Antik çağlardan beri faydaları bilindiği ileri sürülen tavuk suyu, tavuğun farklı bölgelerinden etlerinin ve kemiklerinin doğrudan ya da çeşitli sebzelerle, şehriye, pirinç, bulgur gibi tahıllarla ve çeşitli baharatlarla karıştırılıp haşlanması ile elde edilir. İstenirse kavrulmuş un veya yoğurt, yumurta sarısı, limon suyu karışımı ile terbiye de edilebilir. Tavuk kaliteli bir protein kaynağıdır. Yağ içeriği düşük, vitamin ve mineral içeriği yüksektir. Lifleri kolay hazmolabilir bu da bağırsak faaliyetlerini olumlu etkiler. Tavukta bulunan B2, B3, B5, B6 ve B12 vitaminlerinin hepsi suda eriyen vitamin oldukları için tavuk suyuna geçer ve beslenme açısından zengin bir B vitamini kaynağı haline gelir.
Bu vitaminlerden B6 vücudun protein, yağ, karbonhidrat metabolizması ile, kırmızı kan hücreleri yapımı ve bağışıklığın güçlenmesi için gereklidir. B3 vitamini (niasin) sindirim ve sinir sisteminin düzenli çalışması, kan şekerinin dengelenmesi, kolestrolün düşürülmesi ve cildin sağlıklı olması için gereklidir. B5 (pantotenik asit), stres engelleyici veya azaltıcı olduğu bilinen bir vitamindir. B12 ise kan hücresi üretimi, sinirlerin etrafındaki miyelin kılıfı için gereklidir. Bütün bu vitaminlerin verdiği faydaları tavuk suyundan sağlamak mümkün olmaktadır. Tavuk, hücrelerin büyümesi ve onarımı için gerekli olan, ancak vücudun kendisi tarafından yapılamadığından mutlaka dışarıdan alınması gereken proteinin, yapı taşı olan amino asitlerce zengindir.
Tavuk suyunda arjinin, glisin, prolin amino asitleri bulunmaktadır. Arjinin kan damarlarının genişlemesinde, vücudun iltihapla mücadele etmesinde, bağışıklığın artmasında, kas ağrılarının azalmasında ve soğuk algınlığının önlenmesinde etkili olurken, glisin rahatlatıcı etkisi sayesinde, yorgunluk ve uykusuzluğun olumsuz etkilerinin azaltılması, kolajen sentezi, reflekslerin düzeni, sindirim ve sinir sisteminin sağlıklı işlemesi ve bazı kanser türlerine karşı savaşta önemli olmaktadır. Glisin ve lisin ile birlikte kolajen oluşumuna yardımcı olan prolin, aynı zamanda saç, tırnak ve deriyi sağlamlaştıran kolajen üretiminde de rol oynamaktadır, ancak lisin tavukta bulunmadığından, içinde lisin bulunan patatesin tavuk suyuna konulması faydalı olacaktır. Tavuk suyu elde ederken, pişirme sırasında tavuk etinden geçen amino asitler, geçiş mevsimlerinde gribe karşı koruyucu olmakta, virüs nedenli enfeksiyonlar ve öksürük gibi hastalıklarda doğal bağışıklığın artmasına yardım etmektedir. Tavuk suyu boğaz, ağız ve bademciklerdeki zararlı etmenlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Soğuk algınlığında tavuk suyu içilmesi sinüslerin temizlenmesi üzerindeki etkisiyle iyileşmeyi çabuklaştıran bir katkı yapmaktadır.
Tavuk kemiği kalsiyum, fosfor, kükürt, magnezyum, silisyum gibi bağışıklığı artırıcı faydalı mineraller içermektedir. Kıkırdak ve kasları kemiklere bağlayan kas doku parçaları da tavuk suyunun besleyici özelliklerine katkı sağlamaktadır. Bu maddeler diz eklemlerinde kıkırdak erimesi olanların kullandığı glikozamin, kondroitin sülfat tabletlerin ana maddesini de içermektedirler. Glikozamin, amino asit şeker karışımı olan ve vücutta üretilen bir maddedir. Kondroitin sülfat vücutta kolajen yapımının artırılmasına varsa kolajen yıkımının azaltılmasına ve eklemlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sisteminin dolayısıyla sağlığın önemli kısmı bağırsaklardaki faydalı mikroorganizmaların zararlı olanlardan daha fazla olmasına dayanmaktadır. Bu denge bozulursa yeterince hazmedilmemiş ve kana geçmemesi gereken bazı maddeler kana karışmakta, bağışıklık sistemi bu parçaları zararlı görerek savaşmaya başlamakta ve uzun süreli iltihabi romatizmayı tetiklemektedir.
Tavuk suyu bağırsak iç yüzeyinin de iyileşmesine katkıda bulunarak vücutta olumsuz durumun oluşmasını engellemektedir. Tavuk suyu içerdiği jelatinle suyu bağlayarak, sıvıların ve sindirim salgılarının bağırsak içinde toplanmasına, sindirimin kolaylaşmasına neden olmaktadır. Tavuk suyu vücudun su ihtiyacını sağlaması yanında istenmeyen maddelerin, bakteriler ve virüslerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Tavuk suyu elde edilirken içine kereviz ve sapı, patates, havuç, soğan, sarımsak, maydanoz ve baharatlarda ilave edilmesi vücuda bir çok yarar sağlamaktadır.
Bu sebzeler A, B, C vitaminleri yönünden zengindir. Magnezyum, demir, bakır, manganez, çinko, potasyum mineralleri yardımıyla da tansiyonu ve kolestrolü dengelemekte, karaciğer, böbrek, sindirim sistemi sağlığını korumakta ve tavuk suyunda olmayan bazı faydaları sağlamakta veya bünyesinde olan faydalara katkıda bulunmaktadır. Tavuk suyuna tat ve lezzet katmak, kokusunu gidermek, sağlığa yararını artırmak için çeşitli baharatlar konulabilir, bu baharatlar özellikle kış aylarında tükürük, boğaz, akciğer salgısını artırıp, balgam atılmasını kolaylaştırmaktadır. Özellikle kış aylarında ilaç olarak kullanılan antibiyotikler pek çok yan ve hatta bazen zararlı etkilere sahiptir. Bunların vücuttan atılması da uzun sürdüğü için, soğuk algınlığında onun yerine tavuk suyu tüketmek daha yararlıdır. Hastalıklara karşı direnç kazandıracak, vücudu ısıtacak, bol sebzeli, baharatlı bir tavuk suyu çorbasının haftada 1veya 2 defa tüketilmesi lezzetli bir gıda olması yanında şifa verici olması nedeniyle de çok faydalı olacaktır.