Haram nedir önce ona bakalım. Dinimizde yapılması katiyen yasak olan şeylere haram denir. Mesela; zina, içki, adam öldürmek, faiz, rüşvet almak, vermek, ihtikar yapmak kumar oynamak, yalan söylemek, yalancı şahitlik yapmak, koğuculuk, gıybet etmek, fesat çıkarmak, haset etmek gibi fertleri ve cemiyetlerin din ve dünyasını zehir eden kötülükler kesinlikle dinde yasak olan fiillerdir.

Ayrıca her türlü imkanı varken gücü kuvveti yerindeyken çalışmayıp başkalarına yük olmak, anne ve babaya asi olmak, yapılması istenen dini emirleri yapmayıp terk etmek, vatanına milletine ihanet etmek, görevini kötüye kullanmak gibi şeylerin hepsi de haramdır. Özellikle devlet kapısında olup elindeki imkanları şahsi menfaatleri için kullanmak da haramdır.

Peki haramı inkar eden haram olduğunu kabul etmeyen ne olur?

Haram olduğu kitap ve sünnnette sabit olan bir şeyin haram olduğunu kabul etmeyen ve helaldir diyen Allah korusun dinden çıkar. Derhal tevbe edip imanını yenilemesi gerekir. Bir insan içki içmekle dinden çıkmış olmaz. Günahkar olur ama içkinin haram olduğunu inkar ederse işte o zaman dinden çıkmış olur.

Büyün bunların yanında dinen yasak olan bir şeyi yapanların cezası nedir?

Haram olan bir şeyi yapan eğer tövbe etmeden ölürse ahirette cezası Allah korusun cehennemdir. Bunun yanında haramlardan sakınıp, sabredip harama düşmeyenlerin mükafatı ise ahirette cennette ebedi kalmaktır.

İslam büyükleri cennetteki kademelerden bahsederken eğer insanlar cennetteki mükafatları bilselerdi dünyada iken bir tek harama dahi bulaşmazlardır derler. Bugün dünyada nice zalimliklere kucak açanlar haksız mal edinenler sonunda ölürken de zalimce ölmüşlerdir.

Kur'an'ın beyanına göre, Karun'un hazinelerinin anahtarını 15 deve taşıyabilirdi. Sonunda Allah ona bir sivrisinek musallat etti. Burnuna kaçan sivrisineği çıkarmak için balyozla kafasına vurup öldürdüler, kendi isteği ile.

Biz de insan olarak elimizden geldiğince haramdan kaçınarak ahirette ebedi olan sarayları, köşkleri kazanmak için çalışmalıyız. Çünkü dünyadaki köşkler, saraylar burada kalacaktır. Kimse ölürken yanında götüremeyecek.