Şair Ahmet Telli, Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi tarafından düzenlenen 'Renkler/ İmgeler/ Sözcükler' adlı resim ve heykel sergisiyle Eskişehirli sanatseverler ile buluştu. Sergisinin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Sanat Eleştirmeni-Yazar İbrahim Karaoğlu, Fotoğraf Sanatçısı Füsun Demiray, Yönetmen Mahir Karayazı ile çok sayıda Eskişehirli sanatsever katıldı. Kazım Kurt 'Ahmet Telli, Türkiye'nin en önemli şairlerinden birisi ve şöyle diyor; 'Kavgadan uzak kalmışsan sevdadan da uzaksın demektir.' Bizim sevdamız laik, demokratik Türkiye. Bu doğrultuda kavgayı hiçbir zaman bırakmayacağız. Dolayısıyla Eskişehir'den de bu mısralarla bütün Türkiye'ye 2019'un umudunu yayarız diye düşünüyorum' dedi. Başkan Kazım Kurt okuduğu Ahmet Tell'nin 'Kayıp Adresteki' şiiriyle etkinliğe damga vurdu. Kurt'un okuduğu 'Kayıp Adresteki' adlı şiiri siz okurlarım için köşeme alıyorum;

KAYIP ADRESTEKİ

Sen dostumdun benim, gülünce güneşler açardı
Su gibi azizdin, yurdumdun, alnında ateşler yanan
Işıklı bir ırmak gibi aktığımız o uzun yürüyüş
Dana dünkü sanki, her patlayan sağanak bunu anlatır
Fabrika düdükleri bunu anlatır bana her vardiyada

Hazırladığımız ilk taş baskısı afişi anımsar mısın
Bükülüp giden kent sokaklarını, fabrika önlerini
Sonra kitapları (kokuları hala burnumda onların)
Hangi mayısta taşıdık kentlere küllerin rengini
Gerçi gülistan olmadı ömrümüz, gam değil

Belki tanırdın ilk vurulanı, o gün hiç ağlamadık
Hayır ağlamadık, çıldırdık o gün çıldırasıya
Adını çocuklarımıza verdik onun, çoğaldı
Mezarlar çoğaldı o günden sonra, yetişmedi bize
Öldürülecek kadar büyümüştük, öyle demişlerdi

Ve hayat öylece akıp durdu işte, akıp duruyor
Kimilerinin bakışlarına yine karlar yağmış
Saçları dumanlı bir geçit sanki, dudakları lal
Kitap yakanlar eksilmiyor, şu uçuşup duran
Kırlangıç ölülerini görüyor musun kentin üstünde

Sen dostumdun benim, gülünce güneşler açan
Bulutlara, rüzgara asarım suretini her akşam
Her akşam bir mektup yazarım dağlar kadar
Kayıp bir adresten geliyor sesin şimdi, üşüyorsun
Unutma dostumsun sen,
neredeysen orada ölmek isterim

*********

TARAFTARA SADAKAT TESTİ

Almanya Bundesliga maçlarını veren televizyon kanalı 'takımı uğruna her şeyi göze alan taraftarların para karşılığında bu tutkularından vazgeçebilirler mi?' sorusunu yanıt aramak bir 'sadakat testi' yaptı.

200 BİN AVRO
Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach ve Bayern Münih taraftarı üç kişi gizli görüşmeye alındı. Onlar odaya ve kendilerini gizli yetenek avcısı olarak tanıtan iki kişiyle girerken, kameranın içeri girmesine izin verilmedi. Ama odada gizli bir kamerayla çekim yapıldı. İki kanal yöneticisi taraftarlara tuttuğu takımları değiştirmeleri için onlara para ve lüks otomobil teklif etti. Borussia Dortmund taraftarından ezeli rakipleri olan Shalke 04'ü, Borussia Mönchengladbach taraftarından FC Köln'ü, Bayern Münih taraftarından Borussia Dortmund'u tutmaları isteniyor. 50 bin Avro ile başlayan pazarlık 200 bin Avro'ya kadar yükseliyor.

KABUL ETMEDİLER
Bir de bu paranın üstüne son model lüks spor aracının amahtarı da veriliyor. Taraftarlar bir çantanın içerisinde hemen almaları için konulan 200 bin Avro'yu (Yaklaşık 900 bin lira) ve lüks aracının anahtarını kabul etmeyerek, sadakat testinden geçiyorlar. Para uğruna renklerinden ve tutkularından vazgeçmiyorlar. Oda çıkısında, kanal tarafından 20-30 kadar kendi taraftarları onları karşılıyor. Para uğruna takım değiştirmedikleri için bu üç isim kendi taraftarları tarafından sevgi gösterileriyle karşılanıyor. Bu taraftların belki de ödemeleri gereken borçları vardı. Çocuklarının okul taksitlerini ödemekte zorlanıyorlardı.Ama tüm ekonomi kaygılarına rağmen, parayı ve lüks aracı kabul etmeyerek, gerçek bir taraftarın nasıl olması gerektiğini herkese gösterdiler. Paranın söylenildiği gibi her kapıyı açamadığını ortaya koydular.

TÜRKİYE'DE YAPILSA
Türk Futbolunun Sinyoru Can Bartu; 'Bir Türk, karısını, evini, otomobilini değiştirir. Ama tuttugu takımı asla değiştirmez' demişti. Peki bu test Türkiye'de yapılsaydı, taraftarlar bundan geçer miydi? Türk taraftarları 900 bin lira para ve lüks araç karşılığında hiç sevmediği ezeli rakibinin tarafına geçer miydi? Bundan 25 yıl önce olsaydı, 'kesinlikle değil 900 bin lirayı, dünyayı verseler asla takım değiştirmezler' derdim. Şimdi bu konuda o kadar kesin konuşamıyorum. Süper Lig'i yayınlanan yayıncı kuruluş belki bunun bir benzerini ülkemizde yapar. Takımı uğruna her şeyi göze alan taraftarların para karşılığında bu tutkularından vazgeçip, geçmeyeceklerini öğreniriz...


******

NOSTALJİ

SHP Yönetimi Sücaaddin'de
Yıl 1986. 32 yıl önce. Yer: Seyitgazi Arslanbeyli (Sücaaddin) Köyü. Burada Seyyid Sultan Sücaaddin Veli Anma Etkinlikleri yapılıyor. Bu etkinliğe SHP Eskişehir yöneticileri de katılıyor. SHP Merkez İlçe Başkanı Zeki Ünal, Merkez İlçe Saymanı Erdal Çakıcıer, Merkez İlçe Yöneticileri Turhan Duru, merhum Savaş Kayalar, İlyas Bahçe, CHP Seyitgazi İlçe Başkanı Abdullah Gürcan, Doğançayır Belde Başkanı merhum Lütfi Ünal, O yıllarda partinin önemli isimleri Rasim Duru, Av. Mustafa Eryılmaz, Mustafa Koçak, Himmet Çelik, Fevzi Karausta ve Rasim Duru'nun o tarihte 8 yaşında olan oğlu Bülent Duru fotoğrafta yer alıyorlar. O gün yer sofrasında partilileriyle birlikte yemek yiyen Zeki Ünal bir yıl sonra SHP'den Eskişehir milletvekili seçildi. Erdal Çakıcıer'de bir yıl sonra SHP Merkez İlçe Başkanı oldu.

******

FOTO ŞAKA



Haber Muhabiri:
Nasıl çarptınız? Acı var mı?

Kazazede: Acı olmaz mı ! Ama İyi çarptık. Artık önümüzdeki kazalara bakacağız

******

FIKRA

İYİ Kİ ÇİMENTO KOYMAMIŞIM

Üçüncü Boğaz Köprüsünü Japon, Amerikan ve Türklerden oluşan bir konsorsiyum almış. Tam açılışın yapılacağı sırada kurdela kesilirken köprü büyük bir gürültüyle yıkılmış.
- Japon 'Gitti bütün emeklerim, mahvoldu kumlarım ' diyerek harakiri yapmış.
- Amerikalı' Gitti çeliklerim, tonlarca çelik yıkıldı ' diyerek tabancasını çekip intihar etmiş. Tüm bunları izleyen bizim Temel de derin bir 'Oh!' çekerek yanındakilere dönmüş:
'İyi ki çimento koymamışım, yoksa bunlar gibi mahvolurdum.'