Odunpazarı Belediyesi Yıldıztepe, Göztepe ve Büyükdere Mahallesinin kesişme noktası olan 75. Yıl Parkı'na gençlerin kişisel ve mesleki gelişimi için Gelecek Atölyesi açtı.

GENÇLER KAMPÜS DIŞINDA YAŞIYOR
'Kütahya'da, Afyon'da, Eskişehir'deki kadar üniversite öğrencisi var, ama ne yazık ki onlar kampüste yaşıyor' diyen Başkan Kazım Kurt, 'Eskişehir'de öğrenciler içimizde yaşıyor. Biz de öyle olmasını istiyoruz. Biz onlarla birlikte yeni yeni projeler geliştirelim, onlar da yaşadıkları bu bölgelere ışık saçsınlar, istiyoruz. O nedenle burayı açtık. Önemli olan bu mekanın yaşatılabilmesidir. Cıvıl cıvıl, 24 saat iş üreten bir merkez olsun istiyoruz. Sanat, kültür, edebiyat, şiir ne gerekiyorsa; sinema, fotoğraf… Gençlerimizi geleceğe taşıyacak atölyeler burada. Türkiye'nin geleceği gençliktedir. Eğer demokratik, sosyal, hukuk devletine inanan gençleri yetiştirebilir isek sistemimizi kurtarırız. Aksi takdirde işin sonu kötüdür. Bu kötülüğe dur diyecek olan gençlerdir. Gençlere güveniyoruz, onları seviyoruz' diye konuştu. Kazım Kurt tüm engellemelere rağmen 4 yıl içerisinde hayata geçirdiği projelerle Odunpazarı'nın çehresini değiştirdi. 15 yılda hizmet gitmeyen tüm mahallelere üst yapı hizmeti götürerek, bölgenin kanayan yarasını iyileştirdi. Peki, Kurt döneminde yapılan projeler neler?

HAMAMYOLU PROJESİ
Hamamyolu Caddesi'nde bulunan Sebahattin Günday Parkı, uygulanan Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projesi sonrasında yenilendi. 2017'de Londra'da yapılan dünyanın en önemli mimarlık yarışmasında 'Yılın Kentsel Tasarım Projesi' seçilen Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projesi ile Hamamyolu Caddesi şehrin yeni cazibe merkezi haline geldi.

AYDINLIK YARINLARA YATIRIM
Çocuklar ve gençler için Ihlamurkent Oyunpazarı Kreş ve Gündüz Bakımevi, Emek Oyuncak Kütüphanesi, Zeytindalı Çocuk Merkezi, Atiye Aykanat Çocuk Kütüphanesi ve Nar Tanem Oyun Evi projeleri hayata geçirildi. Buralarda çocukların sosyalleşmelerine, gelişimlerine katkı sağlayacak programlar uygulanıyor. Gençler bir araya gelsin, birlikte fikir üretsin, araştırsın, okuyup yazsın diye projeler geliştirildi. Emek ve Büyükdere Mahallesi'nde Gençlik Merkezleri açıldı. Odunpazarı Belediyesi'nin yeni projelerinden biri de 'Genç Durak'

'HİSSEDİLEBİLİR YÜZEY'
Görme engelli bireyler için bina girişi ve tüm katlara 'hissedilebilir yüzey' yerleştirildi. Gün Sazak Caddesi'nde 6 bin 985 metrekarelik bir alana Engelsiz Park yapıldı. Engelli bireyler için 'Engelsiz Kültür Sanat Merkezi' projesi hazırlandı. Kısa sürü içerisinde bu projenin yapımına başlanılacak.

20 BİN KİŞİ FAYDALANDI
Odunpazarı Belediyesi, kadınların sosyal ve ekonomik hayatta aktif olarak yer edinmeleri için Kadın El Sanatları Pazarı (OKEP), Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (OMEK), Halk Merkezleri'nde çalışmalar yürütüyor. Açılan Kütüphanelerde 20 bin kişiye hizmet verildi.

YAŞLILAR İÇİN MERKEZ
Sağlık Odunpazarı ile Evinizde (SOBE) projesi ile Odunpazarı sınırlarında yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylere yaşadıkları ortamda sağlık hizmeti veriliyor. Yaşlıların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Emek Mahallesi'nde bulunan Zümrüt Park içine Koca Çınar Yaşam Merkezi inşa edildi.

İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR YARDIM
Odunpazarı Belediyesi yardıma muhtaç vatandaşlar için insan onuruna yakışır bir yardım modelini hayata geçirdi. Açılmasından bu yana Türkiye'ye örnek olarak gösterilen Halk Market ve Halk Kart uygulamasını başlattı. Halk Market'ten her ay 784 aile düzenli olarak yararlanıyor. Toplumsal dayanışmanın en iyi örneklerinden biri olan Aşevi ile Odunpazarı Belediyesi, günlük 2 bin 427 kişiye sıcak yemek yardımı yapıyor. Odunpazarı Belediyesi kendi imkanları ile inşa ettiği Aşevinde, herhangi bir afet durumunda 15 bin kişiye aynı anda sıcak yemek çıkarabilecek.

DÜNYADA İLK
Dünya'da ilk olma özelliği de taşıyan Güvercinköy, 23 bin 600 metrekare alan üzerine inşa edildi. Örnek gösterilen çalışmalardan biri de Solucan Gübresi Üretim Tesisi. Bir ilke daha imza atarak 'ARIKÖY' projesini hayata geçiriliyor. Çavlum Mahallesine Fidan Üretim Merkezi yapıldı.

FESTİVALLER
2016 yılında Odunpazarı Belediye Tiyatrosu kuruldu. Odunpazarı Belediyesi olarak Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nin arkasındaki alan Sanat Galerisi'ne dönüştürüldü. Odunpazarı Belediyesi her yıl 3 uluslararası festivale imza atıyor. Ahşap Heykel Festivali, Cam Festivali ve Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı. Bunlara Lületaşı Festivali de eklendi.

ŞEHİDİMİZİN ADI YAŞATILIYOR
Gökmeydan Mahallesinde yıllardır kullanılmayan Açık Pazar Yeri, çocukların ve gençlerin daha rahat spor yapabilmeleri için spor kampüsü olarak yeniden tasarlandı. Eskişehirli şehidimiz Şehit Jandarma Üstçavuş Turgay Topsakaloğlu adı yapılan yeni parkta yaşatıldı. Türkiye'nin ilk ücretsiz halı sahası, Odunpazarı'nda. Selami Vardar Halk Merkezi içerisinde bulunan halı sahayı, gençler ve çocuklar olmak üzere herkes ücret ödemeden kullanabiliyor. Kazım Kurt sırf CHP'li olduğu gerekçesiyle çok sık engellerle karşılaştı. Bunlarla mücadele ederken, Odunpazarı'nda geleceğe iz bırakan projeleri gerçekleştirdi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde tekrar aday olan Kazım Kurt seçimde Odunpazarı'nda hayata geçirdiği başarılı projelerine güveniyor...

**********
ÜLKENİN EN İYİSİ SABİHA GÖKÇEN


Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 4000 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında yürütülen performans izleme ve değerlendirme çalışmaları sonucunda hazırlanan'Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Kurumsal Dış Değerlendirme Raporu' yayınlandı. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının kalitesini belirleyen 65 göstergeden oluşan 6 temanın 5'inde 'Çok İyi' puan alan Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi alanında Türkiye'nin en kaliteli okulu olduğunu bir kez daha kanıtladı. Başarılı okul, 1. Eğitim-Öğretim Altyapısı, 2. Öğrenci Başarı, Devam ve Disiplin Durumu, 3. Rehberlik Çalışmaları, 4. Proje ve Okul Sektör İşbirliği Çalışmaları, 5. Yönetim ve Organizasyon temalarında 'Çok İyi' puan aldı. Bugüne kadar yaptığı güzel çalışmalarla Eskişehir'in gururu olan Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin son başarısı eğitim camiası tarafından sevinçle karşılandı. Mezunlarının işsiz kalma gibi bir dertleri olmayan okul geçtiğimiz aylarda son 20 yılda üniversite giriş sınavında en başarılı meslek lisesi mezununu vermişti. Okulun başarısında büyük emeği olan başta Okul Müdürü Dr. Süleyman Sırrı Kabadayı olmak üzere Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin tüm öğretmen ve öğrencilerini kutluyorum...

******
ÇALIŞKAN TEPEBAŞI
ADAYI MI OLMAK İSTİYOR?


AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Tepebaşı Belediye Başkan aday adayı olmuştu. 'Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu Başkanı' olan Zihni Çalışkan, aday yapılması halinde Tepebaşı bölgesindeki 'Balkan göçmenlerinin oylarını' alabileceği ifade edilmişti. Ancak parti genel merkezi Çalışkan'ı değil, Orhan Soydaş'ı tercih etmişti. AK Parti'nin Tepebaşı Belediye Başkan adayı Soydaş olmuştu. Geçtiğimiz Temmuz ayında AK Parti İl Başkanlığına getirilen Çalışkan'ın 31 Mart yerel seçimlerinde Tepebaşı Belediye Başkan adayı olmak istediği 'kulislerde yüksek sesle' seslendiriliyor. Çalışkan'a yakın bazı isimlerin bu konuda genel merkez düzeyinde kulis yaptıkları iddia ediliyor. Çalışkan İl Başkanlığını bırakıp, Tepebaşı Belediye Başkan adayı olur mu? Ben olacağı veya aday yapılacağı ihtimalinin çok az olduğunu düşünüyorum. Ona sormazlar mı? 'Madem Tepebaşı adaylığı düşünüyordun, niye İl Başkanı oldun' diye.

********
FIKRA
Temel ve OtelTemel
ilk defa büyük bir şehre geliyormuş, otele girişini yapmış, belboy bavulları almış, Temel delikanlıyı takip etmiş, içeri girip kapı kapandıktan sonra etrafını iyice kontrol etmiş sinirine hakim olmaya çalışarak 'Delikanlı' demiş, 'Ben köyden geliyor olsam da bu aptal biri olduğum anlamına gelmez.. Bu otele iyi para ödedim.. Bana çok küçük bir oda verilmesini bir kenara bırakalım, ama bunun penceresi yok, televizyonu, dolabı yok.. Yatak yok yahu.. Delirtmeyin beni..'
'Efendim' demiş belboy saygılı bir ifadeyle, 'Daha odanıza gelmedik. Bu asansör efendim!'