Siz bu yazıyı okurken Cumhuriyet Halk Partisi'nin Milletvekili sıralaması belli olmuş olacak. Günlerdir tahminler yürütülen listede kimselerin tahmin edemediği sürpriz isimlerin yer almış olması da muhtemel. Peki listede kim olursa olsun fark eder mi? Eskişehir için fark etmez! Neden mi?
23. Dönem Eskişehir Milletvekilliği yapan Tayfun İçli, bir sohbet sırasında Eskişehir'e neden çok sık gelip gitmediğini, Eskişehir'in vekili olmasına rağmen 'ikinci plana mı atıyorsunuz?' diye sorduğumuzda 'Bu şehri ikinci plana atmam mümkün değil ama asıl buraya geldiğimizde şehir bizi ikinci plana atıyor! Yılmaz Büyükerşen o kadar etkili ve o kadar şehre vakıf ki onunla birlikte katıldığımız etkinliklerin hemen hemen hepsinde kimse yüzümüze bakmıyor. O zamanda burada olmamız anlamsızlaşıyor' demişti.
Sanırım liste sıralamasının önemli olup olmadığının cevabı da burada yatıyor. Listeye kim girerse girsin (tabii girmek için de öyle) Yılmaz Hoca'ya güveniyor. Eskişehir'den alınacak oy oranlarının Hoca'nın performansı ile paralel gideceğini biliyor.
Halkın büyük bir çoğunluğunun kendisini temsil edebilecek bir lider olarak gördüğü toplumun birlik ve beraberliğine katkı sunabilecek liderler arasında olan, iki kez Cumhurbaşkanlığı adaylığı gündeme gelen ve Eskişehir'e yaptıkları tartışılmaz olan Hoca'nın etkisi elbette önemli ve çok büyük. Ancak söz konusu etkinin seçimin öncesinde ve sonrasında seçilen vekillerde yarattığı atalet özellikle CHP yerel siyaseti açısından son derece sakıncalı.
Yıllardır kendisini bulamayan hatta zaman zaman ne yaptığı belli olmayan, milletvekillerinin, belediye başkanlarının ortak müştereklerde bulaşamadığı bir siyasetin de bu durumdan kaynaklandığını söylemek sanırım yanlış olmaz. Son dönemde Belediye Başkanlıklarının üçünün birden CHP'ye geçmesi, Ankara'nın özel kontenjan vekili olarak listeye girmiş olsa da Utku Çakırözer'in kişisel çabaları ile bu dağınık durum biraz toparlansa da arzu edilen bir seviyeye gelmediği bir gerçek. Bunun elbette birçok sebebi elbette tartışılacak birçok tarafı var. Yıllardır Türkiye genelinde Eskişehir'in tüm seçimlerde farklı bir performans göstermesi de CHP yerel il yönetimlerinin başarısından ziyade Yılmaz Hoca'nın başarısından kaynaklandığı da ortada. Bunları göz ardı etmeden baktığımızda Yılmaz Hoca'nın yükü bu dönem çok daha ağır olacak.
Değişen siyasi dengeler ve İYİ Parti'nin güçlü bir şekilde siyasete dahil olması özellikle CHP'nin oylarını etkileyecek gözüküyor. Yıllardır üzerindeki ölü toprağını atamayan il örgütü bu etkiyi azaltabilecek ne gücü ne kapasitesi var gibi duruyor. Kabul edilmelidir ki iktidar dışında muhalefet partilerine kaçabilecek oyları da yine önleyebilecek tek kişi Yılmaz Hoca. Ona en büyük katkı da Belediye Başkanları Kazım Kurt ve Ahmet Ataç'tan gelir. Sonuç olarak CHP'nin Yılmaz Hoca etrafında yapabileceği başarılı bir organizasyon listede kimler olursa olsun istediği sonucu alır. O nedenle listede kimlerin olduğunun Eskişehir adına kıymeti harbiyesi yoktur.