Sevgili okurlar;

Yüce Allah'a şükürler olsun ki hiçbir dinde olmayan bir mutlulukla, bir bayrama daha erişiyoruz.

Genç, yaşlı nice kimseler geçtiğimiz yıl aramızda iken bu yıl ikametleri mezarlık olmuştur.

Bizde önümüzdeki yıl acaba hayatta mı olacağız yoksa ömrümüz bitecek mi? onu da ancak bizi yaratan bilir. Şimdi biz esas konumuz olan kurbana dönelim. Kurban, İslam dininde Müslüman olan, akıl baliğ olan, hür olan, mukin olan (yerli) eğer misafir kesmek isterse nafile olur ve kesebilir. Dini ölçülerde zengin sayılan her Müslüman'a vaciptir. Fakirler mükellef değildir.

İster tüccar, ister serbest, isterse memur olsun nisaba malik ise yılda bir defa kurban kesecektir.

Kurban Bayramının 1.'inci, 2.'nci ve 3'üncü günü akşamına kadar kurban kesilebilir. Kurban için özel bir yer olmayıp mükellef nerede ise orada kurban kesebilir.

Koyun ve keçiyi bir kişi keserken, diğer kurbanlık hayvanları (sığır, manda ve deve) bunlarda 7 kişiye kadar birleşerek kurban edilebilir.

Burada esas olan zengin olsu, fakir olsun çok yetkili biri olsun müştereken keseceği kurbana aynı miktarda para ödemesi gerekir, yoksa Ahmet Ağa daha zengin o fazla versin, bizim durumumuz zayıf biz biraz daha az verelim böyle bir şey olmaz. Ama zengin olan 2 hisse alaraktan girebilir. O zaman 2 hisse parası ödemesi gerekir.

Ölmüş kimselere kurban kesilebilir. Eğer vasiyet etmişse onun malından yok vasiyet etmemişse, geride kalanlar onun sevabına kurban kesebilir. Bunda dinen bir sakınca yoktur. Kurban 4 ayaklı hayvandan olur. Hindi, horoz gibi iki ayaklı hayvanlar ne kadar kilolu olursa olsun kurban etmek caiz değildir.

Bazen sünnet olacak çocuklar tek kalmasın diye yanında horoz keserler bu dinen caiz değildir. Hatta kurban olacak bu horoz, kurban olmadığı halde kurban niyetine kesilirse onun etini yemekte dinen sakıncalıdır.

Kesilen kurban aile efradı kalabalıksa ve kendine ancak yetecekse sadece bir komşuya vermekte yeterlidir.

Kurban sadece Allah için kesilir. Bir başkasına kurban kesmek insanı şirke götürür.

Kurban kesenin ücreti para ile ödenir. Kurban etinden kesene ücret mukabili et vermek caiz değildir.

Kurban mümkünse 1'inci gün ve namazdan hemen sonra kesilmelidir.

Hemen kesip hane halkıyla birlikte sabah kahvaltısı yapmak çok keyifli bir haldir.

Ne yazık ki artık bayramlar birer kaçış vesilesi olmuş- cebine parayı koyan memlekette bekleyen anne-babaya gidecekleri yerde hemen tatile koşmaktadır. Anne-baba ise evlerinde hasretle evlat ve torun beklemektedir. Onları bu en kutsal günde ağlatarak evde bekletmeyelim.

Allah kesilen tüm kurbanlarımızı kabul etsin.