Tarhana genel olarak buğday ürünleri, süt ürünleri, bazı sebzeler ve baharatların karıştırılarak fermantasyonuna bırakılması ve fermantasyon sonucunda ortaya çıkan ürünün kurutulup öğütülmesi ile elde edilen toz bir ürün olup, daha çok çorba olarak kullanılmaktadır. Ancak yöreye ve üretim tekniğine bağlı olarak topak veya plaka halinde üretilip kurtulduktan sonra çerez gibi de tüketilebilmektedir. Ülkemizin değişik yörelerinde tarhananın bileşim ve üretim tekniğinde çeşitli farklılıklar görülmektedir. İçine konulan, aroma ve tat verici maddelerin çeşit ve miktarlarına bağlı olarak ve farklı üretim metotları uygulanarak değişik lezzette tarhanalar üretilmektedir. Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen tarhana çeşitleri arasında Top Tarhana, Trakya Tarhanası, Ak Tarhana, Gediz Tarhanası, Kıymalı Tarhana, Göçmen Tarhanası, Kastamonu Yaş Tarhanası, Sivas Tarhanası, Şalgamlı Tarhana, Pancarlı Tarhana, Süt Tarhanası, Hamur Tarhanası, Et Tarhanası, Üzüm Tarhanası ve Tatlı Tarhana ve Kızılcık Tarhanası bulunmaktadır. Kızılcık tarhanasının bileşimini kızılcık, göce veya un oluşturmaktadır. Diğerlerinden farklı olarak, buğday unu veya arpa göcesinin kızılcık ile karışımından hazırlanan bir ürün olan bu tarhana türüne Ekşi Tarhana veya Kiren Tarhanası da denilmektedir. Bu tarhana daha çok Kastamonu, Kütahya, Bolu, Bursa ve Zonguldak illerinde yapılmaktadır. Kütahya'da kızılcıklar yıkandıktan sonra pişirilmekte, pişirilen kızılcık içerisine 1:1 oranında un ilave edilerek yoğrulmaktadır. Üç ile yedi gün arasında fermantasyona bırakılan hamur parçalara ayrılmakta, temiz bir bez üzerine serilmekte ve gölgede kurutulduktan sonra elenmektedir. Kastamonu ili ve civarında ise kızılcıklara tuz dökülüp, bunlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 3-10 gün bekletilmekte, daha sonra 1:1 oranında un veya göce ilave edilerek yoğrulmaktadır. Hamur temiz bir bez üzerinde kurutmaya alınmakta, tam kurumadan ovalanarak ufalanmakta, elenmekte ve ardından tekrar kurutulmaktadır. Bu tarhana soğan, sarımsak, tereyağı ve çeşitli baharatlar ile karıştırılarak çorbası yapılmaktadır. Kızılcık Tarhanası; diğer tarhana türlerinden farklı olarak, mide ve barsak bozukluklarına iyi gelmektedir. Kızılcık tarhanası, bileşiminde bulunan kızılcığın içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler nedeniyle sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Yüz gramı 46 kcal enerji veren kızılcıkta sadece 12.2 gram karbonhidrat bulunmaktadır. A, C, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olan kızılcık, tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından hayati önem taşıyan maddeler de içermektedir. Sodyum ve potasyum da içeren kızılcık ayrıca kalsiyum, demir, bakır, manganez açısından da zengindir. Çok yönlü bir meyve türü olan kızılcığın aynı zamanda diş sağlığından cilt sağlığına, hücrelerin yenilenmesinden, sindirim sistemi organlarının sağlığının korunmasına kadar birçok faydası vardır. Kızılcığın en önemli özelliğinden bir tanesi de C vitaminini bol miktarda içeren diğer besinlerde olduğu gibi etkili bir antioksidian olmasıdır. Ayrıca yine C vitamini sayesinde kış aylarında sıkça karşılaşılan soğuk algınlıklarına karşı çok faydalı olmaktadır. Bunun yan sıra sindirim sistemi sağlığını koruduğu için obezite ve kabızlık sorunlarına karşı da etkilidir. Diğer tarhanalardan gerek üretimi gerekse bileşimi oldukça farklı olan kızılcık tarhanası antosiyanin ve liflerce zengin olması nedeniyle de sağlığa fayda sağlayan bir üründür. Kızılcık tarhanasında beyaz un yerine tam buğday ununun kullanılması besleyici değerini artırmaktadır. Kızılcık tarhanasının kurutma işlemi, hava akımı olan gölgelik bir yerde, üstü bir bezle kapalı olarak yapılmalı, güneş altında kurutulmamalıdır.