Gün geçmiyor ki işsiz birilerine rastlamayalım! Rastladığımız işsizlerin oranı günlük olarak da çoktan birkaç hatta beş onlara ulaşmış durumda. Maalesef ekonominin bozulmasına paralel olarak işsizlik de sürekli artıyor. Ve bu artış öyle bir noktaya doğru gidiyor ki üzülmemek elde değil. Daha önceleri sadece ara eleman ve vasıfsız kademelerde iş arayanların artık üniversite mezunlarına yükselmiş olması hatta Türkiye'nin en seçkin üniversitelerine çok yüksek puanlarla girip mezun olanların iş bulamıyor olması, bulamadıkları sürenin de öyle bir kaç ay değil bir kaç yılla ölçülür olması artık derin bir yara.
TÜİK verileri de bu durumu destekler nitelikte. Verilere göre 2018 başından beri artmaya devam eden işsizlik oranı yüzde 12,3'e ulaşmış. Yani bir yılda işsiz sayısı 706 bin artarak 4 milyona yaklaşmış.
Yine aynı verilere göre Türkiye'de işsizlik oranı kasım ayında 2 puan artarak yüzde 12,3 olarak gerçekleşmiş, işsiz sayısı da 4 milyona yaklaşmış. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı işgücü verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 706 bin kişi artarak 3 milyon 981 bin kişi oldu.
Durum gerçekten vahim! TÜİK verileri bununla kalsa iyi bizleri korkutması gereken daha da olumsuz tabloyu ortaya sermiş durumda. Özellikle kayıt dışı çalıştırılıp resmen devleti dolandırıp halkı aldatanlar var ya onlara ne demeli bilmem! Hem SGK'dan kaçır hem vergiden kaçır! 'Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranının geçen yıla göre bir değişiklik göstermediğini belirten TÜİK, kayıt dışı çalışanların oranının yüzde 33,6 olduğunu bildirdi. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,8 puan artarak yüzde 22,8 oldu.'
Sistemi denetleyici ve kontrol edici bir şekle getiremezseniz olacağı bu. Yıllarca ezbere üniversite açarsanız başınıza gelecekler bunlar. Ve hala bu kayıt dışılığı önleyip eğitimli işsiz sorununa yapısal çözümler bulacağınız yerde geçici çözümler ile pansuman yapmaya çalışır iseniz sıcak para arar durursunuz. Gözünüzü Kıdem Tazminatına diker işçiye memura daha az nasıl zam yaparım diye garip fikirler üretir, köylüyü çiftçiyi perişan edersiniz. Bunları yaparken de kanayan yara işsizliğiniz de kayıt dışılığınız da hem ekonomik hem de sosyolojik bir sorun olmaya devam eder.