Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli 'sesiz ve sakin bir şekilde' ilimiz sanayicisi ve kentin gelişim için 'ard arda projelerini' hayata geçiriyor. Fazla 'reklam yapmadan' üyelerine hizmet ediyor. Bu konuda 'mütevazi kişiliğiyle' öne çıkıyor. Peki Küpeli Başkanlığında EOSB'nin bu projeleri neler? Eskişehir Sanayisindeki yaşanan güzel gelişmeler hakkında siz okurlarımı bilgilendirmek için bugün Görünüm'de bu projelerden öne çıkanları kaleme aldım.

BİRLİKTE SATIN AL
EOSB ilimizin ve sanayicinin güçlenmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla 'eosbbirliktesatinal.com' projesini hayata geçti. EOSB'deki 185 firmaya tanıtım yapıldı. 71 firma, sisteme 'Satınalmacı' olarak kayıt oldu. Ayrıca sistemde 68 'Tedarikçi' kaydı bulunuyor. Sistemin tanıtımına devam ediliyor.

KOBİ GÜÇ ARTIRIMI
KOBİ Bölgesindeki firmaların enerji kapasitelerinin artışı yönündeki talepleri göz önünde bulundurarak büyük bir yatırıma imza atıldı. KOBİ Bölgesine yapılan ilave elektrik yatırımında 6 adet monoblok beton trafo köşkü, 18 adet orta gerilim hücresi, 3324 metre 36kV orta gerilim elektrik kablosu, 1394 metre 1kV alçak gerilim kablosu ve toplam gücü 3940 kVA olan toplam 6 adet 34,5/0,4kV güç trafosu temini ve montajı yapıldı. Böylece sanayiciler, talep ettikleri güce ek bir yatırım yapmadan elektriği 400 Volt gerilim seviyesinden kullanmaya başladı. Yapılan yatırımın bedeli 1 milyon 653 bin TL olduğu açıklandı. Gelecekte olası ilave elektrik enerjisi talepleri çok daha az maliyetle ve kısa zaman içinde sağlanabilecek hale getirildi.

MESLEK LİSESİ
'EOSB Meslek Lisesi'' projesi hayata geçiyor. Yakın tarihte protokolünün yapılacağı lisenin Okul Yönetimi tamamen Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde olacak. Meslek Lisesi öğrencileri okurken çalışma ve staj imkanına da sahip olacak. Bunun yanı sıra verilecek burslar sayesinde öğrenciler eğitimlerine saha sıkı bağlanacaklar. Erken yaşta mesleklerine adapte olacak öğrenciler için (ilçe ve çevre illerden gelen) yurt imkanı da sağlanacak. Lisenin eğitimcilerini Milli Eğitim Bakanlığı önerecek. EOSB eğitimcilere karar verecek. OSB'deki ihtiyaç duyulan iş gücüne yönelik bölümlerin açılacağı Meslek Lisesinin 2019-2020 eğitim ve öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.

YAŞAM MERKEZİ
Yaşam Merkezi projesi hayata geçiyor. Eskişehir OSB'deki sanayicilerin ve Eskişehir halkının günlük yaşam kalitesini arttıracak olan proje; ticari alanlar, açık ve kapalı spor alanları, kafeler, çok amaçlı salon, sanayi müzesi, kreş, festival alanı, kadın-erkek kuaförü gibi sanayinin; eğitim, sanat ve ticaretle buluşacağı birçok alan oluşturulması planlanıyor. Bir çok kesimin görüşleri alınarak oluşturulan proje modüler bir yapıda olup, inşasına kısa sürede başlanacak.


ENGELLİ BİREY İSTİHDAMI
Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde gerçekleştirilen Engelli Uygulama ve İstihdama Geçiş Atölyesi İşbirliği Protokolü imzalandı. Bu protokol ile Tepebaşı Belediyesi Engelliler Montaj Atölyesi'nin bir benzeri de Organize Sanayi Bölgesi'ne açılacak. 30 öğrenci kapasitesine sahip olacak atölye ile engelli bireylerin üretim hayatı içinde istihdamlarını sağlayacak çalışmaların hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

SANAYİ ENVANTERİ
Bölgede bulunan firmaların tamamını kapsayan 'Sanayi Envanteri' projesini hayata geçirildi. EOSB ülkemizdeki OSB'ler arasında böyle bir uygulamayı sanayicimizin hizmetine sunma konusunda ilk olmanın gururunu yaşadı. Sanayi Envanteri Portalı ile EOSB'deki firmaların birbirleriyle olan etkileşimi arttı, bu sayede firmaların iş alışveriş süreçleri hızlandırıldı. Portal, yeni pazarların keşfedilmesi ve ortaklaşa projelerin üretilmesi hatta ihtiyaç duyulan projelere yönelik destek alınabilecek bağlantıları içeriyor. Sanayi kuruluşlarının üretmiş olduğu ürünlerin, oluşan atıkların, ihtiyaç duyulan insan kaynakları desteğinin ve daha birçok konuda sanayi envanteri çıkarılmasına yönelik bir platform olan 'Sanayi Envanteri' (envanter.eosb.org.tr); sanayi-sanayi, üniversite-sanayi iş birliklerini geliştiren, destekleyen Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı bir portal.

İLETİŞİM NOKTASI
Sanayicilerin kamu ve üniversiteler ile ilgili sorun ve çözümlerine yönelik konular için idari binada 'İletişim Noktası' oluşturuldu.
Sanayicimizin, Üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri ( ARİNKOM ve ETTOM) ve kamu kurumlarıyla ( TSE, KOSGEB, BEBKA, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü) iletişim sağlayabilmeleri için her ayın son Salı günü ARİNKOM – Sanayi, her ayın son Perşembe günü ETTOM- Sanayi ve her ayın son Cuma günü Kamu- Sanayi buluşma günü olarak belirlendi.


VİZYON TOPLANTILARI
Vizyoner bir bakış açısı üretmeyi amaçlayarak düzenlenen Vizyon Toplantıları'nda ufuk açan konuşmacılar, Eskişehirli sanayicilerle buluştu. Vizyon Toplantıları'nın ilkine konuşmacı olarak Yazar, Akademisyen ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan katıldı. Vizyon Toplantıları'nın ikincisi Fütürist, Ekonomist Ufuk Tarhan'ı ağırladı. Toplantıların üçüncüsü ise Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilgi Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin'in Geleceğin Ekonomi Politiği, Yükselen Avrasya ve Türkiye'nin artan rolü üzerine verdiği konferansla gerçekleştirildi. Sanayicinin büyük ilgi gösterdiği Vizyon Toplantılarına devam edilecek.

ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ
Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak ve EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli bir protokole imza attı. Bu protokolle orta ve uzun vadede üniversitedeki bilgi birikiminden yararlanmak suretiyle sanayinin inovasyon ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimlerine geçiş yapmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Üniversitenin imkanları sanayiciye açılarak, il sanayisi geliştirilecek.

21. CADDE YOL BAĞLANTISI
21. Cadde yol bağlantısı inşaatı başladı. Yıllardır çözülemeyen Paşabahçe 21. cadde yol bağlantısı çok yakında sanayicinin hizmetine girecek. KOBİ-OSB'yle 20-31. caddeler arasındaki geçişi kolaylaştıracak 1770 metre uzunluğunda 30 metre genişliğinde yol, ortalama 4 metre yüksekliğinde istinat duvarı, su alma ağzı, riprap kaplama, su geçiş ve çıkış sanat yapılarını kapsayan inşaat devam ediyor.

*******

BİZDE OLSAYDI HAKİMLER BU KARARI ALABİLİR MİYDİ?


Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump ile tartışan CNN Muhabiri Jim Acosta'nın Beyaz Saray'a giriş kartı, şiddet uyguladığı gerekçesiyle elinden alınmıştı. Basın toplantılarında yönelttiği sert sorularla tanınan Acosta, Trump'a sorduğu soruların ardından elindeki mikrofonu almak isteyen Beyaz Saray stajyerine 'Bir saniye efendim' diyerek engel olmaya çalışmıştı. Beyaz Saray Acosta'yı suçlu çıkarmak için üzerinde oynanmış bir videoyu kanıt olarak göstermişti. Washington'daki Federal Mahkeme Hakimi Timothy J. Kelly, Başkan Trump ile yaşadığı gerginlikten sonra Beyaz Saray'a giriş kartı alınan CNN muhabiri Jim Acosta'nın lehine hükmederek, Beyaz Saray'dan uzak tutulmasını engelleyecek geçici bir karar verdi. Hakim Kelly, dava sonuçlanana kadar Acosta'nın basın kartının geri verilmesini kararlaştırdı. Demek ki ABD'de hakimler karar alırken, Başkandan korkmuyormuş. Bu olay Beyaz Saray'da değil de Türkiye'nin AK Saray'ında (Cumhurbaşkanlığı Sarayı) yaşanmış olsaydı ne olurdu? Ülkemizdeki bir hakim bu kararı alabilir miydi? Diyelim ki aldı. O hakimin başına neler gelirdi?

*****

BU KAFAYLA MI UZAYA GİDECEĞİZ?


Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karalı, twitter hesabından yaptığı açıklamada 'Aile hayatına yönelik bazı politikaları yanlış buluyorum. İyi bir çocuk yetiştirmek, iyi bir ev hanımı olmak bakan, başkan, başarılı bir iş kadını olmaktan elzemdir, seçimde kadınlara oy vermeyeceğim' demiş, daha sonra gelen tepkiler üzerine de bu tweetini silmişti. Bu 'çağdışı fikirlerin sahibi' nasıl Havacılık ve Uzay Bilimleri gibi önemli bir fakültenin dekanı olabiliyor? Türkiye 'bu kafayla mı' uzaya gidecek? Bu kafa 'ev hanımı olsun çalışmasın' diye kız öğrencilere 'zayıf notu da' verir. Karalı'nın çalıştığı üniversite Konya Meram'da. Meram'ın belediye başkanı kadın. Üstelik AK Partili. AK Partili Fatma Toru 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde 'Yüzde 71 oyla' belediye başkanı seçildi. Karalı bu sözleriyle Fatma Toru'ya mı gönderme yaptı? Kadın belediye başkanının yönettiği ilçede çalışmaktan dolayı kendine zül mü addetiyor, bilemem. Kadınları aşağılayan bu şahsın 'derhal görevden alınması' gerektiğini bilir ve söylerim.

*******
FIKRA

NE ÖZELLİĞİ VAR?


Nişantaşı cafelerinden birinin kaldırımdaki masada oturanlardan biri, o sırada önlerinden geçen güzel bir kadını göstermiş:
'İşte, İstanbul'un ekonomiden en iyi anlayan kadını!'
Merak etmişler:
'Niye, ne özelliği var?'
'Taksitle giyinir, peşin parayla soyunur.'