Dershanelerin kapatılma sürecinde ara kurumlar olarak ortaya çıkan temel liseler 2019 Haziran ayında kapatılacak.
Türkiye genelindeki 1200'den fazla temel lise, kuruluş aşamasında, '2019'a kadar lise, anaokulu ya da ilkokuldan birine dönüşme' koşulu ile açılmıştı. Temel liselerin kapatılma kararının, bu öğretim yılı sonunda uygulanacağının açıklanması sürpriz olmadı. Ancak kapanacağı önceden belli olan temel liselerin 9. sınıflarına bu öğretim yılı başında yeni kayıt ile binlerce öğrenci alınması kafaları(!) karıştırdı.

NEDEN YENİ KAYIT ALINDI?
Temel liselerde 200 bine yakın öğrenci öğrenim görüyor. Bu yıl mezun olacak 12. sınıf öğrencilerinden sonra yaklaşık 80 bin öğrenciyi yeni maceralar bekliyor. Üstelik bunların önemli bir kısmı bu yıl yeni kayıt yapılan 9. sınıf öğrencisi.
Kapanacağı bilinen okullara yeni kayıt yapılması akıllara iki soru getiriyor;
Birincisi; 'Temel liselere tanınan dönüşüm sürecinin uzatılacağı ile ilgili önce söz verilip sonra vazgeçilmiş olabilir mi?'
İkincisi; 'Lise birinci sınıflara binlerce yeni kayıt yapıldığına göre temel liselerin kapatılması 'son anda' ertelenecek mi?'

TEMEL LİSE ÖĞRENCİLERİNİ NELER BEKLİYOR?
Milli Eğitim Bakanlığı, kapatılacak temel liselerdeki öğrencilerin bir bölümünün dönüştürülen özel liselere gidebileceğini, geriye kalanların ise 'nakil kurallarına' göre devlet liselerine geçebileceklerini söylüyor. Ancak öğrenciler için nakiller o kadar kolay olmayacak.
Temel lise 9. sınıf öğrencileri eğer sınavla öğrenci alan bir okula geçiş yapmak isterse, LGS puanları dikkate alınacak. Öğrencinin LGS puanı, nakil olmak istenen lisenin taban puanına en azından eşit olmak zorunda. Ancak sınavla öğrenci alan 'nitelikli okulların' kontenjanları ağzına kadar dolu olduğuna göre bu öğrencilere nasıl yer bulunacak?
10 ve 11. sınıf öğrencileri ise, liseye TEOG sınavı sonucunda yerleştirildikleri için; ara sınıflardaki temel lise öğrencileri devlet okullarının ara sınıflarına ancak TEOG puanlarıyla geçiş yapabilecekler.
Sınavsız öğrenci alan liselere geçiş yapmak isteyen temel lise öğrencileri için ise 'yerel yerleştirme ve tercih sistemi' devreye girecek.
Temel liseler öğrencilerin kendi mahalleleri dışında olduğu için; temel lise öğrencileri tercihlerde dengi öğrencilere göre geri sıralarda kalabilecek ve evlerine en yakın okullara gidebilme şansları çok zayıf olacak.

ESKİŞEHİR DAHA HAZIRLIKLI OLMALIDIR
Veliler ve öğrencilerin önümüzdeki sene hangi liseye gidebileceklerini düşünmekten uykuları kaçıyor.
2019-2020 eğitim öğretim yılına ait liselere yerleştirme sisteminin iyi çalışabilmesi için MEB'in ayrıntılı bir yönerge hazırlaması gerekiyor. Ancak Bakanlık ne yaparsa yapsın asıl iş yerel müdürlüklerde biter.
Yıl sonunda sınavlı/sınavsız öğrenci alan bazı okullarımıza yine aşırı talep olacaktır. Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Hakan Cırıt'ın aşırı talep olan okulların bulunduğu semtler ve okullarda sürekli incelemeler yaptığını duyuyorum. Bu durum özellikle lise kontenjanları ve 'boş sınıflı tabela okulları' ile ilgili daha ciddi çalışmalar yapılacağına dair umutlarımızı artırıyor.
Liselere yerleştirme kontenjanları, 'temel liselerin kapanacağı da dikkate alınarak' siyasi ve popülist yaklaşımlardan uzak, öğrencilerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmelidir.
Bu yıl sonunda kapatılacak olan temel liselerdeki öğrencilerin durumunu yukarıda açıklamaya çalıştım. Acaba bu kurumlarda çalışan yaklaşık 25 bin öğretmen ve 9 bin personelin durumu ne olacak? Bu sorunun cevabını bilen veya düşünen var mı?