Yaz aylarında serinletici, ferahlatıcı özelliği ile sık tüketilen kavun, içinde bol miktarda su bulunduran, vitamin ve minerallerce zengin bir meyvedir. Şekli yuvarlak, oval, şişkin koni biçimli olabilen kavunun kabuğu çeşidine göre yeşil, sarı üzerine yeşil benekli, kremimsi, sarı renkli ve kırışık, düz, kalın veya ince yapıda, et rengi ise beyaz, kabuğa yakın kısmı yeşil , bazen çeşidine göre turuncudan sarıya kadar değişen renklerde olabilmektedir. Kavunun dondurması, sütlü karışımları, sorbesi, reçeli, meyve salatası, keki, pudingi, soğuk çayı yapılabilmektedir. Kesildiğinde çevreye hoş bir koku yayılmaktadır. Olgunlaşmamış hali (kelek yapıda olarak nitelendirilir) salatalık gibi tüketilebilmekte ve kış aylarında tüketilmek üzere turşusu yapılmaktadır. Yumuşak beyaz renkli olan çekirdeklerinden de yararlanılan kavun, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlıklı bir yaşama katkı sağlamaktadır. Kavun A, B (B1, B3, B5, B6) ve C vitamini açısından zengindir. Buna ek olarak E ve K vitaminleri de içerir. Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır, brom iyot, alfa ve beta karoten bakımından zengindir. Bir amino asit türü olmakla birlikte protein yapısında yer almayan güçlü bir antioksidan olan ve akciğer, böbrek, mide, karaciğer, üreme ve bağışıklık sisteminde güçlü bir role sahip olan L sitrulin, kavunda bulunmaktadır. Kavun içerdiği kalsiyum ile kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar. A vitamini ile cilt ve göz sağlığına yardımcı olur, cilde parlaklık ve yumuşaklık sağlar, saçların gür ve sağlıklı çıkmasına, uzamasına yardımcı olur, dökülmesinin önüne geçmeye katkı sağlar. Kavun A vitamini ve likopen ile vücudun kanserden korunmasına yardımcı olmaktadır. Kavun göz sağlığını ve görme yeteneğini koruyan beta-karoten açısından oldukça zengindir. Vücut tarafından emilimi gerçekleştirilen beta-karoten görmeyi geliştiren A vitaminine dönüştürülmektedir. Düzenli olarak kavun tüketildiğinde göz hastalıklarının en yaygını olan katarakt hastalığına yakalanma riskini %40 oranında düşürmektedir. Göz nezlesinin iyileşmesine, yaşlılığa bağlı göz bozuklarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Sigara kullanımı vücutta A vitaminin azalmasına neden olmaktadır. Kavun içeriği maddeler yardımıyla A vitamini eksiğini gidermeye yardımcı olmaktadır. Sigaranın akciğerlere verdiği zararı azaltma özelliği olduğundan, özellikle sigara içen kişilerin kavun tüketmelerinde fayda vardır. Kavunun içerdiği çeşitli besin ögeleri ve bileşenler vücutta nikotin eksikliği hissini giderebilmektedir. Bünye nikotin eksikliği hissettiği an sigara isteğini tetiklemekte, bu yüzden sigara tüketimi artmaktadır. Kavun bu olguyu ortadan kaldırarak sigara tüketimini azaltmaktadır. Kavunun içerdiği zeaksantin isimli antioksidan, açık mavi renkteki ışınları filtreleyerek gözü bu ışınların zararlı etkilerinden korumakta ve yaş ile ortaya çıkan makula dejenerasyonunun engellenmesine yardımcı olmaktadır. Kavun gibi toprakta yetişen meyve ve sebzelerden alınan beta karoten, prostat kanserine karşı da koruyucu bir etki yapmaktadır. Kavunun sahip olduğu brom, iyot ve B vitamini kanın temizlemesini ve kolayca uyuyabilmeyi sağlamaktadır. Rahatlatıcı etkisiyle sinirleri yatıştırmaktadır. B vitamini ailesinden olan ve B4 olarak adlandırılan kolin, kavunda bulunan ve bir çok vücut faaliyetine katkısı olan önemli asetilkolin maddesi için gereklidir. Bu vitamine hamilelikte, emzirme döneminde ve yaşlılıkta daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Safra taşı oluşumunu engellemekte, enfeksiyonla savaşıp, iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Hafıza vitamini denen kolin, vücudun sinir sisteminin sağlıklı kalmasını sağlamakta, öğrenme güdüsünü ve hafızayı güçlendirmektedir. Yağların vücutta yakılmasını ve işlenmesini sağlayarak karaciğerin yağlanmasını engellemektedir. Daha iyi bir uyku sağlamakta, kas hareketlerine faydalı olmaktadır. Kolestrolün normal seviyede olması ve kilo alımını engellemek için de önemli bir vitamindir. Kavunda oldukça fazla miktarda bulunan iyot zihinsel fonksiyon, kilo kontrolü, enerji kullanımı, beyin, sinir sistemi ve hormon sisteminin düzenli çalışması için önemlidir. Kavun C vitamini açısından zengin olduğu için vücuda saldırıda bulunan yabancı maddeler ve bakterilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirmekte, vücut hücrelerine saldıran ve kanserin büyümesine neden olan serbest radikallerin etkisine karşı direnci artırmaktadır. Kalp sağlığı için faydalı olan potasyum, C vitamini ve posa kavunda bulunan gıdalardır. Potasyum bakımından oldukça zengin olan kavun, tansiyon riskini azaltarak, kalp ve damar sağlığını korumakta, felç ya da kalp krizi geçirme riskini azaltmakta, kan basıncı ya da kalp hızını kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Beyine fazla oksijen ulaşmasını sağlayan potasyum içeren kavun, sinir sisteminin daha fonksiyonel çalışmasını sağlamaktadır. Kavun hipertansiyonu engelleyen sodyum içermektedir. Kan inceltmeye yardımcı olan maddeleri de içeren kavun bu özelliği ile de kalp sağlığına fayda sağlar. Bol miktarda içerdiği folatlar ise kalp krizi riskini azaltmakta, ayrıca hafızayı güçlendirmektedir. Kavun, diyabet ve obezite sorunları olan hastalara yardımcı olabilecek bir meyvedir. Kanı temizleyerek üre ve ürik asiti vücuttan atmaktadır. İdrar söktürücü özelliği ile böbreklerin kum ve taş olanlara ve idrar yolu hastalıklarını azaltmada yardımcı olmaktadır. Kavun kilo vermeyi kolaylaştıran düşük kalorili yüksek lifler içermekte, uzun süre açlık hissinin bastırılmasına yardımcı olabilmekte, midede çok fazla yer kaplayarak şişkinliğe neden olmamakta, kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kavunda bulunan posa ve nem kabızlık oluşumunu minimuma indirmekte, sağlıklı bir boşaltım sistemine sahip olmaya katkı sağlamaktadır.