm, bir anda donup kalmış. Yüzünden, çocuğunun onu hayal kırıklığına uğrattığı okunuyormuş. Ama çocuk ısırdığı elmalardan birini annesine uzatarak 'Al anne! bu daha tatlı' demiş. Anne öylece kalakalmış…. Ne kadar tecrübeli olursanız olun ön yargıda bulunmayı geciktirin, açıklamak için karşınızdakine fırsat verin!

**

FOTO ŞAKA
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman: Necmi Bey, gittikten sonra sizi mumla arayacağımı doğrusu hiş düşünmemiştim.
Eski İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: Muammerciğim, beni gönderip, Osman Cebeci'yi müdür yaptıracağım derken, Hakan Cırıt'a tosladın. Seni 20 yıldır tanıyan Cırıt, sana Milli Eğitim'i yönettirir mi?
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman: Ah kafam ah! Yağmurdan kaçarken, doluya tutulmak bu olsa gerek(!)
**

DÜNYA TARİHİ
İKİ DEV İSİM
Yıl: 1964. Irkçılığa karşı büyük mücadele veren Malcolm X ve Muhammed Ali Clay…


**
FIKRA
DELİL
Adam avukatına giderek dert yanmış:
- Avukat bey, arkadaşıma 100 bin lira borç vermiştim. Borcunu inkar ediyor, ödemiyor.
- Elinizde herhangi bir delil, şahit var mı?
- Maalesef yok.
- O zaman size borcu olana 500 bin lirayı ödemesini istediğiniz bir mektup yazıp hemen gönderin.
- Ama bana sadece 100 bin lira borcu var.
- İyi ya. O da size 'sana sadece 100 bin lira borcum vardı. 500 bin nereden çıktı?' diye yazacaktır. Aradığımız delil işte bu!