Kentimizin şiir gibi gerçekleşen değişim serüveni parti gözetmeksizin herkesi mutlu ederken trafik gibi birkaç evrensel sorun da yok değil, bu ayrı. Genel siyasetin halletmek zorunda olduğu sorunlar hariç kent, içindeki devinim siyaset üstü bir zeminde ivme kazandı. Bu noktaya gelirken ve devamının düşlemiyle yola devam ederken diğer kentlerin de öykündüğü bu sentez nasıl gerçekleşti, dönüp bakmak lazım.

***

Özgünlüğü koruyarak reformlar yapma sanatı halkı çok memnun etti. Sihirli anahtar bu oldu. Bu müzikte de böyle tarihteki Magna Carta ve benzeri ilk adımlar değil midir İngiltere'yi hem en ilerici hem de en geleneksel kılan. Hakların savunulması, zamanı yakalamak için gerekli sinerji oluşumunda yönetim ve halk sorunsuz el ele olsun ki devinim gerçekleşsin. Eskişehir'deki bu sınav her anlamda özgün detaylar ıskalanmadan gerçekleşti. Bu bir sebze hali ve Odunpazarı evleri ile kötü durumdaki nehir de oldu. Özel sektör de yerel yönetimden de fikir desteği alarak özel bir işe imza atmış.

Madame Tadia, 1890'lı yıllarda Avusturya'dan bu kente taşınmış. Çok sempatik olan bu yaşlı kadın yabancı ve yerli yolcular tarafından çok sevilen bir otel işletmiş. Bu otel, Eskişehir'de çok uzun zaman gezginlerin, şairlerin, tarihçilerin, gazetecilerin uğrak yeri haline gelmiş. Bu devirde bütün Anadolu için her gün, sabahları Haydarpaşa'dan bir tek tren kalkıyor ve banliyö istasyonlarına da uğrayarak geç saatte ancak Eskişehir'de olabiliyormuş. Tren Eskişehir'e varınca bütün yolcular inmeye ve geceyi vagonlardan başka bir yerde geçirmeye mecburmuşlar. O tarihlerde çorbaları, börekleri ve sütlü kahvesiyle ünlü Madame Tadia, Anadolu Demiryolunu kullanan yolcular için bir marka olmuş. Bu ruhun devamı planlanmış ve bir süredir devam ediyor ve şiire dahil duruşu kente ışık katıyor.

***

Halide Edip Adıvar, 'Türk'ün Ateşle İmtihanı' adlı eserinde Yunan işgalinden önce Eskişehir'de Madam Tadia'nın otelinde kaldığından söz eder. Atatürk'ün, kendisine bu otede ilettiği mesajları ve dönemin koşullarını bu otelin bir odasından anlatır. Şiir ve bu felsefe, kafamda bahsettiğim özgünlük çerçevesinde örtüşüyor. Ruhunu kaybetmeden yenilenen bir kent ve içinde şiirsel dinamiklere en olan bir yapı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi'nin gerçekleştirdiği Eskişehir Edebiyat Buluşmaları'nın moderatörlüğü ile birlikte daha da ciddileşen edebiyat çalışmalarım önümüzdeki yıl dördüncü kitabımla ve ayrıca bitiş tarihi elbette belli olmayan bir roman çalışmamla devam edecek. Edebiyatımızın en önemli isimleri ile devam eden Edebiyat ve Hayat söyleşilerimin de önemli bir zemin olduğu şiir yolculuğumda Halide Edip'in (belki) kaldığı odada yarım kalan bir şiirimi bitirme uğraşıyla orada bir gece geçirmek düşlemindeyim. İçinde yürüdüğünüz şehir size sokaklarıyla, evleriyle, nehriyle ve tarihiyle sarılıyor mu, buna bakmak da şiire dahil.