Türkiye tuğla ve kiremit sektörünün lideri olan Kılıçoğlu 7 Temmuz Cuma günü Anemon Otel'de 90'ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayacak.

'HER ZAMAN DEĞERİNİ KORUYACAK'
1927 yılında Eskişehir'de kurulan Kılıçoğlu 90 yıldır hep önde olmanın gururunu yaşıyor. Kılıçoğlu 90'ıncı kuruluşu yıldönümü dolayısıyla '90 Yıllık Kesintisiz Liderlik' adlı bir kitapçık hazırladı. Kitapçıkta Kılıçoğlu'nun kuruluşundan günümüze kadar olan gelişmesi fotoğraflarla anlatıldı. Kılıçoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir kitapçıkta kaleme aldığı makalesinde 'Yıl 1927… Genç Türkiye Cumhuriyeti, başta Ankara olmak üzere yeniden yapılanıyor. Büyük Atatürk yüzünü batı medeniyetine dönmüş ve devrimler üstüne devrimler gerçekleştiriyordur. Ülke adeta her anlamda yeniden 'inşa ediliyor'du. Her yeni binaya kiremit gereklidir. Hatta yeni elçilik binalarına bile Marsilya'dan kiremit ithal edilmektedir. Kiremit imalatı için Türkiye'de en kaliteli kil toprak Eskişehir'dedir. Bu sırada Sabri Kılıçoğlu tarafından kiremit tuğla harmanı ile başlayan üretim, süzme havuzları ve yer üstü küçük fırınları ile 1938'e kadar büyüyerek devam ediyor'diyor. Özaydemir Kılıçoğlu'nun bugünlere nasıl geldiğini anlatarak; 'İnancım; tarih boyuncu vazgeçilmeyen kil kiremit 'Kılıçoğlu'nun her zaman değerini koruyacağı yönündedir' diye makalesine son noktayı koyuyor.

ATATÜRK VE
SABRİ KILIÇOĞLU
Kitapçıkta Mustafa Kemal Atatürk ile Kılıçoğlu'nun kurucusu merhum Sabri Kılıçoğlu arasında geçen bir anıya da yer verilmiş. Sabri Bey 1934 yılında Eskişehir ziyaretinde Atatürk'ün dikkatini çeker. Ethem Arda'nın anlatımıyla nesilden nesile anlatılan bir efsane olan bu karşılaşma şu şekilde olur; 'Sabri Bey Arslan Kiremit'ten devraldığı İş Bankası borçlarından dolayı ödeme zorluğu çekmektedir. Ve fabrikayı kaybetme riski ile karşı karşıyadır. Atatürk'ün Eskişehir'e geldiğini duyunca Sabri Bey iki tane kiremidi gazete kağıdına sarıp, vilayete gidiyor. Atatürk'ü görmek için ısrar ediyor. Kapıdaki görevliler onu içeriye almak istemiyor. 'Biz silah arkadaşıyız, biz İstiklal harbini yaptık, gireceğim' diye bağırınca Atatürk gürültüye çıkıyor. 'Niye bağırıyorsun' diye soruyor. Sabri Bey, 'Ben fabrika kurdum, borçlandım. Şimdi İş Bankası elimden almaya çalışıyor' diyor. Sonra koltuğunun altındaki kiremitleri yere bırakıyor. Atatürk kiremitlerin üzerine çıkıyor ve sertçe deniyor. Haliyle kırılıyor kiremitler. 'Senin kiremitlerin iyi değil satamazsın bunları' diyor Atatürk. Sabri bey cevap veriyor; 'Paşam, o çizmelere yedi devletin askeri dayanmadı da Sabri'nin kiremitleri mi dayanacak.' Atatürk İş Bankası Müdürüne diyor ki; 'Bu adamı kollayacaksınız' Eskişehir'in önemli bir değeri olan Kılıçoğlu'nun 90'ıncı yılını kutluyorum. Sektörde daha nice başarı dolu yıllar diliyorum…


////////////////////////

MUHTARLIK BİNASINA NEDEN SAHİP ÇIKMADI?
Muhtarlar Derneği Eskişehir Şube Başkanı Ali İrfan İbiş muhabirimiz Esra Ünlü ile yaptığı röportajda; 'Değişen çağda hala yıkık bina altlarında, konteynırlarda, kahve köşelerinde ofisi olmayıp ta mührü cebinde gezen seyyar muhtarlık görevi yapan arkadaşlarımız var. Bu hizmet belediyelerin inisiyatifine bırakıldığından çözümü hemen olmuyor' demişti. Kırmızıtoprak Mahallesi Muhtarı Hidayet Elbir dün telefonla beni arayarak, İbiş'in açıklamalarına tepki gösterdi. Elbir; 'Var olan muhtarlık binasını kaybettik. Dernek Başkanı İbiş'in sesi çıkmadı. Odunpazarı Belediyesi Kırmızıtoprak Mahallesi Muhtarlık binasını yıktı. Dernek Başkanı Ali İrfan İbiş bununla ilgili neden hiç açıklama yapmadı. 'Odunpazarı Belediye Başkanı istiyor' diye beni dernekten ihraç etti. Muhtar varsa dernek vardır. Dernek Başkanı olarak belediyeye karşı kendi üyesini neden hiç korumadı? Var olan binanın yıkılmasına ses çıkarmayanlar 'seyyar muhtarlık yapan arkadaşlarımız var' diye demagoji yapmasın' diye tepkilerini dile getirdi.
///////

ACILARINIZI PAYLAŞIYORUM
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuzhan Özen'in annesi Nebile Özen, Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Süleyman Sırrı Kabadayı'nın babası Bahattin Kabadayı vefat etti. Anne Özen'in cenazesi bugün Ankara'da kılınacak cenaze namazı sonrasında Ankara Karşıyaka Mezarlığında toprağa verilecek. Baba Kabadayı'nın cenazesi dün Seyitgazi'de kılınan cenaze namazı sonrasında toprağa verildi. Anne Özen ve baba Kabadayı'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Özen ve Kabadayı ailelerine baş sağlığı diliyorum. Acılarınızı paylaşıyorum…
/////

NOSTALJİ

22 YIL ÖNCE MUSTAFA EKMEKÇİ ESKİŞEHİR'DE
Yıl 1995, 22 yıl önce. Yer Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi. Gazeteci Yazar merhum Mustafa Ekmekçi Eskişehir'dederneği ziyaret ediyor. Dernekte Ekmekçi için Kitap Tanıtım etkinliği düzenliyor. Fotoğrafta ADD Şube Başkanı Ayyuk Erenberk, CHP eski Milletvekili Murat Kahyaoğlu, Dernek Yöneticileri, Mübeccel Bekmürza, Fatma Ader, Kübra Göçmen ve ADD Gençlik üyeleri yer alıyor. Ekmekçi bu ziyaretten iki yıl sonra (1997) vefat etti. Ekmekci'nin kendine özgü bir yazım tarzı vardı. Tür olarak sohbet-fıkra karışımıdır. Yazılarını 'Gün ola Harman ola' ' Kılçıklı Balıklar', 'Domuzuna Yazılar', 'Tilkiyle Kuyruğu', 'Çarıklılar', 'Eylül Yazıları', 'Öksüz Yamalığı' isimli kitaplarda topladı. Ekmekçi, 1964'te ve 1974 yıllarında Türk Dil Kurumu Gazetecilik Ödüllerini aldı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanlığı da yapan Ekmekçi kalemini daima haktan ve mazlumdan yana kullanmıştır


FOTO ŞAKA

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Ahmet abi sen benim abimsin. Asla senin önünden geçmem.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Anlaşılan benim abiliğim Meclis Toplantılarında bitiyor ki; benim projelerime ret oyu veriyorsun.