Yaprağı, kabuğu, meyvesi, dalları yani ağacının her kısmı insan vücudunun ayrı bir yeri için faydalı olan, şifa kaynağı karadut aynı zamanda çok iyi bir gıda boyasıdır. Hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen karadut, yumuşak olması nedeniyle saklama süresi ve pazarda kalma süresi kısa olan bir meyvedir. Taze olarak tüketim süresi kısa olduğu için pekmezi, reçeli, marmelatı, meyveli yoğurdu, cevizli sucuğu, kömbesi, çayı, meyve suyu konsantresi yapılmakta ve böylece vücuda olan yararlı etkisinden uzun süre faydalanma olanağı bulunmaktadır. Tazesinin bulunmadığı zamanlarda çayını, pekmezini, kurusunu tüketmek de aynı etkiyi yapmaktadır.

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan karadut, çıktığı mevsim olan bahar günlerinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamakta ve bu mevsimde genel olarak pek çok kişinin hissettiği bahar yorgunluğuna iyi gelmektedir. 100 gramında 93 kalori olan karadut, protein, karbonhidrat ve A, B1, B2, B3, C, E, K vitaminleri ile potasyum, demir, sodyum, magnezyum, manganez, selenyum, çinko mineralleri de içermektedir.

Karadutun sahip olduğu lutein ve kimyasal polimeri olan zeaksantin göz dokusunda yer alan karotenoidlerdir ve antioksidan etkileri ile göz sağlığını korumaktadır. Bu iki madde beta karotenle aynı grupta olmasına rağmen A vitaminine dönüşmemekte ve C vitamininin emilimini artırmaktadır. Lutein ve zeaksantin kalp hastalıklarına karşı da faydalı olmaktadır. Karadutta ayrıca beta karoten de bulunmakta ve bunu vücut kolayca A vitaminine dönüştürmektedir. Beta karoten serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hassas hücreleri hasara karşı korumakta, Lutein ve zeaksantin gibi gözlerin sağlığına fayda sağlamakta, solunum yolu enfeksiyonu ve cilt problemlerini azaltmaktadır. Karadut içeriğinde bulunan tiamin (B1) vitamini ile stresi engelleme, depresyonu giderme, konsantrasyonu sağlamada faydalı, içerdiği riboflavin (B2) ile vücuttaki yağları ve karbonhidratları enerjiye dönüştürmekte, göz sağlığı, migren ve kas kramplarına karşı etkili olmaktadır. Karadut içerdiği C vitamini ile soğuk algınlığına, solunum yolu enfeksiyonu olan bronşit ve astıma iyi gelmekte, ağız, boğaz ve dişteki mikropları azaltmaktadır. Meyvesinden yapılan şurup küçük çocuklarda pamukçuk, boğaz ve diş eti iltihabına karşı kullanılmaktadır. Karadut yüksek derecede potasyum minerali içerdiğinden, bir hafta düzenli tüketimi ile insülinin sağlıklı seviyede kalmasına yardımcı olmaktadır. Bu meyvenin kan şekerini düşürücü etkisinden yararlanmak için meyve kurutulmalı ve sonra kaynatılarak suyu içilmelidir. İçerisinde yüksek oranda bulunan kalsiyum kemik sağlığına katkıda bulunmaktadır. Demir, manganez ve bakır mineralleri ise kan hücreleri için gereklidir. Karadut bir yandan bu hücreleri korurken, hasar gören kan hücrelerinin tedavisine de yardımcı olmaktadır. Karadutun kansızlık nedeniyle oluşan uykusuzluğu azalttığı da bilinmektedir.

Karadutta bulunan antioksidanlardan antosiyanin ve polifenoller serbest radikalleri etkisiz kılarak bağışıklığı onarmakta ve vücudu dirençli hale getirmektedir. Yapısında bulunan flavanoidler, kalbi korumakta ve yaşlanmayı geciktirmektedir. Yaban mersini, vişne, böğürtlen gibi karadutta da bulunan bazı maddelerin akciğer ve prostat kanserine karşı savaştığı bildirilmektedir. Bu antioksidanlara ilave olarak kollajen oluşturan C vitamini ve A vitamini ile cilde katkıda bulunarak, stresle oluşan serbest radikallerin cilde verdiği zararı azalttığı ve yaşlanmayı geciktirdiği de ileri sürülmektedir. Sahip olduğu Omega 3 ve 6 yağ asitleri de buna katkıda bulunmaktadır. En iyi gıda boyalarından biri olan karadutun sahip olduğu antisiyaninler gıda renklendirilmesinde yüksek boyama gücüne sahiptirler ve yüksek kaliteli ürün oluşumu sağlamaları nedeniyle aranan renk maddeleridir. Karadut, lif içeriği yüksek olduğu için sindirim sisteminde mide ve bağırsağın düzenli çalışmasını sağlamakta, kabızlığı ve kronik gastrit rahatsızlığını azaltmada fayda sağlamaktadır.

Yaprakları demlenirse egzamaya, sedefe, diş eti kanama ve iltihaplanmasına karşı iyi gelmekte, böbrek taşı düşürmeye katkı yapabilmektedir. Karadut pekmezi yüksek miktarda demir içerdiğinden kansızlık sorunu çeken hastalara iyi gelmekte, halsizliği ve aşırı yorgunluğu gidermekte, kan basıncını düşürmekte, mide salgısını artırmakta, dişlerin güçlü olmasını sağlamakta, karaciğerin düzelmesine yardımcı olmaktadır. Doğada zararlılara karşı kimyasal ilaç kullanılmadan üretilen karadutun pazardan olgunlaşmışı alınmalı, dayanıksız olması nedeniyle hemen tüketilmeli ve faydalarından yararlanmak için mevsimi olan bu dönemde ölçüsü kaçırılmadan tüketilmelidir.