Bugün yer yüzünün en mutlu günlerinden biri olan 24 Kasım Öğretmenler Günü:
Sözlerimize Alemlerin Rabbi yüce yaradanın ilk Vayih Ayetiyle başlayalım: O Alemler Şerefine yaratılan Sevgilisi, Rasulü Hz. Muhammed'e ilk gönderdiği ayette: Ya habibim, oku, seni yaratan Allah'ın adıyla oku. İşte buradan gözlemleyecek olursak, Allah Teala, seni iman et, namaz kıl, oruç tut demiş, oku demiş.
İnsan akıl, izan, irade ve şuur gibi üstün meziyetlerde yaratmıştır. Ve de donatılmıştır. Allah tarafından okumaya, yazmaya, öğrenmeye, öğretmeye, eğitmeye ve eğitilmeye kabiliyetli olarak yaratılmış bir varlıktır.
Ama eğitimi en zor ve en uzun süren canlıda yine insandır. Onun için atalarımızın 'insan yetiştirme sanatı' diye tarif ettikleri öğretmenliğin çok zor bir meslek olduğuda aşikardır.
İşte asırlar önce yüce peygamberimize verilen bu emir ve görev aynı zamanda bizim içinde geçerli olan emir ve görevdir.
Yüce peygamberimiz 'Ben öğretmen olarak gönderildim!' buyurarak bu mesleği benimsemiş ve kutsallaştırmıştır.
İslam; hikmeti, bilgiyi ve bilgiliyi daima ön planda tutmuş, ilme, Alime, öğretmene, öğretmeye, öğrenmeye, yazmaya ve okumaya büyük önem vermiştir. İmamı Gazaliye göre Kuran-ı Kerim'in 763'üncü ayetinde ilimden ve ilim adamlarından bahsedilmektedir. Yüce Yaratanda, 'Bilenlerle, bilmeyenler bir olur mu? ' Sakın cahillerden olma 'Cahilerden yüz çevir', ' Şüphesiz Alimler, Peygamberin varisleridir'. Peygamberler altın ve gümüş miras bırakmazlar. Onlar sadece ilim bırakırlar; mirastan pay olarak, ilim alanlar, çok büyük pay almış olurlar.
Nitekim bir Alim şeytana karşı, bin Abitten çetindir.
İlim bir servettir. Hem de ilim serveti, mal servetinden üstündür. Çünkü mal serveti, harcadıkça azalır. İlim serveti ise harcadıkça çoğalır.
İslam dininde haset katiyetle haramdır. Ama şu iki kimseye haset etmek, imrenmek caizdir. Bunlardan birisi, malını Allah yolunda harcayan kimse, diğeri de Allah'ın verdiği ilmi insanlara öğreten kişi (Öğretmen).
Sevgili Peygamberimiz de aile fertlerimizin iyi yetişmesinden, iyi eğitilmesinden kendisine, ailesine, dinine, devletine, milletine ve insanlığa faydalı birer fert olmalarından anne babaları sorumlu tutmuş. Hayırlı evlat yetiştirenin kıyamete kadar sevap defterinin kapanmayacağını haber vermiştir. Dünya yüzünün en büyük kahramanı, Allah'ın Arslanı Hz. İmam Ali, 'Bana bir harf öğretenin kölesi olurum' diyerek öğretmene en büyük payeyi vermiştir. O halde bizleri cehaletten kurtarıp, aydınlığa çıkaranın insanlığı, ilmi, edebi, belki de hayatın tanımını öğreten öğretmenlerimizin neden ellerini öpmeyelim? Neden kölesi olmayalım?
Cahilin ibadetinden Alimin uykusu hayırlıdır derler. Cehalet bütün kötülüklerin başıdır. Bunlardan bizi kurtaran öğretmenlerimize bizden selam olsun. Ebediyete intikal edenlerin ruhları şad olsun. Mekanları cennet olsun. Rahmetli anne ve babamdan çok, hemen hemen her gün rüyalarım giren tek insan, ilkokul öğretmenimdir. Bırakın ellerini, ayaklarını bile öpsem azdır. Allah uzun ömürler versin.