Başlığı kısaltma zorunluluğum gibi içeriği de bu sayfaya sığdırma durumundayım aslında. Eskişehir Kent Konseyinin Kültür Sanat Çalışma Grubu'nun, Konseyin diğer önemli gruplar gibi önemli çalışmalarının biraz daha açıklanması gerekiyor diye düşünüyorum. Ondan önce bir dakika düşünsek ve baksak; her kurumda kültür sanat ünitesi olsa, hayatın her alanında estetiğin masaya yatırıldığını hayal etsek. Olağanüstü olmaz mı? Çevremizdeki estetikten yoksun mimari her şeyden ve her yerden tutun da insan zihnindeki estetik noksanlığının nelere neden olduğunu bir hatırlasak. Özeleştiri yaparak, kendimizi eğiterek, meslek içi eğitime önem vererek; akademik destek alarak ve okuyarak. Okumasaatkeri yaparak başlasak. Ressamlar ve yazarlar gelse meslek içi seminerlerimize. Herkes ve her yer için diyorum bunu.

***

Estetikten yoksun zihinlerin kontrolünde olan hayatımız biraz olsun sevgiye ve iyiye yol almaz mı? Rönesans İtalya'sını incelemeden sanat sözcüğünden bahsetmek bile yanlış olmaz mı? Orada mimarlar, ressamlar, heykeltıraşlar, düşünürler çıkmış ve kendilerinden sonrakileri etkileyen işlere imza atarken yıkılan duvarları biliyorlardı. Bilerek çıkıldı yola, bilerek eline aldılar meşaleleri.

Rönesans ilk olarak İtalya'da başladığında diğer Avrupa ülkelerine yayılırken alınan yol neler getirdi?.. Bu dönemde insan ve insana ait değerlere ön palana çıkaran hümanizm akımı ortaya çıkmıştı. Bu dönemde edebiyat alanında Dante, Petrark ve Makyavel, resimde Leonardo da Vinci, heykeltıraşlık alanında Mikelanj, mimarlık alanında Rafael gibi sanatçılar Rönesansın sonuçlarını istediler ve aldılar.
1. Bilim ve teknik alanında gelişmeler oldu.
2. Hür düşünce ve yeni sanat anlayışları ortaya çıktı.
3. Skolastik düşünce yerini bilimsel düşünceye bıraktı. Gözlem ve deney önem kazandı. Akılcılık egemen olmaya başladı.
Rönesans, İtalya'da başladı, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve Hollanda' ya yayılmış anatomi, perspektif, mimarlık gelişerek yayıldı.

***

Sonuç nedir? Sonuç Kültür Sanat her şeyin üzerinde ve kentleri zamanın ilerisine taşıyan bu kültür sanat devinimi Eskişehir'de sevgili Hocam Yılmaz Büyükerşen ile ivme kazanıp nerelere geldi. Devamı elimizde, devamı yüreklerde. Devamı Eskişehir Kent Konseyi'nin tarihe geçen çalışmalarında; Nuray Akçasoy ve sevgili Ahmet Kapanoğlu'nun çok şeye bedel çalışmalarında. Devamı onların nezdinde bahsedeceğim Eskişehir Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubunun önemli isimlerinde. (kadınlar öncedir) Sevgili dostlar Nesrin Deniz ve Nesrin Tez Yetim ile diğer dostlar aslında bu şehir için o kadar önemlileri ki, her etkinlikte sokaklar onların yüzlerine artık aşina olan insanların düşlerine dokunuşlarla değişiyor. Siyaset üstü simalar haline gelen bu güzel insanlar bizim Rönesansımız. Güvenle geleceğe bakıyoruz, bakmalıyız; bu meşalelerin en önemlisi ne sahip Eskişehir Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubuna Eskişehir'in önünde çok teşekkür ediyorum. Bu dönemde yüksek tevazuyla, samimiyet sevgi ve yardımlaşmayla kısa sürede önemli sonuçlar aldıkları için, yüreklere dokundukları için; gençleri ve çocukları hiç unutmadıkları için. Mürekkebimin yettiğince anlatmaya çalıştığım bu güzel aileye teşekkür ederken de incitmeden sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Şiir ve dostlukla...