ETO seçimleri 7 Nisan Cumartesi günü yapılacak. Seçimde üç başkan adayı yarışacak.

AÇIK ARA KAZANDI
Mevcut Başkan Metin Güler, Erdoğan Tekgöz ve Ayhan Sezer başkan olmak için kıyasıya rekabet edecekler. ETO Başkanı Metin Güler iktidarda olmanın verdiği avantajlarla seçime girecek. Tekgöz ve Sezer mevcut yönetimden memnun olmayan, değişim isteyen üyelerin oylarına talip olacak. ETO kulislerinde şu günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan'ın üyeleri arayarak, Erdoğan Tekgöz'e oy vermelerini istediği dillendiriliyor. Birileri Karacan'dan 'tarafsız kalmasını' istiyor. Tarafsız kalınması istenilen Harun Karacan Eskişehir iş ve siyaset dünyasının 'son yıllardan yükselen en önemli ismi' değil mi? O'nu ilk olarak 2005 yılında ETO 17. Meslek Komitesi Başkanı olarak, yaptığı projeler, çalışkanlığı ve dönemin ETO Başkanı Cemalettin Sarar'a karşı yaptığı sert muhalefetle tanıdık. 12 Şubat 2009'da rakibi Alaattin Çam'a açık ara fark atarak 43 yaşında Eskişehir Ticaret Odası Başkanı oldu.

PARTİYE ÜYE DEĞİLKEN BAŞKAN ADAYI YAPILDI
2011 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Bu görev sürecinde, TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyeliği ve TOBB Genç Girişimcilerden sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdürdü. 10 Mayıs 2013'de rakipsiz girdiği kongreyi kazanarak, ikinci kez ETO Başkanlığına seçildi. Aynı yıl TOBB'un 69. Genel Kurulu'nda ikinci defa Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Karacan AK Parti'ye üye bile değilken 23 Kasım 2013 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapıldı. Seçimde çok iyi çalışan Karacan 204 bin 873 (%39,1) oy aldı. Yılmaz Büyükerşen 237 bin 335 oy alarak (%45,3) dördüncü defa Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Büyükerşen 32 bin 462 oy farkıyla seçimi kazandı. 1999 yılından beri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan ve hayata geçirdiği projelerle halkın büyük sevgisini kazanan Büyükerşen karşısında hiçte azımsanmayacak oy aldı.

BİRİNCİ PARTİ YAPTI
AK Parti 7 Haziran 2015 seçimlerinde Eskişehir'de hüsrana uğramıştı. İlk defa birinciliği CHP'ye kaptırmıştı. Harun Karacan Büyükşehir Belediye Başkanlığında olduğu gibi yine milletvekilliği için aday adaylığı başvurusunda bulunmamıştı. AK Parti Eskişehir'de yine birinci parti olmak için bir hamle yapması gerekiyordu. 1 Kasım 2015'de yapılan seçimlerde Salih Koca'nın yerine Harun Karacan 2. Sıradan Milletvekili Adayı yapıldı. Karacan'ın halk gözünde sevinen, tanınan bir isim olması ve bunların yanında çalışkanlığı, sistemli çalışmasıyla AK Parti 1 Kasım'da Eskişehir'de yeniden birinci parti oldu. 21 Mayıs 2017'de AK Parti 3. Olağan Kongresi'nde 50 kişilik MKYK listesinde yer aldı. Karacan böylece Cumhurbaşkanı 'Recep Tayyip Erdoğan'ın A Takımına' girerek siyasette yükselmeye devam etti. AK Parti'de Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den boşalan Genel Sekreterlik görevine Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin getirildi. Harun Karacan da AK Parti 'Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu' Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.

METİN GÜLER İÇİN YEDEK ÜYELER İSTİFA ETTİRİLDİ
Peki Karacan Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunda ETO Başkanlığını kime emanet etti? Harun Karacan 30 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'den Büyükşehir adaylığı açıklandıktan sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyeliğinden ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanlığından istifa etmişti. Karacan yasa gereği zorunlu olarak bu görevlerinden ayrılmıştı. 30 Mart Yerel Seçimlerinde Harun Karacan ve ETO Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Önder ve Nuri Temizsoy görevlerinden istifa etmişlerdi. Önder ve Temizsoy'un yerine yedekten yönetim kurulu üyeleri gelmesi gerekiyordu. Yedekten gelen iki üyenin katılmasıyla yönetim kurulu kendi arasından yeni ETO Başkanını seçmesi gerekiyordu. Bunun olmaması halinde O günlerde ETO Meclis Başkanlığı görevini yürüten Metin Güler ETO Başkanı seçilemezdi. Güler'in başkan olabilmesi için tüm yedek yönetim kurulu üyeleri istifa ettirildi. Meclis'te Önder ve Temizsoy'un yerine iki asil ve 10 yedek yönetim kurulu üyesi için seçim yapıldı.

18 ARALIK 2013'TE TARAFSIZ KALMADI
Meclis'te büyük hakimiyeti olan Harun Karacan Grubu tek liste ile seçime girdi. 88 meclis üyesi oy kullandı. Metin Güler ile Halil İbrahim Ara asil yönetimi kurulu üyesi seçildiler. 10 kişilik yedek yönetim kuruluna da şu isimler seçildi; 'Özgür Alp, Bülent Şarlar, Aytekin Sakaklı, Fatih Keskin, Fatih Düş, Mustafa Şahin, Şükrü Bahadır Madenüs, Hüseyin Gürol, Murat Destici ve Sedat Şentürk.' Bu seçimlerden sonra ETO'da 10 kişilik Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu; 'Süleyman Kutlu, Ahmet Zeyrek, Ali Şemseddin Koşar, Birol Dindar, Hakan Işık, Kerem Can Apaydın, Kaya Topaloğlu, Nalan Urlu, Metin Güler ve Halil İbrahim Ara.' Bu yönetim kurulu kendi arasından ETO Başkanını seçti. Tek aday çıktı. Metin Güler ETO'nun yeni başkanı seçildi. Yeni Yönetim Kurulu asil listesine giren Halil İbrahim Ara ile Süleyman Kutlu ETO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldular. Başkan olan Metin Güler'in yerine yönetim kurulu asil üyeliğine 1. Sıra yedek üye Özgür Alp geldi. Yönetim Kurulu'nda olmayan Metin Güler 18 Aralık 2013'te bu operasyonla ETO Başkanı seçildi. Yani Harun Karacan 'Büyükşehir adayı' olduktan sonra 'tarafsız' kalmadı. Yaptığı operasyonla Güler'in ETO Başkanı olmasını sağladı.

KABAHAT Mİ İŞLEMİŞ OLUR?
Ancak daha sonra bu ikilinin arasına 'kara kedi' girdi. Karacan sayesinde ETO Başkanı olan Güler'in, onun sözünü dinlemediği için aralarının bozulduğu kulislerde konuşuldu. Şu bir gerçek ki Karacan, Güler'in ETO Başkanı olmasını istemiyor. ETO'da iki defa üst üste seçim kazanarak Başkan olan Harun Karacan neden seçimlerde tarafsız kalsın? Neden kendisinden bunu yapması isteniliyor? Onun başkanlık yaptığı dönemden memnun olan bir ETO Üyesi Karacan'ı arayıp, 'Başkanım seçimde kime oy verelim?' diye sorduğunda 'Ben karışmıyorum, tarafsızım' yanıtını mı alsın? Niye Karacan bu kişiye 'Oyunu Erdoğan Tekgöz'e ver. O ETO'yu daha iyi yönetir' diyemesin? Veya Karacan, geçmişte aynı ekipte çalıştığı ve yol arkadaşlığı yaptığı bir üyeyi telefonla arayıp; 'Bence bu isim ETO Başkanlığını daha iyi yapar. Ona oy verin' derse, kabahat mi işlemiş olur? Milletvekilleri, belediye başkanları, vakıf, dernek yöneticilerinin üyelere aday telkininde bulunmalarına ses çıkarmayanlar, ETO'nun içinden gelen, iki defa üst üste seçim kazanmış Karacan'dan neden rahatsızlık duyuyorlar? O'nun potansiyelinden, seçimin kaderinin etkileyecek olmasından korktukları için mi böyle bir tutum içerisine giriyorlar? Eski ETO Başkanları Cemalettin Sarar, Vedat Yücesan, eski ETO Meclis Başkanları Ali Eldem, Alaattin Çam seçimde tarafsızlar mı? Gönüllerindeki adayları desteklemiyorlar mı? ETO'ya damgasını vuran Karacan'da gönlündeki adayı destekler. O'nun seçilmesi için kulis yapar. Zaten bunu yapmaması 'eşyanın tabiatına aykırı' olur...



******

İYİ PARTİ KURTLAR VADİSİ'NE DÖNDÜ

İYİ Parti Eskişehir Teşkilatı 6 Aralık 2017'de çalışmalarına başladı. Aradan geçen 3 ay 10 günde parti içerisinde yaşanan kavgalar, skandallar, oda basmalar, racon kesmeler, ev kurşunlamalarla 'Kurtlar Vadisi' dizisini aratmadı.

DİNLEME SKANDALI
Parti içerisinde skandal olaylar, İl Başkan Yardımcısı Oğuz Döngel'in Odunpazarı İlçe Başkanı Özlem Ayrancı'nın odasını basmasıyla başladı. Ayrancı'nın iddiasına göre, o odada yalnız iken Döngel 'şehir kabadayısı' gibi odaya girmiş.'Cin olmadan şeytan çarpmaya çalışma' diyerek, Ayrancı'nın üzerine yürümüş. O'nun masasını yumrukladı. Aynı Döngel daha sonra kendi sosyal medya hesabından 'Ülkücülerin etini size yedirtmem' diye yazarak, İl Başkanı Arslan Kabukçuoğlu ve Özlem Ayrancı'ya 'racon kesti' Parti kulislerinde Özlem Ayrancı'ya Odunpazarı İlçe Başkan adayı olmaması için bir ses kaydı ile şantaj yapıldığı yüksek sesle seslendirildi. Özlem Ayrancı'nın eşi Hulusi Ayrancı'nın bir ortamda partinin Genel merkez yöneticilerini eleştiren konuşmalarının birileri tarafındın gizlice kayıt altına alındığı öne sürüldü. Özlem Ayrancı ve eşine şantaj yapıldığı ileri sürülen ses kaydının sonra Genel Merkeze gönderildiği iddia edildi. Ayrancı'nın bu ses kaydı yüzünden aday olamadığı öne sürüldü. Eskişehir'de daha yeni teşkilatlanan İYİ Parti ilk kongre sürecinde 'bu dinleme skandalı' ile çalkalandı.

GÖZDAĞI VERDİ
Yeni kurulmuş bir partide Odunpazarı ve İl Kongreleri iki adaylı yapıldı. İl Başkanı Arslan Kabukçuoğlu ve Özlem Ayrancı'nın desteklediği Ramazan Gültekin 202 oy ile Odunpazarı İlçe seçimi kazandı. Muhalif grubunun adayı Ali Şan Şahin 82 oyda kaldı. İl Kongresinde muhalif kanatın adayı Soner Çam'dı. Kongre iki adaylı yapıldı. Arslan Kabukçuoğlu 384 oy alarak atamayla geldiği İl Başkanlığına seçilmiş oldu. Soner Çam 136 oyda kaldı. Odunpazarı İlçe Başkanlığına aday olamayan Özlem Ayrancı, Kabukçuoğlu'nun listesinden İl Yönetimine girdi. Kabukçuoğlu kongrede yaptığı konuşmada; 'Ülkemiz bu kadar acil sorunları çözümü beklerken, bazı hareketleri belli olmayan insanlar, bir portre var. Bu portrenin saldırganlar var. İYİ Partinin kuruluş felsefesine aykırı olanlar. İyi parti sağa da sola da açıktır. Bizim partiye gelenler İnsanlar ceketlerini çıkarmadan gelirler. Ülkeyi AK Partiden kurmatmak için çalışıyoruz. Bazıları bunları kavrayamadılar. Kavrayanmalar kongrenin sonunda ya bize dahil olacaklar ya da gidecekler' dedi. Kabukçuoğlu bu sözleriyle parti içindeki 'muhalefete gözdağı' verdi.

EVİ KURŞUNLANDI
Genel Başkan Meral Akşener ve Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın tarafından Kurucu İl Başkanı olarak atanan Kabukçuoğlu'nun karşısına daha ilk kongrede aday çıkması dikkat çekti. Odunpazarı İlçe Başkanlığına aday olan Ali Şan Şahin'in Paşa Mahallesi'ndeki evi iki gün önce kurşunlandı. Üç ay 10 günde yeni kurulmuş partide bu kadar kavga ve skandal olayların yaşanması bir hayli düşündürücü. Yoksa birileri İYİ Parti'nin imajına zarar vermek için partiye 'Truva Atı mı' gönderdi? İYİ Parti'de yeni kavga ve skandal olaylar yaşanmaması için 'disiplin mekanizması'çalıştırılmalı. Genel Başkan Meral Akşener, Eskişehir teşkilatına el koymalıdır. Siyasi partiler 'Mevlana Dergahı' değildir. Parti ilkelerine uymayan ve kurumsal kimliğe zarar verenlerle yollar ayrılmalıdır...



*****

FOTO ŞAKA

ETO Başkanı Metin Güler:
Bahattin Abi, Harun Bey'e seçimlerde tarafsız olmasını söyler misin?

Eski Devlet Bakanı Bahattin Şeker: Metinciğim seni ETO Başkanı seçtirirken neden tarafsız kalmasını istemedin?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan: Bahattin Abi, 'kendi canı can da başkasının canı patlıcan olduğu' için benim tarafsız olmamı istiyor.



******

FIKRA

ŞİFRE

Temel ile Fadime nişanlanırlar. Temel bir gün Fadime'nin telefonu alır kontrol etmek ister.
-Fadime şifren nedur?
-İlk tanıştığımız günün tarihidir Temel'im.
-Neyse ben sağa güveniyrum, bakmayacağum.