Yeter artık diyerek haykırmak ve kendimiz olmak istiyoruz.
Kendimiz olmak istiyoruz, çünkü mutlu olmak, yaratıcı olmak, özgür olmak istiyoruz.
İnsan ne zaman ve hangi durumlarda kendisi olabilir?
Şu an adını hatırlayamadığım bir kitapta 'En zor şey kendin olmaktır' yazıyordu. Aslında insanın kendisi olabilmesi hiç de zor değil. Kendimiz olmayı zorlaştıran biz değiliz, başkaları. Bize kendimiz olma fırsatı vermeyenler, zorluk çıkaranlar.
Davranış bilimcilere ve psikologlara sorarsanız tabi ki bunun çok yönlü bilimsel açıklaması vardır. Ama ben kendi anladığım dilden açıklamaya çalışacağım 'İnsan ne zaman ve hangi durumda kendisi olabilir' sorusunun yanıtını.
Diyeceksiniz ki insan zaten kendisi değil mi?
Maalesef her zaman ve her yede kendisi olamıyor.
Bir arkadaşım 'Ben senin yanında şımarıyorum. Yani kendim oluyorum' demişti bir keresinde. Şımarmak nedir diye sordum.
Üzerimizdeki çelik zırhları çıkardığım zamanlar; özümü, özgürlüğümü, benliğimi yaşayabildiğim durumlar; özetle kendim olabildiğim anlardır şımarmak' demişti. 'Özgürce, coşkuyla, evet ya da hayır diyebilmektir şımarmak' diye tanımlamıştı.
Bir eğitimci olarak beni bile şaşırtmıştı şımarmanın bu kadar güzel tanımlanması. Kendimiz olabildiğimiz anların, şımartıldığımız anların olduğununaltının çizilmesi.
Demek ki kendimiz olabilmemiz için biraz şımartılmamız gerekiyor. Tabi ki aynı zamanda başkalarını şımartabilmek de insanın kendisi olabilmesidir. Kendimiz olabiliyorsak başkalarını şımartabilme erdemliliğine ve şansına sahibiz demektir. Şımartabileceğimiz birinin olması da bir şans ve ayrıcalık insan için.
Bu günlerde hiç birimiz kendimiz olamıyoruz aslında. Hiç birimiz olduğumuz gibi görünemiyoruz, her geçen gün karamsarlık ve hüzün kaplıyor içimizi. Oysa ne kadar ihtiyacımız var kendimiz olabilmeye, şımarmaya, özgürce ve korkusuzca evet ya da hayır diyebilmeye. Başkalarının etkisinde kalmadan, kendi kimliğimizle, kendi kişiliğimizle, kendi tercihimizle karar verebilmeye.
Başka hangi durumlarda kendimiz olabiliriz? Bize gerçek anlamda değer veren bir insan varsa yanımızda, yakınımızda kendimiz olabilme şansına sahibiz demektir. Değerli olduğunu hissetmek, vazgeçilmez olduğunun farkında olmak da inanın kendisi olabilmesini sağlıyor. Değer vermek sabırla katlanmaktır değer verdiğimiz insanın her haline. Ayağı takılıp düşsebir su kenarında canının yandığını yüreğine hissetmektir.
Yanında olduğum gibiyim diyebildiğiniz insanlar varsa kendiniz olabiliyorsunuz demektir. Ne büyük şans kendimiz olabilmemizi sağlayan eşimizin, dostumuzun, arkadaşımızın, sevenimizin olması. Varsa böyle biri yanımızda, yakınımızda şanslıyız demektir.
Haydi, hep beraber haykıralım.
Şımarmak istiyoruz. Mutlu olmak, özgür olmak, insan olmak istiyoruz. Kendimiz olmak istiyoruz.